Με το ΚΚΕ ενάντια σ' ό,τι τσακίζει τον εργατόκοσμο

Στο Πέραμα της ανεργίας και της φτώχειας περιόδευσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004

«Χρειάζεται πολύ θράσος και το ερώτημα είναι από πού αντλούν τόσο θράσος, για να τολμούν να λένε ως και ότι θα εξετάσουν αν αντέχει η οικονομία να δοθούν αυξήσεις 1,5 ευρώ στους συνταξιούχους, όταν η οικονομία που επικαλούνται αντέχει να δίνει υπερκέρδη στον Λάτση και τον Κοντομηνά. Από πού αντλούν τόσο θράσος, ώστε να εξαγγέλλει ο Παπανδρέου ότι θα δημιουργήσει ανοιχτό πανεπιστήμιο για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας! Από αυτό πάσχουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας; Από ανοιχτό πανεπιστήμιο; Οταν δεν έχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όταν είναι ανεπαρκή τα κέντρα υγείας, όταν δεν έχουν καν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία, αυτό που τους λείπει είναι το ανοιχτό πανεπιστήμιο;».

Ξεχείλιζε η οργή χτες το βράδυ στο Πέραμα. Στην πόλη όπου και επίσημα η ανεργία για τον ντόπιο πληθυσμό ξεπερνά το 25% στο μέσο όρο, εκτινάσσεται πάνω από το 50% για τους νέους και τις γυναίκες. Στην πόλη όπου ο μηχανισμός του Λαλιώτη έχει το θράσος να προπαγανδίζει πως κάθε ψήφος που δε θα δοθεί στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος υπέρ της ΝΔ! Οι θύτες, αυτοί που ξέσκισαν, κατακρεούργησαν την εργατική τάξη αυτής της πόλης, αυτοί, ο μηχανισμός του Λαλιώτη, του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ τους, έχουν το θράσος να ενοχοποιούν τον ίδιο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ πως θα είναι υπεύθυνος, αυτός ο εργάτης και ο άνεργος, αν δεν κερδίσει ξανά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που πεισματικά 20 χρόνια τώρα αρνείται να κατασκευάσει δεξαμενές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το κόμμα που 20 χρόνια τώρα τα δίνει όλα στους εφοπλιστές, αφαιρώντας τα πάντα από τους εργάτες. Η εκτίμηση ότι ξεχειλίζει η οργή στο Πέραμα, ίσως να είναι πίσω από την πραγματικότητα μπροστά σ' αυτό που πράγματι συμβαίνει στην πόλη. Μπαινοβγαίνοντας από καφενείο σε καφενείο κι από καρνάγιο σε καρνάγιο, όλη μέρα χτες, κουβεντιάζοντας με δεκάδες ανθρώπους στα όρια της απελπισίας, είμαστε σε θέση να κατανοούμε πως ό,τι φούμαρα κι αν εκτοξεύει ως προπαγάνδα ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, στο Πέραμα δεν πιάνουν τόπο.

Στα καρνάγια Περάματος
Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε αυτό που η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε αργά το βράδυ μιλώντας σε συγκέντρωση στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων στο Πέραμα. Οτι ένα κομμάτι του πληθυσμού έχει περάσει σε κατάσταση απόλυτης μοιρολατρίας, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στη δύναμή του. Είναι αυτό ακριβώς το κομμάτι του πληθυσμού στο οποίο ποντάρουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ότι μέσα από τους μηχανισμούς εκβιασμού που διαθέτουν θα καταφέρουν και πάλι να το οδηγήσουν στη στρούγκα της δικής τους κάλπης.

Εχουμε ευθύνη να μιλήσουμε σ' αυτόν τον κόσμο

«Εδώ, σημείωσε, η Αλέκα Παπαρήγα, είναι και η δική μας ευθύνη. Να βοηθήσουμε όλον αυτόν τον κόσμο, το λαό, να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στη δύναμή του. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, μέχρι την κάλπη, να κουβεντιάσουμε με έναν προς έναν όλους όσοι είναι έντιμοι αγωνιστές και παραμένουν εγκλωβισμένοι, να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους, να κατανοήσουν και αυτοί γιατί είναι ανάγκη για τον ίδιο το λαό ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ και αποφασιστικά οι ίδιοι να κάνουν αυτό το βήμα.

Και απευθυνόμενη, ειδικά στους φίλους κι οπαδούς του ΚΚΕ τούς κάλεσε «όπως ακριβώς παλεύουμε μαχητικά για την καλύτερη οργάνωση μιας διαδήλωσης, έτσι και τώρα να δώσουμε τη μάχη και για την ψήφο. Ωστε να βοηθήσουμε να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγωνιστές από το αίσθημα συνενοχής που τους καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ κι αυτοί οι ίδιοι να δράσουν ενάντια σ' ό,τι μέχρι τώρα εμπιστεύονταν, αλλά πια δεν είναι αυτό που εκφράζει τα συμφέροντά τους. Να βοηθήσουμε να γίνει καθαρό ότι καμιά αυταπάτη πια δεν πρέπει να θρέφεται για το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Ο,τι κι αν ήταν αυτό το κόμμα 20 χρόνια πριν σήμερα ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει «ξεχάστε το».

Ψήφος - όπλο ενάντια σ' ό,τι αντιλαϊκό έρχεται

Από την ομιλία στην Ενωση Ποντίων
«Η κάλπη, συνέχισε, η Αλέκα Παπαρήγα, είναι κι αυτή μία μορφή πάλης. Θέλουμε να έχουμε μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις, θέλουμε ο λαός να κατεβαίνει ως και σε γενικές πολιτικές απεργίες, θέλουμε στους δρόμους να εκφράζεται ένα γερό, μαζικό, λαϊκό κίνημα με χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν σ' αυτό. Ετσι θέλουμε ο λαός να εκφράζεται και στην εκλογική μάχη. Σήμερα, όμως, πρέπει να θυμίζουμε διαρκώς ότι στην κάλπη επικυρώνεται μία πολιτική. Ψήφος σε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ σημαίνει επικύρωση της πολιτικής τους. Και από αυτήν την άποψη έχουν όλοι ευθύνη μπροστά στην κάλπη. Εχουμε και εμείς την ευθύνη να δείξουμε στο λαό τι έρχεται στις 8 του Μάρτη, όποιος από τους δυο κι αν είναι στην κυβέρνηση: Ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μερική απασχόληση, πολυεθνικά μεγαθήρια, τσάκισμα των μικρομεσαίων, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, απολύσεις.

Ενάντια σ' αυτήν την πολιτική σήμερα συγκεντρώνουμε δυνάμεις για να είναι ισχυρότερη η αντίσταση την επομένη των εκλογών.

Δε γίνεται, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της, εσύ να μένεις ακίνητος και τα πράγματα να πηγαίνουν εμπρός. Δε γίνεται εσύ που χτες διαδήλωνες, την ώρα της κάλπης να ψηφίζεις τον δήμιο, να χύνεις την καρδάρα και να ζητάς ταυτόχρονα αλλαγή.

Το ΚΚΕ λέει καθαρά στον κόσμο της δουλιάς: Βάλε στόχο και την εξουσία. Δεν πάει άλλο με την άμυνα. Ξέρουμε ότι μέχρι τις εκλογές δε θα λυθούν όλα. Αλλά μέχρι τότε είναι κρίσιμο να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγωνιστές που παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα είναι παρακαταθήκη και για το αύριο. Είναι κρίσιμο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να νιώσουν στενάχωρα το βράδυ των εκλογών. Να νιώσουν ότι χτύπησε ένα καμπανάκι ενάντια στην πολιτική τους. Κι αυτό το καμπανάκι είναι η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ».