ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Νέες υποσχέσεις για τις αποζημιώσεις

Πέντε χρόνια μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακόμη περιμένουν. Δυναμικές συγκεντρώσεις χτες στο υπουργείο Εργασίας και στην «Αθήνα 2004»

Τρίτη 13 Γενάρη 2004

Αν και έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την αναγκαστική απαλλοτρίωση της γης όπου κτίζεται το Ολυμπιακό Χωριό, οι περίπου 3.000 συνιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμη εισπράξει τις αποζημιώσεις! Αυτό τους ανάγκασε χτες να συγκεντρωθούν αρχικά έξω από την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και στη συνέχεια έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Ομως, από τις απαντήσεις που έδωσαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες με τους οποίους συναντήθηκαν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, το μόνο που προέκυψε ήταν νέες υποσχέσεις.

«Δε μας έδωσαν δεσμεύσεις, απλά μας είπαν πως θα μεταφερθούν στον υπουργό οι θέσεις μας. Θα φανούν οι προθέσεις στη συζήτηση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή», είπε αμέσως μετά τη συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ι. Πανοπούλου, ο Φ. Δημόπουλος, πρόεδρος της «Επιτροπής Αγώνα 3.000 συνιδιοκτητών γης του Ολυμπιακού Χωριού».

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι για να αποφύγει την καταβολή των αποζημιώσεων, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην αναγνώριση όσων τις δικαιούνται. Η σχετική επιτροπή που συγκροτήθηκε το Μάρτη του 2003 και έπρεπε να είχε καταλήξει μέχρι 31/12/2003 - όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα - δεν έχει καν συνεδριάσει για να εξετάσει τους φακέλους των συνιδιοκτητών. Δόθηκε μια δίμηνη παράταση, αλλά η Επιτροπή Αγώνα των συνιδιοκτητών ζητά - με σχετική τροπολογία - να διευκολυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Οι συνιδιοκτήτες τονίζουν ότι για να αποζημιωθούν μέχρι το Φλεβάρη, δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση διά στόματος αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Βρεττού, ενώπιον της Γενικής τους Συνέλευσης, «θα πρέπει να γίνει πράξη η πρόταση που διατύπωσε, μετά από συνεργασία με τους νομικούς του συμβούλους, ο πρόεδρος του ΟΕΚ, κ. Ασημακόπουλος». Με βάση την πρόταση, πρέπει η Επιτροπή αναγνώρισης των δικαιούχων στο διάστημα μέχρι τις 3 του Φλεβάρη, που συζητά τις αιτήσεις, να εκδίδει συστηματικά τμηματικές καταστάσεις αναγνώρισης των δικαιούχων αποζημίωσης και με έγκριση του αρμόδιου υπουργού να εισπράττουν οι αναγνωρισθέντες άμεσα την αποζημίωσή τους.

Λίγο πριν τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας οι διαδηλωτές είχαν βρεθεί έξω απ' τα γραφεία του Οργανισμού «Αθήνα 2004» στη Ν. Ιωνία, όπου ο διευθύνων σύμβουλος, Ι. Σπανουδάκης, απλά έδινε αόριστες υποσχέσεις για πιέσεις και δεσμεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος.

Ο Θ. Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος της «Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μενιδίου», σχολίασε στο «Ρ» ότι «είναι εμπαιγμός απέναντι στους ιδιοκτήτες. Αυτές οι προσπάθειες που δηλώνουν ότι θα κάνουν οι αρμόδιοι και η "Αθήνα 2004" είναι κενά λόγια. Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους και εδώ και χρόνια θα μπορούσε να είχε επέμβει». Για τη στάση του υπουργείου Εργασίας επισήμανε ότι «παραμονές εκλογών δίνουν υποσχέσεις που δεν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα». Τέλος, τόνισε πως «η συνέχεια θα εξαρτηθεί απ' τη δυναμική των κινητοποιήσεων και αυτές είναι που θα δώσουν αποτελέσματα».