ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πρώτο αγωνιστικό βήμα

Με τετράωρη στάση διεκδίκησαν Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Σάββατο 24 Γενάρη 2004

«Ακόμα και τον Αύγουστο θα είμαστε εδώ»! Την προειδοποίηση αυτή έστειλαν χτες το πρωί προς τους μεγαλοξενοδόχους, την κυβέρνηση, αλλά και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, οι οποίοι πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας (7 π.μ.-11 π.μ.), συγκέντρωση και πορεία στο «Ιντερκοντινένταλ», όπου συνεδρίαζαν όλοι οι διευθυντές των ξενοδοχείων της Ευρώπης. Η κινητοποίηση είναι το πρώτο αγωνιστικό βήμα του κλάδου που διεκδικεί την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ, πλήρη σταθερή εργασία, ολυμπιακό επίδομα 18% επί των καταβαλλομένων μισθών για όλο το 2004. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έστειλαν ταυτόχρονα μήνυμα προς την κυβέρνηση - η οποία έσπευσε να «ασφαλίσει» τους μεγαλοξενοδόχους και τα «μαγαζιά» τους, στέλνοντας αστυνομικές δυνάμεις και «ασφαλίτες» στη διάρκεια της περιφρούρησης και της συγκέντρωσης - ότι η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και από εκεί με πορεία - παρά το τσουχτερό κρύο - έφτασαν στο «Ιντερκοντινένταλ». Σταθερά την πορεία ακολουθούσαν και ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις. Φτάνοντας η πορεία στο ξενοδοχείο, ενώθηκε και με άλλους εργαζόμενους στα συνθήματα: «Σταθερή και πλήρη εργασία, όχι στη σύγχρονη δουλεία», «Οι ξενοδόχοι για τα δισ. και οι εργάτες δουλοπρεπείς». Εκεί οι διαδηλωτές προκλήθηκαν για ακόμα μια φορά, αφού το κτίριο ήταν καλά «περιφρουρημένο» από αστυνομικές δυνάμεις.


«Είμαι εδώ και είμαστε αρκετοί», τόνισε ο Χρήστος Κατσιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, μιλώντας στη συγκέντρωση, μπροστά στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου. «Η σημερινή κινητοποίηση - συνέχισε - είναι αποτέλεσμα της ενότητας και της αγωνιστικής στάσης που έχουμε οικοδομήσει με τα συμβούλια εννέα επιχειρησιακών σωματείων. Παλεύουμε για δουλιά, αξιοπρεπή διαβίωση, αξιοπρεπή ζωή. Προσπαθούν να μας πάρουν πίσω ό,τι έχουμε κατακτήσει. Απέναντι σε αυτούς, το όπλο μας είναι η ενότητα και η συσπείρωση. Αγωνιστικά να μπούμε εμπόδιο, να τους κάνουμε καθαρό ότι σήμερα είναι μόνο η αρχή».

Σημαντική πρώτη απάντηση χαρακτήρισε την κινητοποίηση ο Γιώργος Πέρρος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη συγκέντρωση. «Αυτό πρέπει να συνεχιστεί - τόνισε - καλώντας και τους άλλους εργαζόμενους στο μόνο δρόμο, στη μοναδική διέξοδο, στον ενωμένο ταξικό αγώνα». Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του σωματείου «Ιντερκοντινένταλ» Λ. Τσουκαλάς και ο πρόεδρος του ξενοδοχείου «Μετροπόλιταν» Ν. Παπαγεωργίου.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών απαίτησε και τελικά συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των διευθυντών. Ο Χρ. Κατσιώτης, απευθυνόμενος προς τους διευθυντές, ξεκαθάρισε: «Ολυμπιακοί Αγώνες δε θα γίνουν, αν δεν υπογραφεί η σύμβαση. Εμείς θα είμαστε και τον Αύγουστο στο δρόμο».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά. Στην προσπάθεια των συνδικαλιστών να επικοινωνήσουν με κάποιον επικεφαλής της Αστυνομίας, ζητώντας ακόμα και τον αρχηγό κ. Νασιάκο, για την απαράδεκτη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, δεν έβγαινε κανείς στο τηλέφωνο! Επίσης, όπως κατήγγειλε ο Χρ. Κατσιώτης, το πρωί επικοινώνησε με τον διοικητή του ΣΕΠΕ κ. Πολυχρονίου και τον κάλεσε να πραγματοποιήσει ελέγχους, καθώς οι ξενοδόχοι έβαλαν χτες για δουλιά εργαζόμενους μιας μέρας. Τι του απάντησε; «Και τι θέλετε να βοηθήσουμε να πετύχει η απεργία;»!

Νωρίτερα το πρωί στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ» έσπευσε η αστυνομία, προκειμένου να παρεμποδίσει τους συνδικαλιστές να περιφρουρήσουν την απεργία. Εκτός από τους ένστολους αστυνομικούς υπήρχαν και «ασφαλίτες». Μόλις, βέβαια, έγιναν αντιληπτοί από τους συνδικαλιστές, εκδιώχθηκαν αμέσως από το χώρο. Στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» η διεύθυνση έβαλε εργαζόμενους από το προηγούμενο να βράδυ να κοιμηθούν στο ξενοδοχείο!