ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Ατέλειωτος, γόνιμος νεανικός διάλογος

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, μίλησε σε συγκέντρωση νεολαίας

Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004

Με νέους που έχουν ξανασυναντηθεί με την ΚΝΕ στους αγώνες, αλλά και παιδιά που προβληματίζονται, που θα δώσουν την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές, συζήτησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης την Κυριακή (1/2) στην Ηλιούπολη και η κουβέντα τους ήταν μεγάλη και γόνιμη.

Η Οργάνωση Ηλιούπολης καλωσόρισε τους νέους που είχαν γεμίσει την αίθουσα του Ειδικού Σχολείου, με το φροντισμένο βίντεο για τα 35 χρόνια της ΚΝΕ κι αμέσως μετά ο Θ. Γκιώνης τους κάλεσε να υπερασπιστούν τον κόπο τους, τις θυσίες τους, το περπάτημα και τα συνθήματα των αγώνων τους. Τους κάλεσε να αξιολογήσουν τα κόμματα και τα πρόσωπα, όχι μόνο με βάση τα λόγια, αλλά και τη στάση που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στα προβλήματα και μπροστά στην κάλπη και τους είπε: Να λάβετε υπόψη την πείρα σας, δηλαδή τι ζήτησε η νεολαία (μόρφωση, δουλιά, σταμάτημα του πολέμου), τι πήρε (υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας, ανεργία, συμμετοχή στον πόλεμο με τη Σούδα) και ποια ήταν η στάση του ΚΚΕ απέναντι σ' όλα αυτά.

Το έναυσμα ήταν ικανό για να ξεκινήσει ένας ζωντανός διάλογος. «Λένε ότι αν είμαστε εκτός του ΝΑΤΟ, θα είμαστε ευάλωτοι απέναντι στην Τουρκία. Είναι ρεαλιστικό να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ;», ρώτησε ένα νέο κορίτσι και ο προβληματισμός μεταφέρθηκε στο αν κερδίζει τίποτα η χώρα μας, ο λαός, από το ότι είμαστε στο ΝΑΤΟ, που είναι ένας καθαρά επιθετικός μηχανισμός, αν κερδίζει τίποτα από το ότι είμαστε στην ΕΕ, αφού όλοι οι δείκτες φανερώνουν ότι ο λαός χάνει σε εισόδημα, δικαιώματα και γενικότερα βιοτικό επίπεδο από την παραμονή μας στην ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ.


«Σήμερα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων, από 16 χρονών και άνω, έχει κάνει χρήση χασίς. Η δίωξη του χρήστη τον βάζει στο περιθώριο και τον διαγράφει από την κοινωνία», πρόσθεσε ένας νέος, όταν η συζήτηση μεταφέρθηκε στο καυτό θέμα των ναρκωτικών. «Συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να διώκεται ο χρήστης, όμως ο διαχωρισμός σε "μαλακά" και "σκληρά" κι η νομιμοποίηση του χασίς με γλάστρες στα μπαλκόνια είναι άλλο, επικίνδυνο πράγμα. Θέλουν τη νεολαία εξαρτημένη», ήταν η απάντηση του Θ. Γκιώνη, για να συμφωνήσει αμέσως μετά κι ο νεαρός, λέγοντας «σίγουρα το ναρκωτικό είναι ένα: η εξάρτηση».

«Γιατί λέτε όχι στο μισθοφορικό στρατό και γιατί σ' αυτόν να παίρνουν και μουσουλμάνους;», ήταν το ερώτημα ενός άλλου νέου, που πρόσθεσε ότι αν κάποιος δεν μπορεί να ζήσει από τη δουλιά του με 200.000 δραχμές, σκέφτεται τη λύση του μισθοφόρου... «Αν γίνεις μισθοφόρος, θα υπερασπίζεσαι αυτό το σύστημα που δίνει στους νέους μόνο 200.000 δραχμές και δεν μπορούν να ζήσουν. Οσο για τους μουσουλμάνους... και στην Κορέα μαζί με μουσουλμάνους στέλνανε τους Ελληνες για σφαγή. Αυτός ο στρατός δεν είναι αμυντικός, είναι στρατός του ΝΑΤΟ», ήταν η απάντηση ενός παρευρισκόμενου. «Μα, οι Ελληνες δεν πάνε για να σκοτώσουν και να σκοτωθούν, πάνε σε ειρηνευτικές αποστολές», «ειρηνευτικές αποστολές ή στρατοί κατοχής είναι αυτοί στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ κ.τ.λ.;», «είδαμε κι αυτούς που γύρισαν από την ειρηνευτική αποστολή στη Γιουγκοσλαβία, με τα προβλήματα από τα πλουτώνια και τα ουράνια»...

Ατέλειωτη η συζήτηση, γι' αυτό και η ΚΝΕ δε βάζει τελεία στην επικοινωνία της με τη νέα γενιά, θα είναι στο πλάι της και πριν και μετά τις εκλογές για όλα αυτά.