ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Πυροβόλησαν παιδιά επειδή ... κυνηγούσαν πουλιά
Παρασκευή 23 Γενάρη 2004

Associated Press

Μοσάν Νταούρ, 11 ετών. Νεκρός από ισραηλινά πυρά. Οι στρατιώτες που τον σκότωσαν «δεν κατάλαβαν» ότι ήταν απλώς ένα παιδί που κυνηγούσε πουλιά...
ΓΑΖΑ και ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ανδρες του ισραηλινού στρατού άνοιξαν πυρ, καθώς μικρά παιδιά έστηναν παγίδες για πουλιά, κοντά στο «συνοριακό» τείχος που χωρίζει τη Γάζα, χτες.

Ο 11χρονος Μοσάν Νταούρ σκοτώθηκε επιτόπου, ενώ ένας 12χρονος Παλαιστίνιος κι ένας 16χρονος μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Ασκελόν, στο Ιατρικό Κέντρο Μπαρζιλάι. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ και την εφημερίδα Χα' αρέτζ, το ένα από τα παιδιά «είναι σε σοβαρή κατάσταση». Τα τρία παιδιά, μαζί με άλλα, από το προσφυγικό στρατόπεδο της Τζαμπάλγια, πήγαν στην περιοχή κοντά στον «συνοριακό» φράκτη, για να πιάσουν πουλιά, που οι έφηβοι Παλαιστίνιοι πουλάνε ως κατοικίδια, ή για το λιγοστό κρέας τους, βγάζοντας έτσι χαρτζιλίκι. Το γιατί πυροβόλησαν οι φρουροί είναι ασαφές. Στρατιώτες που είχαν υπηρεσία στην περιοχή είπαν στην Χα' αρέτζ ότι συνάδελφοί τους άνοιξαν πυρ, επειδή τα παιδιά «πλησίασαν στα 25 μέτρα το συνοριακό φράκτη».

Ενας στρατιώτης είπε ότι οι συνάδελφοί του «κατάλαβαν» ότι είχαν πυροβολήσει παιδιά «μόνο όταν προσέγγισαν». Με δεδομένα τα τεχνικά μέσα που διαθέτουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες όμως, το επιχείρημα δεν ακούγεται πολύ πειστικό. Κατά το Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι «δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι τραυματίστηκαν, προσπαθώντας να εισέλθουν στο έδαφος του Ισραήλ, στην περιοχή κοντά στο κιμπούτζ Κφαρ Αζα». Πρόκειται --επιεικώς-- για ψεύδος, αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες των ίδιων των Ισραηλινών στρατιωτών. Χειρότερα, οι Ισραηλινοί άφησαν το παιδί να ψυχορραγεί εκεί όπου είχε πέσει, επί ώρες. Συγγενής του παιδιού εκπλιπαρούσε για ώρες να τον αφήσουν να περάσει, ώστε να μεταφερθεί ο νεκρός νεαρός. «Συνηθισμένες» ιστορίες, στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη...

Χτες, Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι έκαναν διαδήλωση εναντίον των νέων μέτρων «ασφαλείας» στο συνοριακό πέρασμα του Ερετζ, στα σύνορα με την Αίγυπτο, με αφορμή την επίθεση αυτοκτονίας εκεί την 14η Ιανουαρίου, όταν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες κι ένας φύλακας σκοτώθηκαν. Υπήρξαν επεισόδια. Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Ηταν η τρίτη διαδήλωση σε τέσσερις μέρες, καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εξοργιστικές συνθήκες: Υποχρεώνονται να περιμένουν σε ατέλειωτες ουρές από τις πρώτες πρωινές ώρες, να ξεγυμνώνονται και να πλησιάζουν αργά στο φυλάκιο με τα χέρια ψηλά. Ο Νάσερ Καχίμπ, ένας 38χρονος που εργάζεται σε βιοτεχνία τροφίμων στο Τελ Αβίβ, ξέσπασε: «Μας συμπεριφέρονται χειρότερα από ό,τι σε ζώα. Περιμένουμε εδώ από τις δύο το πρωί. Ποιος μπορεί να το ανεχθεί αυτό;».

Ο ταγματάρχης Φάινγκολντ του ισραηλινού στρατού αδιαφορεί. Η επίθεση αυτοκτονίας της νεαρής Παλαιστίνιας την 14η Ιανουαρίου, εξήγησε, έδειξε ότι οι βομβιστές «εκμεταλλεύονται την καλή μας θέληση». Και γι' αυτό «πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι αυτοί που πρέπει να το περάσουν δε θα το κάνουν άνετα».

Ο ισραηλινός στρατός «αποχώρησε» χτες από τη Ράφα, αφού κατέστρεψε 30 σπίτια κι άφησε από 400 έως 600 ανθρώπους άστεγους. Αιτιολογία: Τα σπίτια «χρησίμευαν ως κάλυψη» για «τρομοκράτες». Την Τετάρτη --θυμίζουμε-- μια μητέρα δύο παιδιών, ηλικίας 31 ετών, σκοτώθηκε στην αυλή της από πυρά που εξαπέλυσε άρμα μάχης. Η δικαιολογία που έδωσε το πλήρωμα του τανκ ήταν ότι «δέχτηκε πυρά». Η γυναίκα φαίνεται λίγο δύσκολο να τους πυροβόλησε με το αλεύρι που χρησιμοποιούσε για να φτιάξει ψωμί...

Οσον αφορά στο «πολιτικό σκάνδαλο», στο οποίο εμπλέκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σαρόν, αυτός χθες ξεκαθάρισε ότι «δε θα παραιτηθεί». Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να του ζητηθεί να περάσει εκ νέου από ανάκριση. Οι δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ δείχνουν πως «πάνω από το 50%» των Ισραηλινών δεν έχουν αμφιβολία πως και ο ίδιος αναμείχτηκε στο σκάνδαλο. Στέλεχος των Εργατικών δήλωσε νωρίτερα χτες ότι ο Σαρόν «μολύνει την ατμόσφαιρα», και «θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ήδη». Με δεδομένη την πολιτική πόλωση στο εσωτερικό του Ισραήλ, προειδοποιούσε χτες ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Αραφάτ, «υπάρχει η πιθανότητα ο Σαρόν να ξεκινήσει νέα στρατιωτική περιπέτεια στα Παλαιστινιακά εδάφη, ή κάπου αλλού στην περιφέρεια».