ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δέσμευση υπουργού για το επίδομα

Αποσπάστηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιόγκα

Παρασκευή 30 Γενάρη 2004

Οι εποχιακοί εργάτες, με επικεφαλής το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, κατέλαβαν προχτές τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην πόλη και κέρδισαν το επίδομα
Η δέσμευση του υπουργού Εργασίας για την καταβολή έκτακτου επιδόματος από τον ΟΑΕΔ στους εποχικά εργαζόμενους των Νομών Λάρισας, Φλώρινας και Κοζάνης αποσπάστηκε χτες κατά τη διάρκεια Ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Δημήτρη Τσιόγκα, θέμα για το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν κάνει σειρά κινητοποιήσεων.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Δημήτρης Ρέππας «την ερχόμενη Τρίτη 3 Φεβρουαρίου το Ειδικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ αποφασίζει προκειμένου να δοθεί στους πληγέντες αυτών των νομών της χώρας αυτή η οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ, αφού βέβαια θέσει ορισμένες προϋποθέσεις, όπως συνέβη και στην προηγούμενη απόφασή του, για να προσδιοριστεί επακριβώς η έννοια του εποχικού απασχολούμενου». Πρόσθεσε όμως ότι προϋποθέσεις είναι «η συμπλήρωση ογδόντα ενσήμων το 2001 και ογδόντα ενσήμων το 2002, καθώς και ενενήντα εννέα το πολύ ενσήμων κατά το έτος 2003 και κάποιες άλλες προϋποθέσεις οριοθετούν τον κύκλο αυτών που δικαιούνται να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ».

«Ο Νομός Λάρισας βρίσκεται στους πληγέντες νομούς, όπως τον έχετε κατατάξει. Γιατί, λοιπόν, αρνηθήκατε μέχρι τώρα να δώσετε το έκτακτο βοήθημα, το οποίο μάλιστα δίνετε μετά τη χτεσινή κατάληψη που έκαναν οι άνεργοι στον ΟΑΕΔ Λάρισας και την πίεση που ασκήθηκε;», ρώτησε ανταπαντώντας ο Τάκης Τσιόγκας, ενώ στη συνέχεια επισήμανε ότι «οι προϋποθέσεις που αναφέρατε, δεν είναι ακριβώς έτσι. Οχι ογδόντα ένσημα το 2001 και άλλα ογδόντα το 2002! Στην απόφαση για τους τρεις Νομούς Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας αναφέρετε σαράντα ένσημα για το 2001 και σαράντα για το 2002». Παράλληλα ζήτησε για τους εποχιακούς υπαλλήλους της Λάρισας «να υπάρξει μία διαφοροποίηση στην απόφαση του ΟΑΕΔ, ούτως ώστε να πάρουν το βοήθημα όλοι οι άνεργοι που δεν παίρνουν ταμείο ανεργίας. Και βεβαίως από κάτω να μην είναι σαράντα, αλλά να είναι όπως λέει το Εργατικό Κέντρο δεκαπέντε ένσημα το 2001 και δεκαπέντε το 2002». Για το σημείο αυτό ο υπουργός δεν αποσαφήνισε τη θέση του, λέγοντας ότι οι αποφάσεις του ΟΑΕΔ «πρέπει να είναι αποφάσεις κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και οικονομικής ισορροπίας».