Υπό νέο φωτισμό η Ακρόπολη
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003

Eurokinissi

Αποψη του Ερεχθείου, με το σημερινό φωτισμό
Τη μελέτη φωτισμού των μνημείων της Ακρόπολης ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για πρωτοβουλία του συλλόγου «Φίλοι της Αθήνας», με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Μ. Κακογιάννη, φορέας ο οποίος ανέθεσε τη σχετική μελέτη στον Γάλλο ειδικό Πιερ Μπιντό.

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη της το αναστηλωτικό έργο που διενεργείται στην Ακρόπολη, γι' αυτό και επιχειρείται η εφαρμογή της έτσι ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι για το εργοτάξιο. Στα τείχη θα τοποθετηθεί περιμετρικός φωτισμός, που θα αναδεικνύει το φυσικό χρώμα, σε αντίθεση με το πορτοκαλί χρώμα των σημερινών προβολέων. Περιμετρικός, λόγω των έργων, θα είναι και ο φωτισμός του Παρθενώνα, ενώ οι προβολείς θα τοποθετηθούν στο έδαφος και στα «κοντέινερ» του εργοταξίου. Περιμετρικός θα είναι ο φωτισμός και στο Ερέχθειο. Για τα Προπύλαια προβλέπεται η απομάκρυνση των υπαρχόντων πολυάριθμων προβολέων και η τοποθέτησή τους στη διαδρομή της ανάβασης. Για την Αθηνά Νίκη προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη αφού το μνημείο είναι αποσυναρμολογημένο. Περιμετρικός θα είναι ο φωτισμός και στο ναό του Θησείου, ενώ, 6 προβολείς θα τοποθετηθούν στο τοιχίο της περίφραξης του μνημείου του Φιλοπάππου.

Το κόστος θα φτάσει το 1,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία ένα μέρος (360.000) έχει καλυφθεί από τα μέλη του Συλλόγου. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 1.200 φωτιστικά σώματα και ο χρόνος υλοποίησης από τη στιγμή της δημοπράτησης είναι 3 μήνες. Ο Πιερ Μπιντό ανέλαβε, από το Δήμο Αθηναίων και το φωτισμό του Λυκαβηττού (με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ), ενώ έχει φωτίσει τον Πύργο του Αϊφελ και άλλα μεγάλα μνημεία.