«Παιχνίδια» καταστροφής
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004

Πρεμιέρα, αύριο, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με το νέο έργο του Μιχάλη Δήμου «Ο από... μηχανής άνεμος», σε σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Κώστα Τσιάνου, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Σαριδάκη, φωτισμούς Ανδρέα Μπέλλη. Παίζουν: Γιώργος Μοσχίδης, Μπέττυ Βαλάση, Νικολέττα Βλαβιανού, Χρήστος Βασιλόπουλος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου.

Σκληρές, αλλά και τραγελαφικές συγκρούσεις διαδραματίζονται σ' ένα ελληνικό σπίτι... Ο συγγραφέας μιλά για μια «αρχέγονη μηχανή κυριαρχίας και εξαπάτησης...» και για «ανθρώπους που καταστρέφονται παίζοντας...». Ενας κατάκοιτος γέρος, με το μυαλό του χαμένο στο σκοτεινό και συγκεχυμένο κόσμο του, βρίσκεται αφημένος στο έλεος, τον οίκτο και τα βασανιστικά παιχνίδια της γυναίκας που τον φροντίζει. Η Κούλα, που τον φροντίζει χρόνια, συντηρεί μια σχέση, στην οποία οι δυο τους έχουν παίξει άπειρες φορές το ρόλο του θύτη και του θύματος.

Παλιά ερωμένη του γέρου, αλλά και του γιου του, του Μίλτου, που από καιρό βρίσκεται στη φυλακή, βασανισμένη και ανικανοποίητη από τη ζωή της, ρίζωσε στο σπίτι και ακολουθεί τις «διαδρομές» του κατακερματισμένου μυαλού του γέρου. Ενισχύοντας και επιβάλλοντας ψευδαισθήσεις στον κατάκοιτο γέρο, γλιστρά και χάνεται συχνά μέσα στην τρέλα του. Η αγάπη και ο οίκτος της γι' αυτόν συνυπάρχει με τη δίψα της για εκδίκηση και αποκατάσταση μιας δικαιοσύνης για τα χρόνια που έζησε φροντίζοντας γιο και πατέρα.

Η Ελλη, η νεαρή γυναίκα του Στέλιου, του δεύτερου γιου του γέρου, βοηθάει την Κούλα, προσπαθώντας να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από το νοσηρό κλίμα αυτής της ιδιόρρυθμης σχέσης. Τρομάζει από τα παιχνίδια της, διαπιστώνοντας ότι η Κούλα δεν παίζει μόνο με τους άλλους ανθρώπους, αλλά και με την ίδια της τη ζωή, βουλιάζοντας στις ψευδαισθήσεις που η ίδια έχει δημιουργήσει. Ο Στέλιος αποφασίζει να ανατρέψει την παντοδυναμία της Κούλας και να τη διώξει από το σπίτι και τη ζωή τους.