ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ - ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ
Οι ακατάσχετες υποσχέσεις κατέληξαν σε έναν ατέλειωτο εμπαιγμό

Ούτε οι επίσημοι απολογισμοί, όπως ο χτεσινός του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορούν να κρύψουν την κυβερνητική αποτυχία σε όλα τα επίπεδα

Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999

Τρεις μήνες μετά το σεισμό και ενώ ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, πολλοί είναι αναγκασμένοι να ζουν ακόμη σε σκηνές...
Κι όμως, τρεις μήνες ακριβώς μετά το σεισμό που χτύπησε την Αθήνα και ένα μήνα ακριβώς μετά την παρέλευση της διορίας των «οχτώ βδομάδων», που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπάρχουν ακόμη σεισμόπληκτοι που κοιμούνται σε σκηνές! Το γεγονός αυτό, που είναι κοινό μυστικό, αναγκάστηκε να το παραδεχτεί και ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία δόθηκε - κατά τραγική ειρωνεία -προκειμένου να ανακοινωθεί ότι «όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί»! Ο τελικός όμως απολογισμός κατέληξε σε...αυτομαστίγωμα της κυβερνητικής πολιτικής που έχει καταντήσει να είναι ένας ατέλειωτος εμπαιγμός σε βάρος των σεισμοπλήκτων.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι δεν ξέρει πόσες ακριβώς από τις σεισμόπληκτες οικογένειες διαμένουν ακόμη σε σκηνές, αλλά παρέθεσε μόνο χτεσινή επιστολή του δημάρχου Μενιδίου, σύμφωνα με την οποία στο δήμο του εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές 35 οικογένειες που δικαιούνται λυόμενο και άλλες 25 οικογένειες αλλοδαπών, για τους οποίους θα εξεταστεί η δυνατότητα διάθεσης λυομένων.

Ακόμη και μετά τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αδιευκρίνιστο παραμένει πού διαμένουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες από τουλάχιστον κτίρια τα οποία έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και έχουν κριθεί από το δευτεροβάθμιο έλεγχο ως προσωρινά ακατοίκητα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός, από τους ελέγχους προέκυψε ότι 57.000 κτίρια είναι ακατοίκητα (τα 7.000 κατεδαφιστέα), που αντιπροσωπεύουν περίπου 200.000 οικογένειες. Μέχρι τώρα όμως, αιτήσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης έχουν υποβάλει μόνο 21.000 οικογένειες, ενώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, έχουν εγκατασταθεί 5.600 λυόμενα και τροχόσπιτα. Πού διαμένουν, λοιπόν οι υπόλοιπες οικογένειες; Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χτες σιώπησε. Η απάντηση όμως είναι μάλλον προφανής: Χιλιάδες από τις οικογένειες αυτές έχουν αναγκαστεί να ξαναγυρίσουν στα τραυματισμένα από το σεισμό σπίτια τους, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους, καθώς δε βλέπουν άλλη διέξοδο.

Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι:

Και ο απογοητευτικός απολογισμός του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κατέληξε με δύο ακόμη ειδήσεις: