ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες ενδο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003

Associated Press

Παιδιά της παλαιστίνης διαδηλώνουν για την απελευθέρωση των κρατουμένων από το Ισραήλ
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στη Λωρίδα της Γάζας μεταβαίνουν, για μια ακόμη φορά, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να διαμεσολαβήσουν για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμάντ Κορέι, δήλωνε «συγκρατημένα αισιόδοξος» και επαναλάμβανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι μια εκεχειρία αλλά και η διατύπωση από την ισραηλινή πλευρά συγκεκριμένων θέσεων έτσι ώστε να καταγραφούν αποτελέσματα σε μια πιθανή συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν.

Στο μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι έπεφταν χτες το πρωί νεκροί στη «ζώνη ασφαλείας» της Λωρίδας της Γάζας, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άλλοι 4 κατάφεραν να μπουν στο ισραηλινό έδαφος αλλά παραδέχτηκε ότι δίπλα στα σώματα των νεκρών δε βρέθηκαν όπλα. Την Κυριακή το πρωί, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, στη Ραμάλα, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι πρόκειται για «καταζητούμενο μέλος της Τζιχάντ».

Τέλος, χτες άρχισε σε ισραηλινή στρατιωτική βάση η δίκη ενός 23χρονου Παλαιστινίου, που έχει καναδική υπηκοότητα, ο οποίος συνελήφθη την 1η Νοέμβρη στη Γάζα, με την κατηγορία ότι «σχεδίαζε επιθέσεις κατά Ισραηλινών αξιωματούχων που ταξίδευαν στις ΗΠΑ και στη βόρεια Αμερική». Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ η καναδική κυβέρνηση έχει παρέμβει αρκετές φορές εκφράζοντας τη δυσφορία της για τους ισραηλινής χειρισμούς.