ΑΪΤΗ
Ταπεινοί, καταφρονεμένοι, εξοργισμένοι
Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004

Associated Press

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του χρόνου. Ολοι με εξαιρετικά βίαιο τρόπο. Η βία βασιλεύει στην Αϊτή... Ενοπλες συμμορίες αναμεμειγμένες με απλούς ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα και απέλπιδα προσπαθούν.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανέναν πια. Η παραπληροφόρηση βασιλεύει. Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν τέσσερις στους πέντε Αϊτινούς ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή το 80% του πληθυσμού, περισσότερο από το 50% δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ένας στους δύο είναι αναλφάβητος. Το εξωτερικό χρέος, συνέχεια του χρέους της ανεξαρτησίας, φτάνει τα 321 εκατομμύρια δολάρια. Μέσος όρος ζωής τα 49 χρόνια. Η Αϊτή καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στους Δείκτες ανάπτυξης. Το 4% του πληθυσμού, ελέγχει το 64% του πλούτου. Η καταστροφή των δασών και η διάβρωση απειλούν να μετατρέψουν το έδαφός της σε έρημο.

Και η Αϊτή κινδυνεύει να γίνει πάλι μία «αποικία» προκειμένου να σωθεί... 200 χρόνια ακριβώς από την ανεξαρτησία της. Ηταν η πρώτη χώρα με μαύρους κατοίκους που έγινε ανεξάρτητη. Η Δύση δε φαίνεται να της το συγχώρεσε ποτέ και τώρα σπεύδει να τη «σώσει».