Ευφρόσυνη «Συνωμοσία λουκουμάδων»
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004

Οι επτά καλλιτέχνες της «Συνωμοσίας των λουκουμάδων» και ο «Πυγμαλίωνας» της «Σπείρας-Σπείρας», Σταμάτης Κραουνάκης
«Η συνωμοσία των λουκουμάδων», η μουσικοθεατρική παράσταση της Παιδικής Σκηνής που δημιούργησε η πεντάχρονη φέτος «Σπείρα-Σπείρα» του πολυτάλαντου Σταμάτη Κραουνάκη (στεγάζεται στην «Αθηναΐδα»), μετατράπηκε την Τετάρτη το βράδυ σε μια ευφρόσυνη «συνωμοτική συνάντηση» όχι μόνο παιδιών, γονιών και άλλων μεγάλων... παιδιών, αλλά και καταξιωμένων ποιητών και πεζογράφων, μεταξύ των οποίων οι: Κική Δημουλά, Μάνος Ελευθερίου, Αλκη Ζέη, Γιάννης Κοντός, Μένης Κουμανταρέας, Γιώργος Μανιώτης, Θανάσης Νιάρχος, Σωτήρης Δημητρίου, Αντώνης Φωστιέρης, Μαρία Κιουρτσάκη. Μικροί και μεγάλοι γέλασαν, χάρηκαν, απόλαυσαν το ίδιο, αυτή την πολυσύνθετη, ολόπλευρα υψηλού επιπέδου, καλλιτεχνική δημιουργία. Μια «όπερα - παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους», την οποία ο Σταμάτης Κραουνάκης άρχισε να ονειρεύεται το 1973 διαβάζοντας το έργο του Γιώργου Σεφέρη «Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά».

Το όνειρο αυτό του Σταμάτη Κραουνάκη έγινε πραγματικότητα, εγκαινιάζοντας μια πολλαπλά σημαντική και μακροπρόθεσμη καλλιτεχνική «επένδυση». «Επένδυση», η οποία - πέραν της αξιέπαινης, ούτως ή άλλως, σύλληψης του συνθέτη να καταστήσει τη «Σπείρα-Σπείρα» σε «εστία» ανάδειξης και προπαντός πολύπλευρης καλλιέργειας (μουσικά, τραγουδιστικά, θεατρικά, χορευτικά) νέων καλλιτεχνών και διαμόρφωσης ενός μουσικού θεάτρου με αυθεντικά ελληνικά χαρακτηριστικά - κατά τη γνώμη μας μπορεί να «μυήσει» τα παιδιά, με έναν παιγνιώδη, πολύ χαρούμενο τρόπο, στον «κόσμο» και στην ομορφιά της μουσικής, του θεάτρου και της ποίησης, ταυτόχρονα. Να αναπτύξει το κριτήριό τους, την καλαισθησία τους.

Αυτό αποδείχνεται, άλλωστε, με τη «Συνωμοσία των λουκουμάδων», τη γεμάτη κέφι, φαντασία, ελαφράδα, χιούμορ, ταλέντο, αλλά και πολλή, ατομική και συλλογική δουλιά επτά νέων καλλιτεχνών, υπό τη διασκευαστική, στιχουργική, συνθετική, ορχηστρική, τραγουδιστική και σκηνοθετική «μπαγκέτα» του Σταμάτη Κραουνάκη. Η ακοή, η όραση, η ψυχή παιδιών και ενηλίκων γοητεύεται με το αψεγάδιαστο, φωνητικά ευλύγιστο, αλλά και θεατρικότατο τραγούδι, με τον ορθοφωνημένο λόγο, με την υποκριτική αμεσότητα και σκηνική χάρη των Χρήστου Μουστάκα, Βικτωρίας Ταγκούλη, Ελενας Καραντινού, Παρθένας Κοροζίδου και Στέλιου Καρπαθάκη, αλλά και με τη ζωντανή εκτέλεση, στο πιάνο, της - ποικίλων ρυθμών, ηχοχρωμάτων και ακουσμάτων - μουσικής από τους Χρίστο Θεοδώρου και Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, οι οποίοι μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη υπογράφουν τη μουσική της παράστασης. Απόλαυση όμως προσφέρει και η εικαστική όψη της παράστασης, με τα χαρούμενων χρωμάτων, παιδιάστικης φαντασίας και παιχνιδιάρικα κοστούμια και το σκηνικό του Τάκη Χατούπη και το μηχανικά ελισσόμενο ζωγραφικό ριντό του εικαστικού καλλιτέχνη Αγγελου Παπαδημητρίου.

Στη «Συνωμοσία των λουκουμάδων», που μπορείτε να τη δείτε Σάββατα, Κυριακές και αργίες, το μεσημέρι, προσφέρονται και λουκουμάδες, αφού και ο Σεφέρης στα «Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά», κάπου γράφει «σερβίρονται και λουκουμάδες».