ΦΙΦΑ
Από λόγια πάνε... καλά
Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003

Sportidea

Ο φόβος ότι το κίτρινο βιβλίο με τα οικονομικά της ΦΙΦΑ μπορεί να... χάσει σελίδες είναι αυτό που ουσιαστικά αγχώνει τον Μπλάτερ
«Επαναστάτη» και μάλιστα με αιτία (!!!) θύμισε (αν και κάπως καθυστερημένα) εντός των ημερών ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) Γιόζεφ Μπλάτερ. Με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Financial Times» ο ηγέτης της ΦΙΦΑ έκανε επίθεση στους οικονομικά ισχυρούς συλλόγους, κατηγορώντας τους για νεοαποικιοκρατική νοοτροπία, κυνισμό και σκοτεινές μεθόδους για την υφαρπαγή των νέων ταλέντων από τις χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Ο Ελβετός παράγοντας καυτηρίασε και το θέμα των πολλών ξένων ποδοσφαιριστών που ανήκουν στο δυναμικό των μεγάλων ομάδων, και ειδικά των αγγλικών συλλόγων, που τις χαρακτήρισε «λεγεώνες των ξένων». Στο άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Οι οικονομικά ισχυροί σύλλογοι της Ευρώπης εξελίσσονται σε νεοαποικιοκράτες, που με κυνικό τρόπο υφαρπάζουν ό,τι καλύτερο ποδοσφαιρικά παράγουν οι μικρές χώρες. Δε δίνουν ούτε δεκάρα για τις τοπικές κοινωνίες και τις μικρές ομάδες. Πρόκειται ξεκάθαρα για οικονομικό και κοινωνικό βιασμό των ασθενέστερων από τους οικονομικά ισχυρούς. Πρόκειται για κλοπή των καλύτερων νέων ταλέντων από τις μικρές (οικονομικά) χώρες και ομάδες. Η αξιοπρέπεια και η αγάπη για το άθλημα έχει εξελιχθεί από τους μεγάλους σ' ένα εμπόριο σωμάτων. Αν δεν προσέξουμε το ποδόσφαιρο θα χάσει οριστικά το νόημά του και θα εξελιχθεί σε ένα διαγωνισμό απληστίας και οικονομικής επιβολής».

Ο Μπλάτερ μάλιστα αναφέρθηκε και στο θέμα της χρήσης αναβολικών από τους ποδοσφαιριστές, όπου και στις αρχές αυτού του μήνα είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ντόπινγκ και στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, η ΦΙΦΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ισόβιου αποκλεισμού ποδοσφαιριστών που συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση αναβολικών.

Οπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφάσισε να... ξυπνήσει από το λήθαργό της και μάλιστα με τα νεύρα ενός «αγουροξυπνημένου» μετά από πολλές ώρες.... παράδοσης στην αγκαλιά του Μορφέα. Βλέπετε, καλά όλα αυτά που λέει ο πρόεδρός της, όμως δεν αποτελούν και καμιά σπουδαία ανακάλυψη. Αντίθετα, μάλλον λειτουργούν ως άλλοθι...

Αλλωστε η πολιτική της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για την ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο είναι η πηγή όλων των κακών και γι' αυτό δεν έκανε κανένα λόγο ο Γιόζεφ Μπλάτερ.

Η ελευθερία κινήσεων που παρέχεται στις επαγγελματικές ομάδες ώστε να διακινούν χρήματα για την ενίσχυσή τους, πολλές φορές αμφιβόλου προελεύσεως, και τα οικονομικά δέλεαρ που προσφέρονται για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πρωταθλητισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πχ χρήση αναβολικών, προκειμένου να νικηθεί η κούραση) τόσα χρόνια γίνονται υπό την ανοχή και τη στήριξη της ΦΙΦΑ. Αρα σήμερα δεν είναι είναι κάπως άκομψο κάποιοι να παίζουν το ρόλο του «Ρομπέν των δασών» και να κόπτονται για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, που στην ουσία οι ίδιοι δημιούργησαν;.

Και τώρα που βλέπουν ότι το προϊόν τους κινδυνεύει να μην πουλάει πλέον, αφού τείνει να γίνει υπόθεση μιας «ελίτ ομάδων» που θα εμφανίζονται με τη μορφή «υπερδύναμης», με αποτέλεσμα να ανοίξει η ψαλίδα και να μειωθεί το ενδιαφέρον, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις ασθενέστερες χώρες, που «βιάζονται» για τα συμφέροντα των ισχυρών;. Τώρα που βλέπουν ότι αυτοί που οι ίδιοι γέννησαν αρχίζουν να ζητούν για τους εαυτούς τους το καλύτερο κομμάτι της πίτας (βλ. G-14) σκέφτηκαν να ανοίξουν πόλεμο με τους λεγόμενους «ισχυρούς»;.

Η υποκρισία λοιπόν σε όλο της το μεγαλείο και από τους μεν και από τους δε, που μόνο χαμένο βγάζει το ίδιο το άθλημα. Και αυτό γιατί παρά τα μεγάλα λόγια για τις κόντρες συμφερόντων, τίποτα δεν αλλάζει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Ο καυγάς θα συνεχίσει να γίνεται για το... πάπλωμα και μόνο γι' αυτό.


Μπ. ΤΣ.