«Παράνοια» στους αιθέρες...
Σάββατο 3 Γενάρη 2004

Associated Press

Υπερβολές σε όλα τα αεροδρόμια...
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Μία ακόμη πτήση από το Λονδίνο στην Ουάσινγκτον ακύρωσε χτες η βρετανική εταιρία «British Airways», την τρίτη κατά σειρά σε τρεις ημέρες, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην «τρέλα των αιθέρων» που επικράτησε εξαιτίας των ακυρώσεων πτήσεων εξαιτίας πιθανών τρομοκρατικών χτυπημάτων, από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια στιγμή η πτήση της «Air France» από τη Νέα Υόρκη προς το Παρίσι, έκανε για λόγους ασφαλείας εννοείται αναγκαστική προσγείωση στον Καναδά.

Τα πάντα ξεκίνησαν με την αλλαγή του χρόνου στην Ευρώπη, όταν ένα αεροσκάφος της «British Airways», αμέσως μετά την προσγείωσή του καθηλώθηκε επί τρεις ώρες στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον, με τους πράκτορες του FBI να ανακρίνουν επί τρεις ώρες τους επιβάτες. Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη πηγή της αεροπορικής εταιρίας, το αεροσκάφος της «British Airways», το οποίο ερευνήθηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ουάσιγκτον - Ντούλες, συνοδεύτηκε από αμερικανικά καταδιωκτικά ως την προσγείωσή του.

Την πρώτη ημέρα του χρόνου, στο Λονδίνο, και πάλι η «British Airways» αποφάσισε να ακυρώσει την πτήση 223 προς την Ουάσιγκτον, γεγονός που αυτόματα οδήγησε και στην ακύρωση της πτήσης επιστροφής από την Ουάσιγκτον προς το Λονδίνο.

Η παράνοια είχε ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα με την ακύρωση έξι πτήσεων από Παρίσι προς Λος Αντζελες. Τελικά, οι ακυρώσεις οφείλονται σε λάθος του FBI για την ταυτότητα επιβατών των πτήσεων της «Air France», όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που επικαλείται επίσημες γαλλικές πηγές. Τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, στελέχη του FBI στην αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι παρέδωσαν στη γαλλική Αστυνομία λίστα με έξι ονόματα και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, τρομοκράτες που συνδέονται με την «Αλ Κάιντα» επρόκειτο να καταλάβουν αεροπλάνο της «Air France».

Τελικά, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει έξι πτήσεις της εταιρίας με προορισμό το Λος Αντζελες. Τα άτομα που περιλαμβάνονταν στη λίστα του FBI και επρόκειτο να ταξιδέψουν με τις πτήσεις αυτές ανακρίθηκαν. Ομως, αντί να βρεθούν ενώπιον «τρομοκρατών», οι Γάλλοι εντόπισαν ένα παιδί που είχε το ίδιο όνομα με αυτό του ηγέτη τρομοκρατικής οργάνωσης της Τυνησίας, ένα Γάλλο ασφαλιστή, μία ηλικιωμένη Κινέζα και τρεις ακόμη Γάλλους πολίτες. Επίσης, ακυρώθηκαν δύο πτήσεις της εταιρίας «Aeromexico» από την Πόλη του Μεξικού προς το Λος Αντζελες.

Εξάλλου, η αμερικανική Ακτοφυλακή επιβεβαίωσε πως έκλεισε το σημαντικό σταθμό φόρτωσης πετρελαίου, Βαλντέζ, στην Αλάσκα λόγω πιθανής τρομοκρατικής απειλής. Η Βαλντέζ είναι το σημείο φόρτωσης του πετρελαίου από τον αγωγό που περνά από την Αλάσκα και μεταφέρει περίπου το 17% του αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές του Κόλπου Προύντο.

Αντίμετρα της Βραζιλίας

Η Βραζιλία άρχισε να φωτογραφίζει και να παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα των επισκεπτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε απάντηση των αντίστοιχων δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που αρχίζουν να ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 5 Γενάρη.

Εξηγώντας τα μέτρα, ο δικαστής Χουλιέρ Σεβαστιάο ντα Σίλβα, που τα εισηγήθηκε, χαρακτήρισε την αμερικανική στάση ξενοφοβική. «Οι αμερικανικοί περιορισμοί που εφαρμόζονται στους Βραζιλιάνους που πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι στυγνοί και αντιβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Βραζιλιάνος δικαστής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γάμοι» και ανταγωνισμοί στους αιθέρες (2010-05-09 00:00:00.0)
Πράκτορες... έμποροι όπλων και «τρομοκράτες» φαντάσματα (2003-08-14 00:00:00.0)
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ (2003-03-30 00:00:00.0)
Η κρίση είναι πλέον ...εδάφους - αέρος (2001-11-11 00:00:00.0)
Περικοπές πτήσεων (2001-09-26 00:00:00.0)
Προαναγγελθείσα βουτιά θανάτου; (2000-07-26 00:00:00.0)