ΕΣΑΚ
Καταγγέλλει την προσπάθεια εξαπάτησης

Εντονες βολές δέχεται η ψηφοθηρική εξαγγελία του πρωθυπουργού για τις εισφορές των χαμηλόμισθων

Πέμπτη 6 Απρίλη 2000

Αυξάνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων ενάντια στην προσπάθεια εξαπάτησής τους, με τη διαβόητη εξαγγελία του πρωθυπουργού, για κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών αυτών που αμείβονται με τα κατώτερα όρια της ΕΓΣΣΕ.

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση και καλεί τους εργαζόμενους «με την ψήφο τους στις 9 Απρίλη, να καταδικάσουν όλους αυτούς, που μόνη τους έννοια έχουν την υλοποίηση των στόχων της ΟΝΕ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ». Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν άμεσα αυτές τις εξαγγελίες και τα κόμματα που τις στηρίζουν. Να συσπειρωθούν στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, κόντρα στην υποταγμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ τονίζει ότι «ο κ. Σημίτης προφανώς πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι είναι ανεγκέφαλοι και δεν καταλαβαίνουν ότι η εξαγγελία αυτή πρόκειται για μια νέα απάτη, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των βιομηχάνων και αυτό γιατί:

- Ουσιαστικά απαλλάσσει τους εργοδότες από το κόστος των αυξήσεων προς τους εργαζόμενους και οδηγεί στην ανατροπή θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

- Ανοίγει το δρόμο για ανατροπή των ασφαλιστικών σχέσεων, αφού καταργεί έμμεσα την υποχρεωτικότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο και για την απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και στην ουσία οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου το κόστος, αφού αυτοί είναι που πληρώνουν για την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού».

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους «με τον αγώνα τους να βάλουν στο περιθώριο τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που πανηγύρισε για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού» και τονίζει ότι με την ενίσχυση του ΚΚΕ «ενισχύεται το λαϊκό κίνημα και το ταξικό εργατικό κίνημα θα δίνει από καλύτερες θέσεις τη μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων».

«Είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και άλλη μια παραχώρηση στους βιομήχανους», τονίζει η ΟΕΚΙΔΕ για την εξαγγελία, σημειώνοντας: «Εκεί που το ΙΚΑ πάει για χρεοκοπία, από τις πολιτικές που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τώρα χωρίς προσχήματα εξαγγέλλουν σαν "φιλεργατικό μέτρο" και μάλιστα προεκλογικά, τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μέσα από τη "Λευκή Βίβλο" πάει να αφαιρέσει κάθε κατάκτηση των εργαζομένων».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης ότι η κυβέρνηση μοιράζει υποσχέσεις με χρήματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού και ότι το μέτρο χτυπά την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης και ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς.