ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις όλων των ειδών
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης απομακρύνεται μετά τη ρίψη καπνογόνου σε στρατόπεδο προσφύγων
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μια πρώτη συνάντηση με Αμερικανούς χαμηλόβαθμους διπλωμάτες φέρεται να είχε, χθες, η ισραηλινή ηγεσία, προκειμένου να εκθέσει τα σχέδιά της για μονομερή εκκένωση της πλειοψηφίας των εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, σε «περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρόοδος στο πλαίσιο του οδικού χάρτη σύντομα». Την ίδια στιγμή, η ΕΕ εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής διεθνούς δύναμης στη Γάζα μετά από μια τέτοια κίνηση, όπως ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντιόταν με τον πρώην επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ενδοπαλαιστινιακή ένταση που επικρατεί στη Γάζα.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε συνέντευξή του, τασσόταν υπέρ της αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ζήτησε ο Αχμάντ Κορέι, μετά από μια ενδεχόμενη εκκένωση των εκεί εβραϊκών εποικισμών. Ο ντε Βιλπέν εκτίμησε ότι μια τέτοια αποστολή μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του «οδικού χάρτη», γιατί θα αποτελεί και μια «απτή απόδειξη επίτευξης αποτελεσμάτων», γεγονός που δεν μπορεί παρά να βοηθήσει στην αποθάρρυνση της βίας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι εποικισμοί που θα διαλυθούν δε θα πρέπει να επανεγκατασταθούν στη Δ. Οχθη. Το ενδεχόμενο φέρεται να εξετάζει θετικά η ΕΕ, ενώ παγερή ήταν η αμερικανική και η ισραηλινή υποδοχή στο παλαιστινιακό αίτημα.

Με το βλέμμα στο ενδεχόμενο ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται ότι έγινε και η χθεσινή συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον πρώην επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Μοχάμαντ Ντάχλαν. Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Μαχμούντ Αμπάς. Στόχος της συνάντησης αυτής, η πρωτοβουλία της οποίας ανήκει στον Παλαιστίνιο ηγέτη, είναι να κατευναστούν οι ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις που έχουν παρουσιαστεί στη Γάζα τον τελευταίο καιρό και έχουν εκφραστεί ακόμη και με μάχες ανάμεσα σε αστυνομικούς και ενόπλους της προσωπικής φρουράς του Νταχλάν.

Τέλος, χθες, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε δύο ακόμη σπίτια υπόπτων, στην Τζενίν και έξω από τη Νάμπλους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, καταγράφηκε το πρώτο θύμα του τείχους: Ενα 8χρονο παιδί πέθανε, εξαιτίας αδυναμίας του ασθενοφόρου να προσεγγίσει το χωριό του, επειδή γίνονταν εργασίες ανέγερσης του τείχους.