Στερνό «χαίρε» στον Κ. Βαλσάμη
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003

Κηδεύτηκε χτες από το Α' Νεκροταφείο, με δαπάνη του Δήμου Αθηναίων, ο σημαντικός γλύπτης και ακαδημαϊκός Κώστας Βαλσάμης. Ο 96χρονος δημιουργός πέθανε στις 21/12. Ο Κώστας Βαλσάμης γεννήθηκε στη Σύμη Δωδεκανήσου. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1937 με άριστα και διακρίσεις. Δάσκαλοί του υπήρξαν οι Κώστας Δημητριάδης και Μιχάλης Τόμπρος. Στη συνέχεια σπούδασε, με γαλλική υποτροφία, στο Παρίσι, όπου παρέμεινε πάνω από πενήντα χρόνια. Η Γαλλία τον τίμησε για το σύνολο του έργου του με χρυσό μετάλλιο, τον τίτλο του ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ το 1987 τον ανακήρυξαν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Τμήμα Γλυπτικής).

«Η απλοποίηση είναι μία από τις ουσιαστικότερες επιδιώξεις μου», σημείωνε ο δημιουργός. «Οι γενικές και πλαστικές φόρμες δε μου δίνουν μόνο την αίσθηση του ουσιαστικού, δεν καθορίζουν το καίριο, αλλά συντελούν στην απόδοση του χαρακτήρα που θέλω να προσδώσω στη γλυπτική μου: Την ανάταση». Δημιουργίες του Βαλσάμη κοσμούν δημόσιους χώρους στην Αθήνα, το Παρίσι, το Στρασβούργο, την Ουάσιγκτον, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία κ.ά. Από τα 27 έργα του που βρίσκονται στη χώρα μας, αναφέρουμε τη «Μάνα της Κατοχής» (είσοδος του Α' Νεκροταφείου)και την προτομή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων). Αλλα έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου κ.α. Δημιουργίες του παρουσίασε σε περισσότερες από εκατό ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

O υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του Κώστα Βαλσάμη, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες της γενιάς του».