ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κατηγορώ» Κορέι και Ερυθρού Σταυρού
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004

Associated Press

Αεροφωτογραφία που δείχνει την εξέλιξη του «τείχους»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΧΑΓΗ.--

«Γιατί δεν καταδικάζετε τις ισραηλινές πολύνεκρες εισβολές στα παλαιστινιακά εδάφη με τον ίδιο τρόπο που καταδικάζετε τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Εμείς καταδικάζουμε τις δολοφονίες αθώων, όποιοι και αν είναι. Το δικό μας αίμα τι είναι; Pepsi-Cola; Είναι και αυτό αίμα ανθρώπων». Αυτά είπε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, ο οποίος χτες βρέθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Κορέι επανέλαβε ότι δεν μπορεί να επικρίνει μια κίνηση εκκένωσης των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας, αλλά τόνισε ότι «επιθυμεί αυτή η κίνηση να γίνει στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας και να μην αποτελεί την αρχή και το τέλος της οποιασδήποτε ισραηλινής κίνησης». Επίσης, απηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ να αποστείλει «ειρηνευτική δύναμη», μαζί με τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που το Ισραήλ, όντως, προχωρήσει σε αποχώρηση από ορισμένες περιοχές, έτσι ώστε «να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι να επαναθέσουν τα θεμέλια των δικών τους δομών ασφαλείας».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχόλια ευρωβουλευτών περί μεγαλύτερου ελέγχου της «τρομοκρατίας» και περί φημών «διαφθοράς», ανταπάντησε ότι αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο δημοκρατικών θεσμών. «Εμείς θέλουμε να διεξάγουμε εκλογές σε όλα τα επίπεδα και να προχωρήσουμε σε εφαρμογή μιας πολιτικής που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο υπάρχει κατοχή, και δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθειά σας».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Κορέι συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, όσο και με τον ύπατο αρμοστή για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Ο Χαβιέ Σολάνα κάλεσε το Ισραήλ «να διαπραγματευτεί την οποιαδήποτε κίνηση εκκένωσης εποικισμών με τους Παλαιστινίους και να μη δημιουργήσει νέους εποικισμούς στη Δ. Οχθη».

Πρωτοφανές «κατηγορώ» από τον Ερυθρό Σταυρό

«Το τείχος που κατασκευάζει το Ισραήλ, εφόσον παρεκκλίνει από την πράσινη γραμμή που ορίζει τα σύνορα του 1967, αντιβαίνει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και έχει επώδυνες οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για χιλιάδες Παλαιστινίους». Αυτή την ανακοίνωση εξέδωσε, χτες, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός προχωρώντας σε μια πρωτοφανή, για την ιστορία του, κρίση επί ζητημάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο, καθώς, μέχρι σήμερα, ουδέποτε έχει υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις.

Η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού έγινε λίγες μέρες πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας επί της νομιμότητας του διαχωριστικού τείχους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Χτες, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι στη διαδικασία γνωστοποίησαν ότι δε θα παρευρεθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, έχοντας καταθέσει τις εκθέσεις τους. Αντίθετα, εκπροσώπους αποστέλλουν, εκτός από τους Παλαιστινίους και τον ΟΗΕ, οι Νότια Αφρική, Αλγερία, Σ. Αραβία, Ιορδανία, Μπαγκλαντές, Μπελίζ, Κούβα, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Σενεγάλη, Σουδάν, Τουρκία, Αραβικός Σύνδεσμος, Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και σειρά ανθρωπιστικών οργανώσεων.