ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον αγώνα

Δυναμική απάντηση χτες, συλλαλητήρια σήμερα σχεδόν σ' όλες τις πόλεις

Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις και έχοντας στο πλευρό τους πριν απ' όλους τους ίδιους τους γονείς, συνεχίζουν...
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης. Οι μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης, με μπροστάρηδες τους μαθητές της Πτολεμαΐδας, που και χτες πραγματοποίησαν μια πρωτόγνωρη συγκέντρωση και πορεία, δηλώνουν αποφασισμένοι να σπάσουν αγωνιστικά την κλιμακούμενη αυταρχικότητα της κυβέρνησης και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς. Σήμερα παμμαθητικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας διοργανώνονται από τα Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών σε Θεσσαλονίκη, Βέροια, Νάουσα, Εδεσσα, Κατερίνη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Σέρρες, Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, ενώ δεκάδες σχολεία παραμένουν κλειστά είτε επειδή τελούν υπό κατάληψη, είτε επειδή οι μαθητές πραγματοποιούν αποχή από τα μαθήματα.

Στη Θεσσαλονίκη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου ενώ στις 11 οι φοιτητές πραγματοποιούν προσυγκέντρωση στην πλατεία Χημείου. Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικοί αλλά και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να υπερασπίσουν με κάθε μέσο τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

«Δε θα γίνουμε ο σκουπιδοτενεκές της εκπαίδευσης», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας πως «η κυβέρνηση επαναφέρει "μαύρες εποχές", προσπαθεί να ποινικοποιήσει και να σπάσει τις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, να αντικαθιστά τους δασκάλους με εισαγγελείς και ΜΑΤ. Αυτό είναι το όραμά τους για παιδεία "Ανοιχτών Οριζόντων"».

Αστυνομοκρατία

Στο μεταξύ, χτες στη Θεσσαλονίκη υπό κατάληψη βρίσκονταν: Τα σχολικά συγκροτήματα του Ευκλείδη, του Δημόκριτου, των ΤΕΕ της Σταυρούπολης, το 5ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, το 1ο, 3ο, 6ο Καλαμαριάς κ.ά. Σε κανένα σχολείο δεν έκαναν χτες την εμφάνισή τους οι εισαγγελείς, άνοιξαν όμως το δρόμο στους εντεταλμένους της Αστυνομίας, οι οποίοι περιπολούν και παραμένουν συνεχώς, προς τρομοκράτηση των μαθητών, εντός και εκτός των σχολικών κτιρίων. Στο 5ο ΕΛ ο ίδιος ο διευθυντής κάλεσε τους αστυνομικούς προκειμένου να «σπάσει» τον αγώνα των μαθητών. Οι τελευταίοι έβγαλαν μεν τα λουκέτα από την πόρτα, αλλά δεν μπήκαν στις τάξεις, ξεκινώντας, όπως δήλωσαν, αποχή επ' αόριστο.

Στην Πτολεμαΐδα, χτες, για δεύτερη συνεχή μέρα, πάνω από 3.000 μαθητές βγήκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την κυβερνητική κατρακύλα και διεκδικώντας το βασικό δικαίωμα του κάθε πολίτη στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Οι μαθητές απέκλεισαν διαδοχικά όλες τις εισόδους της πόλης, ενώ ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία τους ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 9πμ στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που οργανώνεται από κοινού με τους μαθητές των Γυμνασίων.

Στην Κομοτηνή οι αγωνιζόμενοι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με τις απειλές του εισαγγελέα, ενώ στο 3ο ΕΛ, που βρισκόταν υπό κατάληψη, εισέβαλαν αστυνομικοί προκειμένου να «επαναφέρουν την τάξη». Οι μαθητές απαντούν σήμερα καλώντας όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο και τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που διοργανώνεται στις 11.30πμ μπροστά στη σχολή της Νομικής.

Αλλες συγκεντρώσεις

Την ίδια ώρα συλλαλητήριο διοργανώνουν και οι μαθητές της Κοζάνης.

Στη Βέροια θα γίνουν δύο μαθητικά συλλαλητήρια στις 11.30πμ στην πλατεία από το Συντονιστικό των ημερήσιων μαθητών και στις 8μμ στον ίδιο χώρο από τους νυχτερινούς μαθητές.

Στη Φλώρινα, στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση των μαθητών που πραγματοποιείται σήμερα στις 10.30πμ στον Κύκλο, συμμετέχουν με αποφάσεις τους και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Στην Κατερίνη οι μαθητές θα συναντηθούν στις 9πμ μπροστά στην είσοδο των ΤΕΕ.

Στην Σέρρες οι μαθητές καλούν σε συγκέντρωση στις 11.30πμ στην πλατεία Ελευθερίας.

Σε πανεκπαιδευτικό παλλαϊκό συλλαλητήριο καλεί και το Συντονιστικό ημερήσιων μαθητών της Καβάλας, το οποίο διοργανώνει συγκέντρωση στη 1.30 στην πλατεία Καπνεργάτη.