ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Τιμή στον Μπελογιάννη η ενίσχυση του ΚΚΕ

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση του Κόμματος την τελευταία 10ετία 

Δευτέρα 3 Απρίλη 2000

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές και η ισχυροποίηση των δυνάμεων που αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, θα είναι η καλύτερη συνέχεια των αγώνων και των ιδανικών για τα οποία αγωνίστηκε και θυσιάστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι κομμουνιστές της Ηλείας με την πρωτοφανή συμμετοχή τους στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Αμαλιάδα, η οποία συνέπεσε με το κλείσιμο 48 χρόνων από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη. Μια συγκέντρωση που ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας και που διακρίθηκε για τον παλμό και τη συμμετοχή της νεολαίας η οποία με συνθήματα φώναζε πως «ο Μπελογιάννης ζει» και πως η θυσία του αποτελεί έμπνευση αγώνα για τις νέες γενιές. Η εκδήλωση άνοιξε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Ν. Μπελογιάννη και στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία προς την κεντρική πλατεία της πόλης όπου ξεκίνησε η προεκλογική συγκέντρωση.

Στη σημασία της θυσίας του Μπελογιάννη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Κώστας Μαραγκουδάκης, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα του από τους σημερινούς κομμουνιστές τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης του Κόμματος στις ερχόμενες εκλογές. Μιλώντας για την αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και εφαρμόζουν πιστά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κάλεσε τους εργαζόμενους να διαμορφώσουν με τον αγώνα και την ψήφο τους την πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Πρόσθεσε πως ο δικομματισμός πρέπει να δεχτεί αποφασιστικό χτύπημα, να υποστεί τη μέγιστη εκλογική μείωση.

Ο Κ. Μαραγκουδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τα δεινά που τους περιμένουν αν το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ βγουν ενισχυμένα από τις εκλογές και απευθυνόμενος στους «εξαπατημένους οπαδούς» των δύο αυτών κομμάτων, «να ξαναβρούν τον εαυτό τους ψηφίζοντας στις 9 Απρίλη ΚΚΕ». Ιδια έκκληση απηύθυνε και στη νεολαία που στενάζει από την ανεργία που σωρεύει η πολιτική του δικομματισμού, καλώντας τη να δώσει αποφασιστική ψήφο στο ΚΚΕ για να πάρει ηχηρή απάντηση από τους συγκεντρωμένους νεολαίους, που δήλωναν πως η πρώτη τους ψήφος θα είναι ΚΟΚΚΙΝΗ.

Απαντώντας στους κήρυκες των μονόδρομων και της μοιρολατρίας, ο Κ. Μαραγκουδάκης τόνισε πως «όταν ο λαός θέλει, ΜΠΟΡΕΙ. Η δύναμη των λαών είναι ακατανίκητη. Φτάνει να το συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι». Ξεκαθαρίζοντας τι θα σημάνει νίκη για το λαό στις 9 Απρίλη, σημείωσε πως «νίκη σήμερα, είναι το αποτέλεσμα που θα φέρει τα δύο κόμματα σε όσο πιο αδύναμη θέση γίνεται με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ, το οποίο θα είναι ικανό να παλέψει από καλύτερες θέσεις. Ετσι, θα ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκές λύσεις, για την εξουσία του λαού κατά της εκμετάλλευσης, για κοινωνική δικαιοσύνη, πρόοδο, σοσιαλισμό. Νίκη που θα δώσει παράδειγμα κι ελπίδα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση. Νίκη που θα ανατρέψει τα τυχοδιωκτικά σχέδια κατά των λαών της Σερβίας και των Βαλκανίων». «Ομως, το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών - κατέληξε ο ομιλητής - θα γίνει μόνο μ' ένα πανίσχυρο πλειοψηφικό μέτωπο του λαού, μ' ένα λαό ικανό να υπερασπίσει τις δικές του αποφάσεις».