ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ
Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004

1. Με το ΚΚΕ έχω συμπόρευση από τα χρόνια της δικτατορίας, μέσα από τις φυλακές της χούντας. Μετά το '74 συναντήθηκα με τους κομμουνιστές σε κοινούς αγώνες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στους αγώνες για την ειρήνη. Πρώτη φορά ψήφισα ΚΚΕ το 2000, φέτος μετέχω ως συνεργαζόμενος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ημουν και είμαι σοσιαλδημοκράτης στην ιδεολογία. Μόνο που μετά το '89 η σοσιαλδημοκρατία, η κεντροαριστερά, ο τρίτος δρόμος, είναι σε κώμα, σε αναστολή, σε βαθιά κατάψυξη. Ξέρετε, το τείχος του Βερολίνου δεν έπεσε μόνο πάνω στις ηγεσίες και τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης και της Σοβιετικής Ενωσης. Επεσε και πάνω στα κεφάλια όλων όσοι θέλουμε να δηλώνουμε αριστεροί, είτε είμαστε μαρξιστές - λενινιστές, είτε μεταρρυθμιστές σοσιαλδημοκράτες. Μετά το '89 ενέσκηψε στην Ευρώπη (και στον κόσμο) ένας τυφώνας νεοκαπιταλιστικής βαρβαρότητας, που μέσα από άγριες μορφές αναδιαρθρώσεων απειλεί το σύνολο των λαϊκών και εργατικών κατακτήσεων.

Στο νέο αυτό μεσαίωνα που μας έχουν βάλει, δεν έχει κανείς πολλές επιλογές: είτε πας σπίτι σου, είτε συμπορεύεσαι με εκείνους που με συνέπεια, συνέχεια και μαζικότητα λένε ένα βροντερό, καθαρό, τίμιο ΟΧΙ στις νεοκαπιταλιστικές βαρβαρότητες της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ΟΝΕ, στο ΝΑΤΟ και στις σφαγές των λαών της Παλαιστίνης, της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Συμπορεύεσαι δηλαδή, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

2. Πριν και πάνω από όλα ο συνεχής αγώνας, η προσπάθεια του μαζικού κινήματος, της νεολαίας, όλων μας για έκφραση αντίθεσης και αντίστασης στη Νέα Τάξη που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στον κόσμο μετά το '89 οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

Στα πλαίσια αυτού του αγώνα κεντρικός στόχος στη χώρα μας πρέπει να είναι ο απεγκλωβισμός προοδευτικών στρωμάτων από τη μέγκενη του δικομματισμού, η απαλλαγή λαϊκών στρωμάτων και αγωνιστών από ψευδαισθήσεις για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ στο μεταψυχροπολεμικό κόσμο.

3 Για μένα είναι καθαρό ότι στο κοντινό μέλλον, μόλις σβήσουν τα φώτα των Ολυμπιακών Αγώνων και οι νεόπτωχοι συγγενείς της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης αρχίσουν να πιέζουν για τα καλούδια που τους έταξαν οι μεγάλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα δημιουργηθούν στη χώρα μας μεγάλες κοινωνικές εντάσεις που πιθανότατα θα συνοδευτούν και από ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ενα ενισχυμένο ΚΚΕ, όχι μόνο μπορεί αλλά και πρέπει μετεκλογικά να ακολουθήσει εκείνη την τακτική που θα επιτρέψει σε σημαντικά κοινωνικά στρώματα να συμπορευτούν μαζί του σ' ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Το ΚΚΕ, κρατώντας τις βασικές πολιτικές του θέσεις και φυσικά, την ιδεολογία του, είναι σε θέση πλέον να ακολουθήσει μετεκλογικά εκείνα τα βήματα τακτικής που μαζί με τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, θα προωθήσουν το στόχο ενός δημοκρατικού μετώπου, θα δώσουν ελπίδα και όραμα σε εκείνους που διψούν για πραγματική αλλαγή. Η 8η Μάρτη θα είναι, με μια έννοια, πιο δύσκολη για το ΚΚΕ από ότι η 7η Μάρτη. πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί σωστά, όπως έχει κάνει πολλές φορές στην 85χρονη ιστορία του.