ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μόνη διαφορά τους το τιμόνι της διακυβέρνησης

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θήβα μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στο νομό Βοιωτίας

Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004

«Εμείς βάζουμε τα δυο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, στην ίδια μοίρα, ακριβώς γιατί πορεύονται με την ίδια στρατηγική, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές εμφανίζουν μεταξύ τους. Η πιο ουσιαστική διαφορά τους αφορά στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Ούτε καν στη διαχειριστική αντίληψη έχουν ουσιαστικές διαφορές».

Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στο νομό Βοιωτίας, μιλώντας στη χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση στη Θήβα.

«Αρα - συνέχισε - το κύριο είναι το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης να εκφράσει κινήσεις - αποσκιρτήσεις και από τα δυο κόμματα προς ριζοσπαστική κατεύθυνση. Βέβαια για μας η ριζοσπαστική κατεύθυνση εκφράζεται με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ. Αυτό που έχει σημασία είναι την άλλη μέρα από τις εκλογές τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, να μην αισθάνονται παντοκράτορες, αλλά να αισθάνονται δέος απέναντι στο λαό. Μόνο έτσι θα τους δυσκολέψουμε να περνάνε νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια, να μην υπολογίζουν κανέναν, να το σκέφτονται πολύ πριν αποτολμήσουν να φέρουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη στα συρτάρια τους. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα πραγματικά ισχυρό ΚΚΕ, με λαό και νεολαία, έτοιμους να αντισταθούν και να μην τους αφήσουν να ποδοπατάνε την αξιοπρέπειά τους, το ίδιο το παρόν και το μέλλον τους.

Πολλοί αναρωτιούνται: Είναι δυνατόν να γίνουν μετακινήσεις;

Πιστεύουμε πως είναι δυνατόν, στο βαθμό που κριτήριο ψήφου αποτελέσει η ίδια η πείρα μας, η ίδια η πείρα του λαού, όσον αφορά τι έγινε ολόκληρη την τελευταία δεκαπενταετία, ποιες ήταν οι στρατηγικές επιλογές όλων των κομμάτων, κυρίως το γεγονός ότι είχαμε ταύτιση προγραμμάτων ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας.

Ορισμένοι μας λένε ότι δεν έχουμε αντιληφθεί τη μεγάλη αλλαγή πολιτικού σκηνικού που έγινε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τους απαντάμε ότι είναι μακριά νυχτωμένοι. Οι μάσκες έπεσαν. Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα είναι πιο αντιδραστικά προσηλωμένη. Η τρίτη φάση της μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ με τη σημαία του εκσυγχρονισμού της αλλαγής και της ανανέωσης, θα είναι η χειρότερη που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Δεν πρόκειται μόνο για το ξεπούλημα των οραμάτων του μεταπολιτευτικού ΠΑΣΟΚ που βήμα το βήμα τα μετάλλαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του '80.

Δε θα είναι μόνο η δεύτερη φάση της μετάλλαξης με τον Κώστα Σημίτη, τη δεκαετία του '90, όπου ο ελληνικός λαός γνώρισε από πρώτο χέρι τι εστί Μάαστριχτ, τι εστί ΟΝΕ και ευρώ, ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές. Τι σημαίνει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση του σταθερού ωραρίου, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, μερική απασχόληση, αύξηση της ανεργίας. Τι σημαίνει αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι σημαίνει νέα τάξη πραγμάτων, τι σημαίνει NATO και «παγκοσμιοποίηση».

Τώρα η τρίτη φάση της νεοταξίτικης λαίλαπας, περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω αλλά στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή τους. Αλλωστε, αυτό σηματοδοτεί και η προσχώρηση Μάνου και Ανδριανόπουλου, με κερασάκια τους γνωστούς σε αυτόν το ρόλο Ανδρουλάκη και Δαμανάκη, οπαδούς προ πολλού των 4 «ελευθεριών» του Μάαστριχτ.

Δε διατρέχουμε σήμερα μια συνηθισμένη περίοδο. Εχουμε ήδη μπει σε μια πορεία επιτάχυνσης για την εφαρμογή συνεχών, αντιδραστικών, νεοφιλελεύθερων μέτρων, που έχουν στόχευση για πολλά χρόνια, για δεκαετίες.

Αυτή την αποστολή έχουν αναλάβει τα δυο σημερινά γκεσέμια της άρχουσας τάξης - και ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου.