ΚΡΗΤΗ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σε απόγνωση οι αγρότες
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004

Eurokinissi

Τις πληγές της μετρά η Κρήτη, μετά το καταστροφικό πέρασμα του χιονιά και την έντονη κακοκαιρία που έπληξε το νησί τις προηγούμενες μέρες. Η έντονη και διαρκής χιονόπτωση, που άρχισε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής και κράτησε μέχρι και το Σάββατο το πρωί, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μέχρι και 100% σε αρκετές περιπτώσεις της φυτικής παραγωγής, των θερμοκηπίων, κηπευτικών, στην κτηνοτροφία, ενώ από το βάρος του χιονιού καταστράφηκαν ελιές και εσπεριδοειδή.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και δηλώνουν ότι οι ζημιές δεν έχουν φανεί ακόμα σε όλο τους το μέγεθος, αφού ο παγετός θα συνεχίσει το καταστροφικό του έργο.

Στο νομό Ηρακλείου, στην περιοχή Τυμπάκι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καταστροφές φτάνουν το 100% σε θερμοκήπια με κηπευτικά και λουλούδια. Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκεται και ο νομός Χανίων, με ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, (πορτοκαλιών, μανταρινιών), αλλά και στην κτηνοτροφία. Στο νομό Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότερα από δύο χιλιάδες πουλερικά πλακώθηκαν από το χιόνι, ενώ το ίδιο συνέβη με εκατοντάδες μοσχάρια, χοιρίδια και αιγοπρόβατα. Αντίστοιχου μεγέθους ζημιές παρουσιάστηκαν και στα ελαιόδεντρα σε ολόκληρο το νομό.


Eurokinissi

Τεράστιες ζημιές έχουν σημειωθεί και στο οροπέδιο του νομού Λασιθίου, αφού μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι πάνω από 70 ποιμνιοστάσια είναι αποκλεισμένα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο, που ακόμα δεν μπορούν να υπολογιστούν, εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλες.

Το καταστροφικό χτύπημα του χιονιά αποτελεί τη χαριστική βολή για τους αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι ήδη βρίσκονται καταχρεωμένοι στους προμηθευτές τους για να ξαναφτιάξουν τις καλλιέργειές τους από το χτύπημα που προκάλεσε το χαλάζι το 2002. Τα «ψίχουλα» του ΕΛΓΑ για τη φυτική παραγωγή που δόθηκαν δεν μπόρεσαν να καλύψουν ούτε ένα πολύ μικρό ποσοστό στις ζημιές εκατομμυρίων που υπέστησαν. Εξάλλου, οι πενιχρές αποζημιώσεις που τους δόθηκαν για το 2002 για τις ζημιές στις ελιές ήρθε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τους τα έκοψε από την επιδότηση του ελαιολάδου, με συνέπεια όλοι οι αγρότες να διαμαρτύρονται για κοροϊδία και «στημένα παιχνίδια».

Στην Πελοπόννησο

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Πελοποννήσου τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, μετά τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών και του παγετού.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στα εσπεριδοειδή σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, καθώς όσα πορτοκάλια και λεμόνια ήταν επάνω στα δέντρα καταστράφηκαν - μέχρι και στην παραλία της Επιδαύρου στην Κορινθία, όπου οι καλλιέργειες εκεί ποτέ δε βάλλονταν από την κακοκαιρία - ενώ οι αγρότες εκφράζουν έντονους φόβους για το μέγεθος της ζημιάς στο φυτικό κεφάλαιο, δηλαδή στα δέντρα, όπου η ζημιά είναι δεδομένη και αναζητείται το ύψος.

Ολοκληρωτική καταστροφή έχουν υποστεί οι πατατοκαλλιέργειες στην Αχαΐα και τη Μεσσηνία όπως και όλα τα κηπευτικά (αγκινάρες, μαρούλια, λάχανα κ.ά.) σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και κυρίως σε Λακωνία (Σκάλα - Βλαχιώτη - Λυκόβρυση - Λάγιο), Ηλεία (Γιαννιτσοχώρι), Αχαΐα (Αιγιάλεια - Δυτική Αχαΐα) που κυριολεκτικά «κάηκαν» από τον έντονο παγετό.

ICON

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές σε ελαιόδεντρα στην Κρήτη
Ζημιές έγιναν, επίσης, σε ελιές (καρπός και δέντρο) στην Αιγιάλεια και κυρίως σε όσες βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα από τη θάλασσα. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι του Μοριά, που δυσκολεύονται όχι μόνο να φτάσουν στα μαντριά τους, αλλά και αδυνατούν να εξασφαλίσουν τροφή στα ζώα τους.

Καταστροφές στην Αν. Αττική

Μεγάλες καταστροφές στα θερμοκήπια και τις γεωργικές καλλιέργειες άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Ανατολική Αττική. Στα Μεσόγεια και το Μαραθώνα, τα μισά θερμοκήπια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον παγετό, ενώ σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί ελιές, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, ανθοκομικά και κηπευτικά φυτά.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κατάσταση στην περιοχή έχει ως εξής: Ολική καταστροφή λόγω πτώσης έχει υποστεί το 60% των θερμοκηπίων επί συνόλου 2.000 στρεμμάτων (γυάλινα και πλαστικά). Το υπόλοιπο 40% έχει υποστεί ζημιές σε πλαστικά, τζάμια, σίδερα κλπ. Καταστράφηκαν ολοσχερώς οι καλλιέργειές τους. Μεγάλος αριθμός δέντρων καταστράφηκε. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στα υπαίθρια ανθοκομικά και κηπευτικά φυτά, η έκταση των οποίων ανέρχεται σε 35.000 στρέμματα. Αρκετές καλλιέργειες είναι ακόμα καλυμμένες από το χιόνι.