ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο πόλεμος του Αθνάρ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 2004

Associated Press

Δεν πτοείται από τα φέρετρα ο Αθνάρ προκειμένου να συμμετέχει στο έγκλημα
Στην Ουάσιγκτον βρέθηκε την Τετάρτη που πέρασε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προκειμένου να απευθύνει λόγο προς το αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Ισπανός ηγέτης, που επισκέφτηκε τις ΗΠΑ για τελευταία φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, διακήρυξε για ακόμη μια φορά τη σημασία της αμερικανο-ισπανικής «κατανόησης» που επιτεύχθηκε υπό την πρωθυπουργία του και έκανε σαφές ότι η χώρα του θα στέκεται πάντα στο πλευρό των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά των τρομοκρατών» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.

Οσον αφορά στον πόλεμο κατά του Ιράκ ο Αθνάρ απέφυγε επιμελώς (όπως το έχει καθιερώσει) να εξηγήσει γιατί η χώρα του ενεπλάκη σε αυτή την εκστρατεία. Κάνοντας μόνον έμμεση αναφορά στα όπλα μαζικής καταστροφής, που υποτίθεται ότι διέθετε το Ιράκ, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε: «Με δεδομένο το ρίσκο να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά από τρομοκράτες δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτα». Ως απόδειξη της ορθότητας αυτής της απόφασης μάλιστα δε δίστασε να δηλώσει ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στον πόλεμο εναντίον της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής (βλέπε Ιράν και Λιβύη) δε θα ήταν δυνατές χωρίς την αποφασιστική στάση που τηρήσαμε»...

Μία μέρα πριν η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, Αννα Παλάθιο, και ο εκπρόσωπος του Αθνάρ, Εντουάρντο Ζαπλάνα, είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ισπανία ανεξάρτητη έρευνα γύρω από τις πληροφορίες που διέθετε η κυβέρνηση για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Παρά την εσκεμμένη ασάφεια της κυβέρνησης και του ίδιου του Αθνάρ (όπως και τη σκανδαλώδη άρνησή του να απαντήσει διεξοδικά στο Κοινοβούλιο για τους λόγους που οδήγησαν στη συμμετοχή στον πόλεμο), τα όπλα μαζικής καταστροφής αποτέλεσαν το βασικό «επιχείρημα» της κυβέρνησης τις βδομάδες πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Φλεβάρη ο ίδιος ο Αθνάρ είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντένα 3»: «Μπορείτε να είστε σίγουροι, όπως και όλος ο κόσμος που μας βλέπει, ότι σας λέω την αλήθεια. Το ιρακινό καθεστώς διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, έχει σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι αποτελεί απειλή για όλους μας». Αργότερα, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση TVE, ο πρωθυπουργός επανέλαβε: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτά τα όπλα, τα οποία υπάρχουν, θα εμφανιστούν».

Τη βδομάδα που πέρασε, ωστόσο, ο Ζαπλάνα δήλωσε πως η κυβέρνηση ποτέ «δεν επιβεβαίωσε ότι γνώριζε την ύπαρξη των όπλων αυτών» και πως η απόφαση για τον πόλεμο πάρθηκε επειδή υπήρχε μεγάλη «διεθνής συναίνεση»... Η Παλάθιο, από την πλευρά της, δήλωσε: «Δεν έχω να αποδείξω ότι τα όπλα υπάρχουν. Υπήρξαν και ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει την υποχρέωση να μας πει πού είναι». Η ΥΠΕΞ μάλιστα επανέλαβε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι πληροφορίες που διέθετε προέρχονταν από τις αναφορές των επιθεωρητών του ΟΗΕ και τις πληροφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, όπως έχει γράψει κατά καιρούς και η ισπανική «Ελ Παΐς», καμία από τις εκθέσεις αυτές δεν αναφέρει ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής ή ότι αποτελούσε κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αρνείται την έρευνα διότι δε διέθετε τις σχετικές πληροφορίες (πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι αγνόησε τις εκθέσεις της υπηρεσίας πληροφοριών «CNI», που ανέφεραν ότι ούτε όπλα υπήρχαν ούτε επαφές με «τρομοκράτες») και οι υπεκφυγές του Αθνάρ ακριβώς αυτό σηματοδοτούν. Αλλά σε μια χώρα που το 90% του λαού ήταν ενάντιο στον πόλεμο και με τις εκλογές να απέχουν μόλις ένα μήνα τα «πολλά λόγια» θα ήταν αυτοκτονία.