ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Πολιτική για τα ... σκουπίδια
Κυριακή 25 Γενάρη 2004

Λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές και μόλις εφτά μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, επανήλθε την περασμένη βδομάδα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Η επίσκεψη του επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Σπύρου Χαλβατζή, στο εργοτάξιο του Δήμου Αθηναίων στη Ζοφριά, που έχει μετατραπεί σε χωματερή, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, είναι μία μόνο παράμετρος του θέματος, που, όμως, αναδεικνύει την πραγματικότητα, με τραγικό, είναι αλήθεια, τρόπο.

Μερικές μέρες αργότερα, η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη και ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) Γ. Μαστοράκος, με διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου, έκαναν λόγο για τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, καθώς και στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Οι δυο τους επέδειξαν πρώιμο προεκλογικό ενδιαφέρον, διαφωνώντας σε δευτερεύοντα ζητήματα και συμφωνώντας (έστω και διά της σιωπής) στις κατευθύνσεις που έχει βάλει από καιρό η κυβέρνηση. Και εκείνο που διαφάνηκε, και από τις δύο συνεντεύξεις, είναι η αγωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - και συνεπώς συνολικά της άρχουσας τάξης - η βιτρίνα της πόλης, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, να είναι καθαρή...

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει φτάσει μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα. Η μία και μόνη χωματερή - και κατ' επέκταση η διοχέτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των απορριμμάτων - βρίσκεται στη Δυτική Αττική (Ανω Λιόσια), με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και μετατροπή της σε σκουπιδότοπο. Το πρώτο τμήμα της χωματερής έχει ήδη κορεστεί, ενώ το δεύτερο τμήμα ακολουθεί τη... μοίρα του πρώτου και σε λίγους μήνες δε θα δέχεται επιπλέον σκουπίδια. Την ίδια στιγμή, οι ανεξέλεγκτες χωματερές δεν έχουν μειωθεί ούτε κατά μία.


Eurokinissi

Πρωταρχικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης. Αντί να αρχίσει τη διαδικασία απομάκρυνσης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) από τα Ανω Λιόσια και τη σφράγιση του χώρου, προχωρά, επί της ουσίας, στην επέκταση της υπάρχουσας χωματερής και στη Φυλή. Με αυτόν τον τρόπο, επιτείνεται η υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής. Με διάφορες μεθόδους, καλλιεργεί και ενισχύει την αντίληψη της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας. Συγκεκριμένα, προωθεί τη δυνατότητα συγκρότησης συνδέσμων από ομάδες δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σημαντικές, όμως, είναι και οι ευθύνες του ΕΣΔΚΝΑ, στη διοίκηση του οποίου είναι παρατάξεις, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Η διοίκηση, όχι μόνο ανέχτηκε, αλλά στην πράξη υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης. Ειδικά για την ιδιωτικοποίηση, υιοθέτησε την κυβερνητική προτροπή, εκχωρώντας τη λειτουργία των σύγχρονων εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και θερμικής καταστροφής σε ιδιωτικές εταιρίες, έναντι ακριβού αντιτίμου.

Μπροστά σε μια κατάσταση που έχει γίνει ανεξέλεγκτη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΝ, αδιαφορούν για την υγεία του λαού. Καταστρέφουν το περιβάλλον. Υποβαθμίζουν τη Δυτική Αττική. Σ' αυτούς, μόνο μία απάντηση αρμόζει: Να τους «κοκκινίσουμε». Να ρίξουμε κόκκινο στην κάλπη στις προσεχείς εκλογές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η βιτρίνα μιας πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά θα ξαναρίξουν το λαό ...στα σκουπίδια, όπως έχουν συνηθίσει.



Eurokinissi


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ