ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Πανηγυρίζει επειδή κάηκαν... μόνο 26.000 στρέμματα!

Τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου 2003, ανακοίνωσε χτες ο Γιώργος Φλωρίδης. Σχεδόν ευτυχής εμφανίστηκε για τις φετινές καταστροφές, ενώ επικαλέστηκε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες

Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003

Eurokinissi

«Πανηγυρικά παρούσα» ήταν χτες η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Και διά στόματος Γ. Φλωρίδη, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, αφού έκανε αναφορά στις ...δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες και στις πυρκαγιές σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Βέβαια, δεν είπε κουβέντα για την κυβερνητική - αντιδασική πολιτική, όπως ο πρόσφατος δασοκτόνος νόμος, που «δημιουργεί» τη στρατιά των εμπρηστών.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της Πυροσβεστικής στην περιφέρεια, αφού, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι δύσκολη η επέμβαση δυνάμεων από την Αττική στην επαρχία. Και παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις, δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο ενίσχυσής της. Σύμφωνα με τις δικογραφίες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμών, προκύπτει ότι, και φέτος, η πλειοψηφία των πυρκαγιών στα δάση οφείλεται σ' αυτούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, από το Γενάρη έως τον Οκτώβρη του 2003, έχουν κατατεθεί 1.357 δικογραφίες στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές για πυρκαγιές σε δάση. Από αυτές οι 262 (19,3%) αφορούν πυρκαγιές από πρόθεση, οι 376 (27,7%) από αμέλεια, οι 16 (1,2%) από τυχαία περιστατικά, οι 202 (14,9%) από φυσικά αίτια και οι 501 (36,9%) από άγνωστα αίτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις στατιστικές που κατάρτιζε η Δασική Υπηρεσία, πριν η Πυροσβεστική αναλάβει το έργο της δασοπυρόσβεσης, τα άγνωστα αίτια θεωρούνταν εμπρησμοί σε ποσοστό 65%-70%. Κι αυτό, διότι δεν υπήρχαν στοιχεία, αλλά ισχυρές ή αποχρώσες ενδείξεις. Φέτος, σημειώθηκαν 835 δασικές πυρκαγιές (9.024 συμβάντα). Το 40,2% (336) οφειλόταν σε «γυμνές φλόγες». Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να χαρακτηριστούν και οι περιπτώσεις εμπρησμών ή πρόκλησης πυρκαγιών από αμέλεια.

Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων

Ετσι, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα δάση της χώρας παραμένουν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων γης, οι οποίοι, με αβανταδόρο την κυβερνητική πολιτική που αποχαρακτηρίζει με νόμους δασικές εκτάσεις, εξοπλίζονται με δαυλούς και εμπρηστικούς μηχανισμούς και επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο σαφάρι καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας. Μόνο το 1998 καταστράφηκαν 929.010 στρέμματα και το 2000, 1.450.333.

Παρ' όλα αυτά χτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης πανηγύρισε, επειδή το 2003 κάηκαν 26.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Ομως, η κυβερνητική πολιτική ενισχύει τους εμπρηστές, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν στο στόχαστρο τα δάση. Η Δασική Υπηρεσία έχει απαξιωθεί τόσο, που για τις ανάγκες της διατίθενται μόλις 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, το 80% των Δασονομείων της Ελλάδας είναι άδεια και 50% οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ομως, ο Γ. Φλωρίδης επέμεινε στην ...κυβερνητική επιτυχία, λέγοντας ότι «ήταν σοφή η επιλογή του 1998», που ανέθεσε τη δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα. Δεν είπε, όμως, ότι η ενίσχυση μόνο της καταστολής δε λύνει το πρόβλημα της καταστροφής των δασών, αφού η προληπτική πολιτική είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Επίσης, λησμονεί πως το Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου είχε προειδοποιήσει ότι «η Πυροσβεστική δε διαθέτει την ανάλογη επιστημονική γνώση συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών, γιατί δεν έχει γνώσεις δασικής οικολογίας, διαχείρισης δασών και φυσικού περιβάλλοντος, δασικής νομοθεσίας, τοπογραφίας».

Αλλωστε, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Π. Φούρλας, ανέφερε χτες πως «όσους δασολόγους κι αν αποκτήσει το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους δασάρχες». Αξίζει δε να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, για άλλη μια χρονιά, δεν εμφανίζει στοιχεία οικονομικού κόστους του ...νέου δόγματος, προκαλώντας υπόνοιες για μεγιστοποίησή του.

Καμιά κουβέντα για τις ελλείψεις

Οι έξοδοι προσωπικού για τη φετινή χρονιά ήταν 73.564, ενώ οι έξοδοι μέσων 25.515. Από αυτές, οι 1.992 αφορούσαν εναέρια μέσα, τα οποία μετά το 1998 χρησιμοποιούνται για να ισορροπήσουν το έλλειμμα που δημιουργούν οι ελλείψεις της Δασικής, η οποία δε διαθέτει το ανάλογο σύστημα πυροφυλακίων και έγκαιρης επίγειας επιτήρησης. Χτες, εκπρόσωπος του ΓΕΑ ζήτησε 6 εκατ. ευρώ που «χρωστά» η Πυροσβεστική στην Πολεμική Αεροπορία από τη χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων. Αυτά αποτελούν τμήμα ποσού, που έχει ήδη καταβληθεί και αφορά καύσιμα και τεχνική υποστήριξη.

Στη σύσκεψη δε θίχτηκε το θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό, αφού από τις 12.500 οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής υπάρχουν 3.000 κενά. Επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας, αφού κατά το τρίμηνο Ιούλης - Σεπτέμβρης 2004 δε θα είναι δυνατή η μεταφορά δυνάμεων από την Αττική στην επαρχία, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.