ΙΡΑΝ
Νέα πολύνεκρη τραγωδία
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004

Associated Press

Το τρένο παραδομένο στις φλόγες
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Εκατόμβη νεκρών και τραυματιών άφησε πίσω του, χθες, τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο βορειοανατολικό Ιράν σε εμπορική αμαξοστοιχία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τοπική ώρα, εμπορική αμαξοστοιχία με 51 βαγόνια, που μετέφερε εύφλεκτα υλικά (πετρέλαιο, βαμβάκι, θειάφι, λιπάσματα), εκτροχιάστηκε κοντά στην περιοχή Νεϊσαμπούρ. Αρκετά από τα βαγόνια πήραν φωτιά και στη συνέχεια προκλήθηκε ισχυρότατη έκρηξη.

Αν και, μέχρι χθες βράδυ, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είχε γίνει γνωστός, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Χορασάν, όπου σημειώθηκε το ατύχημα, μιλούσε για 295 νεκρούς και 350 τραυματίες, ενώ η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών σε 200. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι τοπικοί αξιωματούχοι (ο κυβερνήτης, ο δήμαρχος, ο τοπικός επικεφαλής της Πυροσβεστικής), άνδρες των σωστικών συνεργείων και της Πυροσβεστικής, καθώς είχαν σπεύσει στην περιοχή μετά τον εκτροχιασμό και είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά λίγο πριν σημειωθεί η έκρηξη.

Σοβαρότατες υλικές ζημιές υπέστησαν 5 χωριά, που βρίσκονται κοντά στο σημείο του ατυχήματος, ενώ αναφέρεται ότι η έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και 10 χλμ. μακριά. Αν και δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα, η αρχική εκτίμηση των ιρανικών αρχών είναι ότι ο εκτροχιασμός προκλήθηκε από σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κατέγραψε το ιρανικό σεισμολογικό ινστιτούτο, ακριβώς στη συγκεκριμένη περιοχή, την ώρα του ατυχήματος.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το ατύχημα και πρόσφερε κάθε δυνατή βοήθεια στις ιρανικές αρχές.