Εργα με το σταγονόμετρο και με ημερομηνία λήξης!
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003

Υπόθεση ρουτίνας έχουν γίνει πλέον οι καταστροφές στον Κηφισό, που ακολουθούν τη βροχή
Περίπου πριν ένα χρόνο (τον Αύγουστο του 2002) η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει έναν κατάλογο 16 αντιπλημμυρικών έργων άμεσης προτεραιότητας για την Αττική, που θα πρέπει να κατασκευαστούν μέχρι το 2008, συνολικού κόστους 645.000.000 ευρώ (220 δισ. δρχ.). Και αυτά, βέβαια, ακόμη να προωθηθούν, δε λύνεται το πρόβλημα, καθώς η πλήρης αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου απαιτεί πολλαπλάσια κονδύλια, αφού επιπλέον μέρα τη μέρα η κατάσταση χειροτερεύει, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται (τσιμεντοποίηση, αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, μπάζωμα ρεμάτων κ.λπ.).

Ακόμη, όμως και από αυτά τα 645 εκατ. ευρώ, μόλις και μετά βίας κατόρθωσε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει μέχρι τώρα 57,8 εκατ. ευρώ (20 δισ. δρχ. περίπου) και να ξεκινήσει κάποια από τα έργα που βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα επί... δεκαετίες!

Η κατάσταση ασφαλώς δεν είναι καλύτερη και στην υπόλοιπη χώρα. Ελάχιστα αντιπλημμυρικά έργα προωθούνται, αν και όπως έχει δηλώσει η ίδια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας απαιτούνται κονδύλια 1 τρισ. δρχ.

Οπως τόνιζαν με αφορμή τις πλημμύρες του Κηφισού οι εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το πρόβλημα των πλημμυρών αφορά το σύνολο των λεκανών απορροής, που δέχονται έντονες οικιστικές πιέσεις, προσθέτοντας ότι το θέμα του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού είναι ζήτημα ολοκληρωμένου σχεδιασμού που αφορά, μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό περιαστικού και αστικού πρασίνου και την κατασκευή έργων συγκράτησης επιφανειακών απορροών και τεχνικού εμπλουτισμού.


Eurokinissi

Αναδεικνύοντας τη γύμνια της αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, επισήμαιναν ότι για το διάστημα 2002-2006 έχουν ενταχθεί, εκτός αυτών που γίνονται στον Κηφισό, αντιπλημμυρικά έργα ύψους μόνο 14,5 δισ. δρχ., ενώ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Λεκανοπεδίου οι πόροι που θα διατεθούν είναι... μηδενικοί!

Εργα «τυφλά» και με ημερομηνία λήξης

Ακόμη, όμως, και αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζονται, είτε είναι «τυφλά», είτε κατασκευάζονται με... ημερομηνία λήξης!

Χαρακτηριστικά, από την άποψη αυτή, είναι τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής Οδού, που κόστισαν δεκάδες δισ. δρχ. και τα οποία παραμένουν «τυφλά», με αποτέλεσμα - ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν και σε συνδυασμό με τα «τυφλά» επίσης αντιπλημμυρικά έργα του αεροδρομίου Σπάτων - πότε να πλημμυρίζουν τον Κηφισό, πότε το Θριάσιο και πότε - όπως συνέβη πριν δύο μήνες - τα Μεσόγεια!

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ίδιος ο Κηφισός, όπου, όπως ομολόγησε πριν λίγες μέρες η ίδια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, τα έργα που γίνονται εκεί (και παρά το διαβόητο και πανάκριβο για το λαό «ράβε - ξήλωνε») έχουν κατασκευαστεί έτσι που να αντέχουν σε φαινόμενα μόλις της τελευταίας 50ετίας! «Αν συμβεί κάτι εξαιρετικό, που κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει, ούτε με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 100 χρόνων - πρόσθεσε η υπουργός - τότε πιθανόν να έχουμε πρόβλημα»! Και δε διστάζει να το λέει αυτό, τη στιγμή που στην Αττική υπάρχουν γύρω στα 550 χιλιόμετρα ρεμάτων που έχουν μπαζωθεί και ως περίπου ο μοναδικός δρόμος του νερού έχει απομείνει ο Κηφισός!

«Πλημμυροφόροι» νόμοι

Πρέπει να προσθέσουμε, ασφαλώς, ότι τις πλημμύρες ευνοούν και οι ίδιοι οι νόμοι που ψηφίζει ή πρόκειται να ψηφίσει άμεσα η κυβέρνηση, όπως:


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ