ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Χέρι - χέρι και για τις τιμές
Κυριακή 15 Φλεβάρη 2004

Eurokinissi

ΝΔ -- Από το πρόγραμμά της για την οικονομία: «Οι κυβερνώντες όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάλαβαν ότι οι τιμές δε συγκρατούνται με διοικητικά μέτρα, με απειλές και φοβέρες, αλλά με μέτρα διαρθρωτικά και αναπτυξιακά, με μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με την εξασφάλιση της λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, με την πληροφόρηση και τη διαφάνεια στην αγορά και την οργάνωση ενός γνήσιου κινήματος των καταναλωτών ώστε να δημιουργηθεί καταναλωτική συνείδηση και συμπεριφορά».

ΠΑΣΟΚ -- Α. Τσοχατζόπουλος, υπουργός Ανάπτυξης: «Βεβαίως δεν έχω απαγορευτικά μέτρα, ούτε μπορώ να κάνω διατίμηση»... «Υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε ελεύθερες αγορές με ανταγωνιστικές και σταθερές τιμές». «Η στρατηγική του καταναλωτικού κινήματος, η κοινή συνύπαρξη μέσα στις αγορές, το κοινό συμφέρον των παραγωγών, των επιχειρήσεων, των υπηρεσιών και των καταναλωτών μέσα από μια ανταγωνιστική, χωρίς παρεμπόδια και αναχρονιστικούς περιορισμούς λειτουργία αποτελεί τη βάση της προσπάθειάς μας» (από ενημέρωση δημοσιογράφων στις 5/8/2003).

... Τόση είναι η «απόσταση» ανάμεσα στις πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη λειτουργία της αγοράς που τα παραπάνω αποσπάσματα θα μπορούσαν κάλλιστα και να... αντιστραφούν και να αποδοθεί το μεν πρώτο σε υπουργό του ΠΑΣΟΚ τα δε επόμενα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Την εξασφάλιση της λειτουργίας του «ελεύθερου ανταγωνισμού» ευαγγελίζεται η ΝΔ για να... «αντιπαρατεθεί» στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ που αναγάγει σε «χρέος» της (σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης) την «εξασφάλιση ελεύθερων» και «ανταγωνιστικών αγορών». Για «διοικητικά μέτρα, απειλές και φοβέρες» «κατηγορείται» η κυβέρνηση μέσα από το πρόγραμμα της ΝΔ. Μόνο που το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει την «πεποίθησή» του, όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς ο Α. Τσοχατζόπουλος, «βεβαίως δεν έχω απαγορευτικά μέτρα ούτε μπορώ να κάνω διατίμηση».


Οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους τα καθημερινά αδιέξοδα που δημιουργεί αυτή η πολιτική. Είναι αυτή η πολιτική που στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» εκχωρεί πλήρη ασυδοσία στο μεγάλο κεφάλαιο και στους κάθε λογής κερδοσκόπους να καταληστεύουν τα λαϊκά εισοδήματα. Είναι οι φορείς της, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που «βγάζουν σπυριά» και με την ιδέα μόνο της λήψης και των πιο υποτυπωδών και ανέξοδων μέτρων για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων, βαφτίζοντας «απειλές και φοβέρες» και «απαγορευτικά μέτρα» και τον παραμικρό φραγμό στις κερδοσκοπικές ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η συγκράτηση των τιμών σε επίπεδα που να μη ροκανίζουν τα λαϊκά εισοδήματα και ο έλεγχός τους δεν περνάει βεβαίως μέσα από την «απελευθέρωση», ούτε από τη δήθεν ενίσχυση του «καταναλωτικού κινήματος», μια και οι καταναλωτές που είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής, δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα να παρέμβουν στη διαμόρφωση των τιμών. Το πολύ -πολύ να υψώσουν καμιά φωνή, προς εκτόνωση της αγανάχτησης, κάτι που πώς και πώς επιδιώκουν οι κυβερνώντες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο έλεγχος των τιμών, ο πραγματικός, ο ουσιαστικός έλεγχός τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα στα πλαίσια μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που πρώτα και κύρια δε θα θεωρεί... «αναχρονιστική» τη στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων και που θα έχει επιλέξει να έρθει σε ρήξη με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών και ταυτόχρονη προστασία των λαϊκών εισοδημάτων, δε συμβιβάζονται. Δεν πάνε μαζί. Δεν ταιριάζουν. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες. Πρέπει να επιλέξει ή το ένα ή το άλλο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, προ πολλού, έχουν διαλέξει και το επιδεικνύουν με ποιανού το μέρος είναι, και πάντως όχι με το μέρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων...


Μ.Ζ,