ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Κουρελιάζει» τη νομοθεσία

Τα πρώτα κρούσματα της παραβίασης της νομοθεσίας ναυτολόγησης

Τρίτη 4 Απρίλη 2000

Νέο κρούσμα παράνομης υποβάθμισης διπλώματος παρατηρήθηκε, αυτή τη φορά στο επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο «Ειρήνη», όπου ναυτεργάτης πρώτος μηχανικός ναυτολογήθηκε ως «προϊστάμενος μηχανοστασίου»! Η ναυτολόγηση έγινε με βάση εγκύκλιο - έκτρωμα που έχει εκδώσει ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία υποβαθμίζονται τα διπλώματα των μηχανικών, των κυβερνητών και άλλων ειδικοτήτων, με αρνητικές συνέπειες σε αμοιβή, ασφάλιση και στη συνταξιοδότηση των ναυτεργατών.

Η εγκύκλιος αυτή, που αφορά - όπως αναφέρεται - «πλοία μικρής χωρητικότητας», έχει σταλεί στις λιμενικές αρχές της χώρας στις 12 Γενάρη 2000 και άρχισε να εφαρμόζεται στα ρυμουλκά, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των πληρωμάτων. Εξαιτίας των αντιδράσεων αυτών στα μέσα Φλεβάρη ο Αρχηγός του ΛΣ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους της διοίκησης της ΠΝΟ, είχε δεσμευτεί προφορικά για το «πάγωμα» της εγκυκλίου και την επανεξέτασή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και η περίπτωση του πλοίου «Ειρήνη» αποτελεί σαφές προμήνυμα, για τα όσα επιφυλάσσονται σε βάρος των ναυτεργατών, αμέσως μετά τις εκλογές.

Η ΠΕΜΕΝ, με επιστολή της στον Θ. Παπακωνσταντίνου και τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας, επισημαίνει ότι «η αλλαγή της ναυτολόγησης» είναι «αυθαίρετη και παράνομη και έχει σαν αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των όρων αμοιβής, ασφάλισης και συνταξιοδότησης των συναδέλφων μας». Η Ενωση Μηχανικών απαιτεί να ναυτολογηθεί ο συγκεκριμένος ναυτεργάτης σαν πρώτος μηχανικός, να αποσυρθεί η σχετική εγκύκλιος του ΥΕΝ και να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία.