ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαβουλεύσεις Ετσεβίτ - Ντεμιρέλ για τη «σωτηρία» της κυβέρνησης
Τρίτη 4 Απρίλη 2000

Associated Press

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Μπ. Ετσεβίτ στις Ινδίες
ΑΓΚΥΡΑ.- Συνάντηση - «έκπληξη» είχε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, με τον Πρόεδρο της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στην οποία οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους να ξεπεραστεί η «κρίση», που απειλεί την κυβέρνηση του πρώτου και αφορά την επανεκλογή του δεύτερου στον προεδρικό θώκο.

Ο Ετσεβίτ δεν έκανε δηλώσεις κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, από το οποίο πήγε κατευθείαν στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τους ηγέτες των υπόλοιπων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις αφορούν στην εξεύρεση τρόπων να γεφυρωθούν τα «ρήγματα» στον τουρκικό κυβερνητικό συνασπισμό, που, αντί να «κλείνουν», διευρύνονται, προκαλώντας «ανησυχία» στη Δύση για τη «σταθερότητα» στη χώρα, τη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» εμπνεύσεως ΔΝΤ, την «πορεία προς την ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές» και άλλα τέτοια...

Η προσπάθεια να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να μειωθεί η θητεία του Προέδρου από τα 7 στα 5 χρόνια, αλλά να του επιτρέπεται επανεκλογή για δεύτερη φορά, υποτίθεται ότι σκοπό είχε να «χαλυβδώσει» την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο. Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης υπό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ αντάλλαξαν κατηγορίες για την «ανταρσία» κατά τη μυστική ψηφοφορία της περασμένης βδομάδας, όταν πάνω από 100 βουλευτές της συγκυβέρνησης ψήφισαν εναντίον της πρότασης συνταγματικής τροποποίησης.

Οι τρεις άνδρες στη συνάντησή τους χτες αναμενόταν να καθορίσουν τη στάση τους κατά τη νέα ψηφοφορία για τις τροποποιήσεις, που θα γίνει μεθαύριο, Τετάρτη. Ετσεβίτ και Μπαχτσελί θα πιέσουν τον Γιλμάζ να «συμμορφώσει» τους βουλευτές του, σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης Hurriyet.

Ο συνασπισμός έχει 352 έδρες στην 550μελή Βουλή και χρειάζεται 367 - για τους παραπανίσιους ψήφους η κυβέρνηση υπολογίζει στην υποστήριξη του Κόμματος Ορθού Δρόμου.

Αν δεν επιτευχθεί consensus για την επανεκλογή Ντεμιρέλ, η κατάσταση θα μπορούσε να «επιστρέψει στον κατακερματισμό» της πολιτικής ισχύος των περασμένων ετών: ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος ίσως επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.