ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στην άγρια αγορά Υγεία και Πρόνοια

Λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρηματικές μονάδες, με νοσήλιο στα επίπεδα της αγοράς, καθώς και εκχώρησή τους στις ασφαλιστικές εταιρίες υπόσχεται η ΝΔ

Πέμπτη 15 Γενάρη 2004

Ικανοποίηση και χειροκροτήματα για την υπόκλιση στο επιχειρηματικό κεφάλαιο
Δυο ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία - Πρόνοια, που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του κόμματος, Κ. Καραμανλής, με ομάδα στελεχών του κόμματός του: Η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, με τη χωρίς περιστροφές παράδοσή της στο επιχειρηματικό κεφάλαιο και οι άγριες περικοπές των παροχών για τους ασθενείς.

Παρά τις περίτεχνες αναφορές στις λαϊκές ανάγκες και τις αφαιμάξεις στο λαϊκό εισόδημα για την ώρα της ανάγκης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν αναφέρεται πουθενά η δημόσια και δωρεάν Υγεία. Με στόμφο τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Γ. Σουφλιάς υποστήριξαν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να «λειτουργούν ως αυτόνομες, ολοκληρωμένες επιχειρησιακές μονάδες» και μάλιστα με «νέου τύπου νοσήλιο, που θα προσεγγίζει το πραγματικό κόστος». Δηλαδή επαγγέλλονται τη διαμόρφωση των τιμών στα επίπεδα της αγοράς, που θα πολλαπλασιάζουν τα ήδη διογκωμένα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων, που τα έχει ξετινάξει η λογική της εμπορευματοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθώντας κατά γράμμα την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ υποσχέθηκε «τη σύμβαση των κρατικών νοσοκομείων με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς» με στόχο τα «δημόσια νοσοκομεία να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν ασφαλισμένους αποκλειστικά ή επικουρικά και από τον ιδιωτικό τομέα».

Πρόκειται δηλαδή για την ολοκλήρωση της παράδοσης του τομέα της Υγείας στο επιχειρηματικό κεφάλαιο που άρχισε - σε θεσμικό επίπεδο - πριν εφτά χρόνια. Ο τότε υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, είχε με το νόμο 2519/1997 (άρθρο 28) θεσπίσει τη δυνατότητα της σύναψης συμβάσεων των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Στη συνέχεια ο τέως υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με το νόμο 2889/2001 δίνει τη δυνατότητα στους διοικητές των νοσοκομείων να εκχωρούν το 20% των κλινών με «ψηλότερο ειδικό νοσήλιο». Μάλιστα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες είχαν ξεκινήσει σε επίπεδο ΠεΣΥΠ και διοικητών νοσοκομείων συζητήσεις για τέτοιου είδους συμβάσεις που δεν καρποφόρησαν.

Κι έρχεται τώρα η ΝΔ να γενικεύσει την κατεύθυνση, στην προοπτική οι ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων να είναι «αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα». Δηλαδή τους «πελάτες» των ασφαλιστικών εταιριών.

Η εξαγγελία αυτή δεν είναι άσχετη με την έλλειψη αναφοράς στη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Οι μόνες αναφορές που γίνονται είναι η εξοικονόμηση πόρων - καθώς το 30% των δαπανών των νοσοκομείων θεωρούνται ατελέσφορες - και η εφαρμογή ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο οποίο θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας που θα «συνθέτουν δημιουργικά από ένα σημείο και πέρα τις ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες Υγείας».

Δηλαδή σε κάθε βήμα του αρρώστου το χέρι θα μπαίνει - έμμεσα ή άμεσα - στην τσέπη, τη στιγμή μάλιστα που η ΝΔ κάνει κριτική στην κυβέρνηση γιατί οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας εκτινάχτηκαν στο 44% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Ενώ υπόσχεται ελεύθερη επιλογή γιατρού, εντούτοις προβλέπει ότι κάθε ασφαλισμένος δικαιούται μόνο συγκεκριμένο συνολικό αριθμό επισκέψεων, αλλά όταν γίνεται «κακή χρήση» αυτό «συνεπάγεται για τον ασθενή συμμετοχή στις δαπάνες και για το γιατρό χρηματική επιβάρυνση».

Δηλαδή θύματα γίνονται και οι ασθενείς και οι γιατροί - στους οποίους υπόσχονται «συμμετοχή στο σύστημα», αλλά και άσκηση ιδιωτικού έργου.

Επίσης υπόσχεται την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, αλλά ταυτόχρονα εξάγγειλαν τον «επανακαθορισμό των παθήσεων, για τις οποίες τη δαπάνη των φαρμάκων αναλαμβάνει πλήρως ο ασφαλιστικός οργανισμός».

Μεταξύ των άλλων εξαγγελιών που έγιναν είναι:

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία και Πρόνοια - εκτός από τον Κ. Καραμανλή και το Γ. Σουφλιά - παρουσίασαν οι βουλευτές Ν. Κακλαμάνης, Θ. Γιαννόπουλος και Γ. Κωνσταντόπουλος.