4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - 3ο ΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Διεκδικούν το αυτονόητο

«Φτάνει πια» στα κοντέινερ - Θέλουμε σχολείο

Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003

Διεκδίκηση ο μόνος δρόμος που έχουμε, είπαν χτες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί
«Αν το δικαίωμα στην εκπαίδευση θεωρείται πολυτέλεια, τότε αυτήν την "πολυτέλεια" την απαιτούμε». Και εκατοντάδες μαθητές των 4ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου στην Πετρούπολη, - με συμπαραστάτες γονείς και καθηγητές - μέσα σε ένα χιονισμένο τοπίο, προχώρησαν, χθες το πρωί, σε αποχή από τα μαθήματά τους, διεκδικώντας την ...πολυτέλεια να έχουν ανθρώπινο σχολείο.

Ο χώρος όπου στεγάζονται τα δύο σχολεία, εδώ και πέντε χρόνια μετά το σεισμό του '99, θυμίζει περισσότερο καταυλισμό, μια και οι μαθητές στοιβάζονται σε κοντέινερ «με αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι, ανυπόφορο κρύο το χειμώνα, o ένας πάνω στον άλλο όλες τις εποχές». Οι γονείς καταγγέλλουν την αδιαφορία των αρμοδίων, σχετικά με τη διακοπή των εργασιών για την ανέγερση του νέου συγκροτήματος που θα στεγάσει τα δύο σχολεία, παρά τις εξαγγελίες του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΚ, σε συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα, το καλοκαίρι, ότι στα 200 σχολεία που θα παραδίνονταν το Σεπτέμβρη του 2003 ήταν και το συγκρότημα των 4ου Γυμνασίου - 3ου Λυκείου...

«Από τη μια μεριά, με δικαστικά τερτίπια οι καταπατητές και, από την άλλη μεριά, η αδράνεια του ΟΣΚ και της Νομικής του Υπηρεσίας. Παρά τις συνεχείς παραστάσεις στους αρμόδιους, τίποτα δεν υλοποιήθηκε. Πέντε χρόνια σε λυόμενα είναι πολλά. Φτάνει. Είναι πλέον μονόδρομος η δυναμική διεκδίκηση της περάτωσης του διδακτηρίου. Ζητάμε το αυτονόητο. Σχολείο για να στεγάσει τα όνειρα των παιδιών μας. Ενα σχολείο, που να έχει αίθουσες κατάλληλες για μάθημα, εργαστήρια, χώρους πολιτισμού. Ζητάμε να βρεθεί τρόπος, ώστε άμεσα να συνεχιστεί και να τελειώσει το σχολείο. Αν περιμένουμε κι άλλο, δεν ξέρω τι θα γίνει με το οικόπεδο, αλλά σίγουρα θα χάσουμε από τη φθορά του χρόνου το κτίριο», είπε ο Νίκος Κουντούρης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 4ου Γυμνασίου Πετρούπολης, σε συγκέντρωση που έγινε στον προαύλειο χώρο του σχολείου και κάλεσε το υπουργείο Παιδείας, τον ΟΣΚ και τη δημοτική αρχή να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη.

«Οταν σας λένε ότι το μέλλον είναι δικό σας, η ΕΕ σας ανοίγει διάπλατα τις πόρτες, εσείς αναρωτιέστε γιατί το σχολείο σας στεγάζεται σε κοντέινερ. Εδώ κρίνεται κατά πόσον η πολιτεία λέει μεγάλα ή μικρά ψέματα. Σήμερα παίρνετε ένα μεγάλο μάθημα, ζητάτε ό,τι δικαιούστε, ρωτάτε, αμφισβητείτε, διεκδικείτε. Γονείς και καθηγητές, σας προτείνουν την καλύτερη στάση ζωής - τη διεκδίκηση - που θα μπορούσαν να σας δείξουν», υπογράμμισε η Βάνα Τζιαντζή, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Ενώ ο Γρηγόρης Πετράκης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία Πετρούπολης», τόνισε: «Είμαστε μαζί σας σε κάθε διεκδίκηση. Σήμερα δείχνετε ένα ανώτερο επίπεδο παιδείας, σε αντίθεση με αυτό που προσφέρει η πολιτεία». Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο δήμαρχος Πετρούπολης, οι διευθυντές των δύο σχολείων, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και της Ενωσης Συλλόγων Γονέων της περιοχής.