Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κουβέντα για την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003

Eurokinissi

Με τη φράση «αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης των χαμένων ευκαιριών» ξεκίνησε χτες την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής, δίνοντας εξαρχής το στίγμα της δικομματικής αντιπαράθεσης προεκλογικού χαρακτήρα, παρέχοντας όμως συναίνεση στην ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Συνέχισε, λέγοντας προς την κυβέρνηση ότι «φεύγετε και αφήνετε πίσω σας χρέη, ακρίβεια και αβεβαιότητα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό», ενώ εστίασε την παρέμβασή του σε κατηγορίες περί διαφθοράς. Για τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η χώρα «πελαγοδρομεί υπό το βάρος των εσωκομματικών συγκρούσεων», μιλώντας για «ιδιότυπη ακυβερνησία» και «αβεβαιότητα σε βάρος του τόπου».

Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, αλλά και παρανομίες όσον αφορά τόσο στον προϋπολογισμό του 2004 όσο και τον προηγούμενο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ουδέποτε υπήρξε πλεονασματικός προϋπολογισμός», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση αδυνατεί να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του 2003». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα του «ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που τον Σεπτέμβρη δήλωνε ότι μοιράζει πλεονάσματα, τον Οκτώβρη ομολογούσε διπλά βιβλία και το Δεκέμβρη έπαιρνε δάνειο - μαμούθ, για να εξοφλήσει χρέη». Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «παραβιάζετε κάθε έννοια νομιμότητας και κάθε έννοιας ηθικής τάξης» μιλώντας για «κρυφές μεθοδεύσεις, κρυφούς λογαριασμούς», φαινόμενο - όπως είπε - «αδιανόητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία», ενώ αναφέρθηκε στα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επισημαίνοντας πως «το έλλειμμα στο πρώτο 10μηνο ανήλθε σε 7 χιλιάδες 200 ευρώ, αυξημένο κατά 150%». Πάντως, δίνοντας το «στίγμα» της συναίνεσης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές που υλοποιεί η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως «αναγνωρίζουμε τα θετικά», δηλώνοντας «ότι αυξάνεται το ΑΕΠ».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στο θέμα της διαφθοράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σωρεία τέτοιων φαινομένων, λέγοντας πως για τη ΝΔ «άμεση προτεραιότητα η θεσμική θωράκιση της πολιτείας», τονίζοντας πως «ενισχύουμε τις ανεξάρτητες αρχές και καθιερώνουμε νέες». Οσον αφορά στο δημόσιο τομέα μίλησε για «σταμάτημα της σπατάλης και της παρακμής», αποκαλώντας την κυβέρνηση «εκφραστή συμφερόντων». Παράλληλα, για το θέμα των δημόσιων εσόδων ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «ο δρόμος για την εξοικονόμηση των πόρων βρίσκεται σε μια νέα διακυβέρνηση με αρχές και αξίες», προτείνοντας «ενιαίο πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις» και προμήθειες των Ενοπλων Δυνάμεων «με διακρατικές συμφωνίες και διεθνείς διαγωνισμούς». Οσον αφορά στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Κ.Καραμανλής σημείωσε ότι «τίποτε δε θα διαταράξει την προετοιμασία» υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ θα επιδιώξει την «κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας των αγώνων, ώστε να είναι καλύτερη η καθημερινότητα του πολίτη».