ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταθερά στο δρόμο της ταξικής πάλης

Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου της

Παρασκευή 23 Γενάρη 2004

Eurokinissi

Με μια πλούσια εμπειρία και δράση σε αγώνες, που έδωσε σταθερά σε ταξική κατεύθυνση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου σε δικαιώματα και κατακτήσεις, που συνεχίζεται ακόμα πιο βάρβαρα, ξεκινάει σήμερα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας το 20ό Συνέδριό της.

Σ' αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για όλη την εργατική τάξη, το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, το οποίο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Κυριακή με την ανάδειξη και της νέας του διοίκησης, φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την πορεία του κλάδου τα επόμενα τρία χρόνια, να ενισχύσει τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να δώσει προοπτική στην πάλη όλων των εργαζομένων της χώρας.

Οι οικοδόμοι, ένα από τα πιο πρωτοπόρα κομμάτια της εργατικής τάξης, πατώντας στη συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων τριών χρόνων, μένουν σταθερά δεσμευμένοι στη γραμμή της ταξικής πάλης. Γνωρίζουν ότι η υπεράσπιση των κατακτήσεών τους, πολύ περισσότερο η διεύρυνσή τους μπορεί να έλθει μόνο με τους αγώνες. Αγώνες, όμως, που δε θα αντιπαλεύουν μόνον επιμέρους αντεργατικά μέτρα, αλλά συνολικά την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, που χτυπά όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η Ομοσπονδία των Οικοδόμων, όλα τα συνδικάτα της, βαδίζουν μπροστά, γιατί οι απαιτήσεις του αγώνα είναι μεγάλες. Δυναμώνουν την πάλη τους, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Διεκδικούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, που μόνο με την οργανωμένη πάλη μπορεί να επιβληθεί.


Οπως σημειώνεται και στην εισήγηση στο Συνέδριο, κάθε μέρα, με καλύτερη οργάνωση, με πιο ισχυρό δέσιμο στους χώρους δουλιάς, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, απαιτείται η ενίσχυση της ταξικής αγωνιστικής συσπείρωσης, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων.

Οι οικοδόμοι αντιμετώπισαν τα προηγούμενα χρόνια την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σαν μέρος της εργατικής τάξης, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία, στα μεροκάματα. Αντιμετώπισαν την επίθεση του κεφαλαίου στον κλάδο τους, που ανέπτυξε μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, προσπορίζοντας και συγκεντρώνοντας τεράστια κέρδη από τη στυγνή εκμετάλλευση του ιδρώτα τους..

Ετσι, τόσο στα μεγάλα έργα, όσο και στις συμβατικές οικοδομές, με την εισβολή μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και δεκάδων υπεργολάβων, καταπατήθηκαν βασικά δικαιώματα, κατακτήσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι οι οικοδόμοι πλήρωσαν αυτόν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής με την ίδια τους τη ζωή και είναι πολύ πρόσφατοι οι πέντε νεκροί από τις αρχές του χρόνου. Ο κλάδος έχει τη δραματική πρωτιά στα εργατικά «ατυχήματα» με 123 νεκρούς τα τελευταία τρία χρόνια και το 50% των νεκρών κάθε χρόνο, σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία. Ολα αυτά, παρά τις εκατοντάδες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων, τις πιέσεις που ασκήσανε και τις δολοφονίες εργατών που προλάβανε. Τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, όμως, συνέχισαν να βιώνουν οι οικονομικοί μετανάστες, που αποτελούν και μεγάλο αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο και η Ομοσπονδία έδωσε μεγάλο αγώνα για να ενταχθούν στα συνδικάτα και να παλέψουν από κοινού, όχι μόνο για τα προβλήματα στους χώρους δουλιάς, αλλά και για τα γενικότερα που αντιμετωπίζουν.


Η Ομοσπονδία όλο το προηγούμενο διάστημα από το 19ο Συνέδριο ανέδειξε αυτά τα προβλήματα του κλάδου και καθοδήγησε σημαντικούς αγώνες. Επαιξε καθοριστικό ρόλο στον ξεσηκωμό της εργατικής τάξης ενάντια στα σχέδια και την πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεγάλου κεφαλαίου. Πρόβαλε, διεκδίκησε και έφερε στην ημερήσια διάταξη τα αιτήματα του κλάδου και, ταυτόχρονα, άνοιξε τη δράση της στα ζητήματα Παιδείας, Υγείας, ναρκωτικών. Με 13 κλαδικές και πανεργατικές απεργίες και τις πολύπλευρες δραστηριότητες που ανέπτυξε, επιβεβαίωσε έμπρακτα τον ταξικό της προσανατολισμό και το σημαντικό της ρόλο στο εργατικό κίνημα.

Με πρόσφατη τη μεγαλειώδη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση του Νοέμβρη, οι οικοδόμοι στο τριήμερο συνέδριο θα επιβεβαιώσουν και θα προβάλουν τα αιτήματα αιχμής που είχαν θέσει τότε για: Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και κατώτερο μεροκάματο 50 ευρώ. Σταθερή εργασία και ουσιαστική προστασία των ανέργων, επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκάματου για όλους τους άνεργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, με στόχο την επιβολή 6ωρου, 5ήμερου, 30ωρου. Σύνταξη στα 55, επαναφορά των 4.050 ενσήμων για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ και κλιμάκωση της σύνταξης μετά τα 4.050 σε ποσοστό 3% ανά 300 ένσημα, με βάση την κατώτερη σύνταξη. Αποκλειστικά δημόσια Παιδεία, Υγεία και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών.


Ταυτόχρονα, με βάση αυτά τα αιτήματα, θα θέσουν τους στόχους πάλης για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα: Ισχυροποίηση του μετώπου ενάντια στις παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων σε κάθε χώρο δουλιάς, αλλά και διεκδίκησης νέας κλαδικής και ΕΓΣΣΕ, σύμφωνα με τις θέσεις του ΠΑΜΕ. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και εφαρμογή των θέσεων της Ομοσπονδίας για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την αντιμετώπιση της άθλιας κατάστασης στο ΙΚΑ, για να διεκδικήσουν δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία και έγκαιρη προετοιμασία για μαζικό - ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.