ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εγκαταλείπουν ομαδικώς τα σπίτια τους οι Παλαιστίνιοι»
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004

Associated Press

Μόνιμα υπό την απειλή του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Ενας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και ο αδελφός του τραυματίστηκε από έκρηξη που συγκλόνισε διαμέρισμα σε πολυκατοικία της πόλης της Γάζας, χωρίς, τουλάχιστον εξαρχής, να υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για ισραηλινή επίθεση. Η έκρηξη σημειώθηκε, αργά το απόγευμα χτες, στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 17χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματιστεί ο 9χρονος αδελφός του, ενώ το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές. Παρά το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή υπερίπταντο ισραηλινά μαχητικά πάνω από την περιοχή, ούτε οι αυτόπτες μάρτυρες ήταν σε θέση να μιλήσουν για ισραηλινή επίθεση και υπέθεταν ότι μάλλον επρόκειτο για πρόωρη έκρηξη κάποιου μηχανισμού.

Αλλος ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός, το πρωί χτες, στη Ράφα, από ισραηλινά πυρά, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί ακριβώς οι συνθήκες του περιστατικού. Αυτό που έγινε γνωστό μόνο είναι ότι επρόκειτο για τον Τζαμάλ αλ Αφίφι, ο οποίος ήταν μέλος της Παλαιστινιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οπότε η δολοφονία του δεν μπορεί να εκληφθεί ως εντελώς τυχαίο γεγονός.

Τέλος, χτες ο Ρόαρ Σόρενσεν, εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης Προσωρινή Διεθνή Παρουσία, η οποία έχει αναπτυχθεί στη Χεβρώνα μετά την αιματηρή επίθεση ενός εβραίου εποίκου σε τέμενος της πόλης το 1994 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 άνθρωποι, ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους μήνες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Ο Σόρενσεν τόνισε ότι εξαιτίας της συμπεριφοράς του ισραηλινού στρατού και των απαράδεκτων συνθηκών ζωής που διαμορφώνονται αφού ο εποικισμός βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης, 15.000 - 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε κάποια άλλη παλαιστινιακή πόλη.

Τους ισχυρισμούς του Σόρενσεν, επιβεβαίωσε και ο Παλαιστίνιος κυβερνήτης της Χεβρώνα, Αρίφ Τζαμπάρι, επισημαίνοντας ότι αυτό που σήμερα γίνεται στη Χεβρώνα, φαίνεται ότι είναι στόχος του ισραηλινού στρατού να γίνει και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις.