ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΣ
Αποτελούν αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις στην εκδήλωση που διοργάνωσε, χτες, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και αλληλεγγύη»

Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003

Το προεδρείο της εκδήλωσης. Στο μέσον ο κεντρικός ομιλητής Δημήτρης Καλτσώνης
Το «ευρωσύνταγμα» και ο «ευρωτρομονόμος» αποτελούν πρόσθετες αρνητικές εξελίξεις για τα λαϊκά δικαιώματα - εξελίξεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιταχθούν. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργάνωσε χτες το βράδυ η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δρ. της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Συσπείρωσης» Δημήτρης Καλτσώνης, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε πως «οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής δεν αποτέλεσαν έκπληξη, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, επειδή οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν. Οι διαφωνίες που εκδηλώθηκαν αφορούν μόνο στον καταμερισμό των εξουσιών και της δύναμης ανάμεσα σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις. Σε όλα τα ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον των λαών, που αφορούν στα δημοκρατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα δεν υπήρξε η παραμικρή διαφωνία. Αντίθετα, στα ζητήματα αυτά, υπάρχει εδώ και καιρό πλήρης ομοφωνία».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας, στην ενίσχυση των ισχυρών κρατών, στον Ευρωστρατό και στη χρησιμοποίησή του για εσωτερική καταστολή, στη δραστική αποδυνάμωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στον ευρωτρομονόμο, αλλά και στο ευρύτερο νομοθετικό πλέγμα που δημιουργείται, με στόχο την καταπίεση και πρόσθεσε:


«Το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος αποτελεί συνόψιση των βημάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά πραγματοποιεί και νέα βήματα στην κατεύθυνση της παραπέρα συρρίκνωσης των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων και των λαών της ΕΕ. Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί κοσμογονία όπως διατείνονται οι υποστηρικτές του.

Γιατί οικοδομείται όλο αυτό το πλαίσιο; Πρέπει να αναζητήσουμε το θεμέλιο λίθο. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται ίσως στο ίδιο το κείμενο του Συντάγματος. Ολη αυτή η δρακόντεια νομοθεσία θέλει κάποιον να προστατεύσει. Ποιος είναι αυτός; Είναι το θεμελιώδες χαρακτηριστικό, ο πυρήνας του Ευρωσυντάγματος.

Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό του σχεδίου ευρωπαϊκού Συντάγματος είναι ότι επαναβεβαιώνεται πολλαπλά, με συνεχείς, ποικίλες και επίμονες αναφορές σε διάφορα άρθρα (ιδίως άρθρα 3,4,12) ότι θεμέλιο της ΕΕ είναι η ελεύθερη αγορά. Επίσης, επαναβεβαιώνεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά όλη η πολιτική που σχετίζεται με την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ). Κατοχυρώνονται, δηλαδή, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξήλωμα των κοινωνικών κατακτήσεων, η εξάπλωση της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα λογιστικό συμψηφισμό ανάμεσα σε θετικές και αρνητικές διατάξεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα στο Ευρωσύνταγμα. Υπάρχει μια συνολική λογική, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Και στο επίπεδο της ενημέρωσης του λαού, γιατί εδώ υπάρχει εσκεμμένη σιωπή, και στο επίπεδο των λαϊκών αγώνων που απαιτούνται για υψώσει ο λαός ένα πανδημοκρατικό ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα.

Τελικά, πρόκειται για μια πρόσθετη αρνητική εξέλιξη στην οποία πρέπει δυναμικά να αντιταχθεί ο λαός μας. Η Δημοκρατική Συσπείρωση θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην οργάνωση αυτής της αντίστασης».

Χρήσιμος προβληματισμός

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι μαζικών, πολιτικών - εργατικών - κοινωνικών φορέων, και αναπτύχθηκε χρήσιμος προβληματισμός. Ειδικότερα, για τους τρόπους αντίδρασης απέναντι στα όσα αντεργατικά απεργάζονται οι κυρίαρχες - σήμερα - δυνάμεις στην Ευρωζώνη. Πέρα από την κεντρική εισήγηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» έγιναν οι ακόλουθες ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις:

Ο γραμματέας της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Κράτης Κυριαζής, τόνισε ότι χρειάζεται το πλατύτερο δυνατό κίνημα, εντός και εκτός Ελλάδας, ενάντια σε ευρωσύνταγμα και ευρωτρομονόμο. Οτι ειδικά στο πρώτο κείμενο έχει απαλειφθεί ακόμα και ως απλή αναφορά η «λαϊκή κυριαρχία». Οτι η ΕΕ θεωρητικά υποστηρίζει τη δημοκρατία, ενώ στην πράξη συναινεί στις απαγορεύσεις λειτουργίας κομμάτων. Οι διώξεις δε ενάντια στο λαϊκό κίνημα πολλαπλασιάζονται, κι αυτό προσπαθούν να το κατοχυρώσουν και θεσμικά με τη λεγόμενη «Συνταγματική Συνθήκη».

Το μέλος του ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Π. Μαντάς, υπογράμμισε ότι το Ευρωσύνταγμα ενισχύει τα υπερεθνικά οικονομικά και στρατιωτικά σύνολα ενάντια στο έθνος - κράτος. Οχι φυσικά ενάντια στην άρχουσα τάξη του, αλλά στα προοδευτικά λαϊκά σύνολα. «Θέλουν να μας επιστρέψουν στη βαρβαρότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Μπλαντής, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, αναφερόμενος στις νέες νομοθετικές διατάξεις που εισάγουν οι κρατούντες με τον ευρωτρομονόμο και τους εθνικούς αντίστοιχους, είπε ότι ξαναφέρνουν τη συλλογική ευθύνη, καθορίζουν δε το άδικο και το αξιόποινο, όχι με βάση την ίδια την πράξη, αλλά την ανατρεπτική στοχοθεσία της. «Θυμίζει τον τρόπο που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλελρούης στη δεκαετία του '50 έθεσε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και ό,τι απαγορεύσεις έχουμε σήμερα στην Τουρκία έναντι προοδευτικών οργανώσεων», σημείωσε. Κατέληξε ότι διευρύνεται η ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, του φρονήματος των αγώνων.

Ο στρατηγός ε.α. Δ. Δήμου επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται θίγουν την καρδιά της Εθνικής Αμυνας της χώρας. Οτι Ελλάδα και Κύπρος μένουν ουσιαστικά αβοήθητες σε περίπτωση επίθεσης, καθώς τίποτα σχετικό δεν αναφέρεται στα εν λόγω ευρωενωσιακά κείμενα.

Ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, περιέγραψε τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν ήδη πολλοί εργαζόμενοι. Προειδοποίησε ότι με τέτοια κείμενα, η άρχουσα τάξη προσπαθεί να διευρύνει την εκμετάλλευση και να την κατοχυρώσει και «συνταγματικά». Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ανεξάντλητες εφεδρείες στο εργατικό και λαϊκό κίνημα και ότι δε θα τους περάσει.