Α. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος των δημοσίων υπηρεσιών

Ομιλία του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στους υπαλλήλους των κεντρικών γραφείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Χαιρέτισε ο επίσης υποψήφιος Δ. Αγκαβανάκης

Τρίτη 4 Απρίλη 2000

Ο Αντώνης Σκυλάκος
Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα δώσει το μήνυμα ότι ανεβαίνει το αντίπαλο δέος και θα δείξει ότι «μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση πριν μας τα πάρουν όλα».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων χτες ο υποψήφιος βουλευτής Α. Σκυλλάκος σε ομιλία του στους υπαλλήλους των κεντρικών γραφείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο επίσης υποψήφιος βουλευτής Δ. Αγκαβανάκης, ενώ και οι δύο στη συνεχεία συναντήθηκαν με το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων.

Ο Α. Σκυλλάκος υπογράμμισε στην ομιλία του ότι το κεφάλαιο στην Ευρώπη θέλοντας να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία επιχειρεί να συμπιέσει το εργατικό κόστος και γι' αυτό οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιτίθενται στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και ξεπουλούν δημόσιες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκανε ήδη το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίησή του και θα επιχειρήσει να αλλάξει και τις εργασιακές σχέσεις.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, είπε ο ομιλητής, κρύβουν από το λαό την αλήθεια, κάτι που φάνηκε και από το πρόσφατο «Ντιμπέιτ», ενώ δεν παραλείπουν από την άλλη να υπόσχονται προεκλογικά διάφορα ψέματα. Τόσο η ΝΔ, τόνισε, όσο και το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετούν τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την εύνοια των ισχυρών. Γι' αυτό χρειάζεται να μειωθούν οι δυνάμεις του δικομματισμού και να ενισχυθεί το ΚΚΕ, γιατί η ψήφος σε αυτό θα μείνει ψήφος αγωνιστική και δε θα προκύψει με άλλον τρόπο πάλι ΠΑΣΟΚ, όπως με την ψήφο σε ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ που εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το σημερινό κυβερνών κόμμα.

Ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ θα βοηθήσει και την ανάπτυξη του λαϊκού μετώπου, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος του λαού.

Στο χαιρετισμό του ο Δ. Αγκαβανάκης αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό, ένα θέμα που καίει όλους τους εργαζόμενους και είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα «γενναιόδωρο» και γι' αυτό ετοιμάζεται μετά τις εκλογές για τη μεγάλη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα. «Γενναιόδωρα», είπε, θεωρούν το εφάπαξ, την επικουρική σύνταξη ή το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης των γυναικών. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση, τόνισε, θα επιδιώξουν να ανεβάσουν τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 για όλους με προοπτική τα 67, ενώ η σύνταξη που θα βγαίνει από το μέσο όρο όλου του εργασιακού βίου θα καταντήσει ένα βοήθημα επαιτείας.

Απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι δεν είναι εφικτή η αντίδραση στα αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εφικτό είναι το αναγκαίο για τους πολλούς» και ζήτησε από τους υπαλλήλους να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να έχουν κοντά τους ένα σύμμαχο από τις 10 Απρίλη και μετά.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο υποψήφιοι βουλευτές με το Διοικητικό Συμβούλιο των υπαλλήλων του Ταμιευτηρίου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημερινή κατάσταση του Οργανισμού και τις προτάσεις των υπαλλήλων. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει σήμερα 2,5 τρισ. δρχ. καταθέσεις και καθαρά κέρδη 50 δισ. το χρόνο, ενώ ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω της χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων στους δημόσιους υπάλληλους. Ομως, όλα αυτά τα χρόνια αφέθηκε στην τύχη του και, όπως είπαν οι εργαζόμενοι, μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε μία διαδικασία εκσυγχρονισμού του.

Ο Α. Σκυλλάκος είπε στην αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να επαγρυπνούν, γιατί όπως έχει δείξει η κυβέρνηση τελευταία, οτιδήποτε βλέπει πως είναι κερδοφόρο στο δημόσιο φροντίζει να το ξεπουλάει. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατέληξε, πρέπει να μείνει στο δημόσιο, να συνεχίσει τον κοινωνικό του ρόλο και να εκσυγχρονιστεί προκειμένου να παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις.