ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Εχετε να προσφέρετε πολλά
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000

Στους ιστορικούς δεσμούς του ΚΚΕ με τους διανοούμενους και τους ανθρώπους του πολιτισμού, αλλά και στα καθήκοντα της σημερινής πραγματικότητας, εστίασε την ομιλία του ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Γεωργιάδης.

«Είμαστε, είπε, γεμάτοι χαρά για τη σημερινή σας παρουσία. Δεν είναι μόνο ενθαρρυντική, αλλά είναι και αποδεικτική, επιτρέψτε μου να πω, των δεσμών, που είχε ανέκαθεν το προοδευτικό κίνημα, το κομμουνιστικό κίνημα, το ΚΚΕ, με τους ανθρώπους της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών. Ιστορικά διαμορφωμένοι αυτοί οι δεσμοί, δεν έσπασαν ποτέ, ακόμα και στις πιο δύσκολες καμπές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας».

«Αυτοί οι δεσμοί, είπε σε άλλο σημείο, μας προσδιορίζουν το στίγμα και για το σήμερα. Αν η επιστήμη, η τέχνη και γενικότερα ο πολιτισμός θέλουν να ασκήσουν τον προοδευτικό τους ρόλο, δεν μπορούν παρά να σταθούν δίπλα στην πιο επαναστατική κοινωνική δύναμη της εποχής μας, την εργατική τάξη, όλο τον εργαζόμενο λαό, δίπλα στο κομμουνιστικό κίνημα και το κομμουνιστικό κόμμα. Κι αυτό το γεγονός, ως στάση, είναι ακόμη πιο αναγκαίο, γιατί η ιστορική εποχή που διανύουμε προσδιορίζει και αναγορεύει τον εργαζόμενο λαό ως την πιο οργανωμένη δύναμη, την πιο πειθαρχημένη δύναμη, που με τη δράση της κινεί την κοινωνία προς την πρόοδο.

Σε αντιπαράθεση και σε αντιδιαστολή με την αντί - δράση, δηλαδή την αντίδραση του μεγάλου κεφαλαίου και ιδιαίτερα του μονοπωλιακού, που προσπαθεί να καθυστερήσει την πρόοδο, ακόμη και να τη ματαιώσει. Αυτή ακριβώς η αντί - δράση του μονοπωλιακού κεφαλαίου, μας έχει φέρει μπροστά, ως ζωντανούς μάρτυρες, σε πρωτοφανείς κοινωνικές αντιθέσεις

Το κεντρικό καθήκον, λοιπόν, της εποχής μας είναι η τοποθέτηση της εργατικής τάξης απέναντι στην ίδια της την προοπτική. Οχι μόνο της εργατικής τάξης, αλλά και των σύμμαχων δυνάμεων, όλων των εργαζομένων. Η συνειδητοποίηση, δηλαδή, του ιστορικού καθήκοντος της κατάκτησης της πολιτικής εξουσίας για τη δημιουργία της λαϊκής εξουσίας. Της άλλης εξουσίας. Της εξουσίας των εργαζομένων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται το ΚΚΕ. Και σ' αυτήν την κατεύθυνση συνυποτάσσει τη συγκρότηση του ενωτικού και αγωνιστικού ψηφοδελτίου, με τις δυνάμεις της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και όλες τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις. Για την ανάδειξη εκείνων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα μας οδηγήσουν μπροστά, στην πρόοδο, στο σοσιαλισμό. Από δω πηγάζει και τεκμηριώνεται η πολιτική θέση για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου».

«Ο μόνος τρόπος για να νικηθεί ο αντίπαλος και ο πιο σύντομος δρόμος είναι ακριβώς η συνειδητοποίηση της λαϊκής δύναμης από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που θα αποκρυσταλλωθεί στο ενιαίο μέτωπο, στο μέτωπο το δημοκρατικό, το αντιιμπεριαλιστικό, στο μέτωπο της λαϊκής εξουσίας. Κι εδώ οι άνθρωποι της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού έχουν να προσφέρουν πολλά. Πριν απ' όλα, δεν πρέπει να επιτραπεί να χύσουμε άλλο αίμα, δεν πρέπει να χαθούν οι ίδιοι μέσα στην καταβόθρα του ανορθολογισμού και της αντιεπιστήμης. Σ' αυτόν τον αγώνα, σας καλούμε. Σ' αυτόν τον αγώνα, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμπαρασταθείτε, θα ενισχύσετε, θα υποστηρίξετε, θα είσαστε συμμέτοχοι, θα είσαστε οι προοδευτικοί αγωνιστές της επιστήμης και της τέχνης. Θα είσαστε οι αγωνιστές της συνέχειας της ιστορικής παρακαταθήκης της πάλης της εργατικής τάξης και ολόκληρου του ελληνικού λαού».