ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Να αποσυρθούν τα χημικά όπλα

Την αποκάλυψη του «Ρ» ότι οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν εναντίον διαδηλωτών όπλα με επικίνδυνες χημικές ουσίες, έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003

ICON

Το αποκαλυπτικό θέμα του «Ρ» για τα επικίνδυνα χημικά όπλα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις κατά διαδηλωτών που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 6 Δεκέμβρη, έφεραν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Αγγελος Τζέκης. Με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ρωτούν τον Γ. Φλωρίδη αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης αυτών των όπλων.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Σοβαρές καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα χημικά όπλα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές. Σύμφωνα με καταγγελίες ακόμα και των ίδιων των αστυνομικών, αλλά και αποκαλύψεις επιστημόνων, πρόκειται για ιδιαίτερα βλαβερά χημικά όπλα, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο, κάποια από τα οποία είναι απαγορευμένα ακόμα και σε καιρό πολέμου».

«Οι αποκαλύψεις αυτές - συνεχίζει το κείμενο της Ερώτησης - έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που κατά καιρούς έχουν δώσει υπεύθυνοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι είναι ακίνδυνα. Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη χρήση αυτών τω επικίνδυνων όπλων αφού για να στηριχτεί η χρήση τους εναντίον διαδηλωτών, τα δακρυγόνα εξαιρέθηκαν από τη σύμβαση απαγόρευσης και παραγωγής χημικών όπλων, που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2002. Με το σκεπτικό ότι είναι μόνο για καταστολή εσωτερικών ταραχών, δίνεται το "πράσινο φως" για την αλόγιστη χρήση τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι ουσίες που χρησιμοποιούνται δεν έχουν ελεγχθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους και δεν έχει διαπιστωθεί, επίσημα και επιστημονικά τεκμηριωμένα, από καμία αρμόδια κρατική υπηρεσία, εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και ποιο είναι το μέγεθος της επικινδυνότητάς τους.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης αυτών των όπλων;