ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό πίεση ο Σαρόν «ασχολείται» με τον «οδικό χάρτη»
Σάββατο 24 Γενάρη 2004

Associated Press

Ακόμα με τις πέτρες ενάντια στον πάνοπλο ισραηλινό στρατό...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται από πολλά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά τη γνωστοποίηση της ισραηλινής Εισαγγελίας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να του απαγγείλει κατηγορία για εμπλοκή στο σκάνδαλο δωροληψίας, γνωστό ως «υπόθεση του ελληνικού νησιού».

Ο ίδιος ο Σαρόν κατέστησε σαφές ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2007, οπότε λήγει κανονικά η θητεία του. Αντίθετα, σε μια κίνηση που για πολλούς αναλυτές θεωρείται ως ελιγμός αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχετικά με τον «οδικό χάρτη» και τα «μονομερή βήματα», στα οποία προτίθεται να προχωρήσει. Η προοπτική, πάντως, μιας παραίτησης Σαρόν ανησυχεί και την παλαιστινιακή πλευρά, καθώς εκτιμάται ότι, αν δημιουργηθεί εσωτερική πολιτική κρίση, υπάρχει περίπτωση να «ξεσπάσει» σε βάρος των Παλαιστινίων με μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

Στο περιθώριο των πολιτικών αυτών εξελίξεων, χθες, παρουσιάστηκε το σύστημα ασφαλείας, που κατασκεύασε η στρατιωτική βιομηχανία για τα λεωφορεία με στόχο να αποτρέπει τις επιθέσεις καμικάζι. Το σύστημα, που αποτελείται από μια περιστρεφόμενη πόρτα με αισθητήρες που ανιχνεύουν εκρηκτικά και μέταλλα και μπλοκάρει από τον οδηγό, στοιχίζει 25 - 30 χιλιάδες δολάρια και θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5 λεωφορεία. Σε περίπτωση που αποδειχτεί αποτελεσματικό, σταδιακά θα εφαρμοστεί και στα 4.000 λεωφορεία των ισραηλινών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Λιβανική απάντηση σε Ισραήλ - ΗΠΑ

Στο μεταξύ, χθες, στη Βηρυτό, ο ΥΠΕΞ Ζαν Ομπάιν απάντησε στα σχόλια, τόσο του Αμερικανού ομολόγου του, όσο και του Αμερικανού πρεσβευτή Βίνσεντ Μπατλ, οι οποίοι κάλεσαν τη λιβανική ηγεσία να «ελέγξει τη "Χεζμπολάχ" και να αποτρέψει τις προκλήσεις σε βάρος του Ισραήλ». Αφορμή για τα σχόλια υπήρξε η επίθεση της σιιτικής οργάνωσης κατά ισραηλινού οχήματος, που είχε εισέλθει στη λιβανική μεθόριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ισραηλινός στρατιώτης και να τραυματιστεί άλλος ένας. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων της «Χεζμπολάχ».

Ο Ομπάιν κατέστησε σαφές ότι ο Λίβανος δεν πρόκειται να προκαλέσει κανέναν, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψει και την αυτοάμυνά του, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί ο λιβανικός στρατός να παριστάνει το φύλακα των ισραηλινών συνόρων. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, που καταδίκασαν την είσοδο του ισραηλινού οχήματος στη λιβανική μεθόριο και την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών.