Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ανθυγιεινή υποκρισία με υπόκλιση στο κεφάλαιο

Οι θέσεις για την Υγεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούν διαγκωνισμό με τις θέσεις της ΝΔ

Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004

«Τα ράντζα δεν οφείλονται σε έλλειψη κλινών ή ανεπάρκεια υποδομής, αφού την ίδια στιγμή που γεμίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων, σε άλλα νοσοκομεία γειτονικά υπάρχουν άδειες κλίνες σε ετοιμότητα για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη», είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να υποκλιθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της ΝΔ (14/1/2004). Η μόνη διαφορά στις διατυπώσεις ήταν ότι ο Γ. Παπανδρέου προσπαθούσε να καλύψει τις υποκλίσεις του στην πολιτική της αγοράς με αναφορές στο «κυβερνητικό ΕΣΥ» και στο περίφημο συμβόλαιο με το λαό, που είχε διακηρύξει -χωρίς να εφαρμόσει ποτέ - ο Α. Παπανδρέου.

Ομως και αυτές οι προεκλογικές κορόνες δεν μπόρεσαν να θερμάνουν την αίθουσα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», που παρέμεινε απελπιστικά κρύα, καθώς το μόνο σύνθημα που ακούστηκε ήταν «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός»... Η ανακοίνωση του προγράμματος για την Υγεία ήταν μια ομιλία του Γ. Παπανδρέου - χωρίς άλλα υλικά - που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους όταν άρχισε να μιλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που είχε ως ακροατήριο αποκλειστικά στελέχη και τεχνοκράτες του χώρου και λίγους συνδικαλιστές.

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε μια ανασκόπηση του λεγόμενου κράτους Πρόνοιας, για να καταλήξει στην... εκσυγχρονιστική μετονομασία του σε κοινωνικό κράτος, το οποίο - όπως είπε - «συγκροτείται πάνω σε πολύ συγκεκριμένες αρχές και με βάση αυτές τις αρχές μας, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτες για το κοινωνικό κράτος, καταπολεμά την ανεργία, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης». «Μειώνει, πρόσθεσε υποκριτικά, τις ανισότητες στη διανομή του εισοδήματος και την κατανομή του πλούτου. Υιοθετεί ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας. Εξασφαλίζει ίσες δυνατότητες πρόσβασης και υψηλής ποιότητας στις υπηρεσίες της Παιδείας, της Απασχόλησης, της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Eurokinissi

«Ο εθελοντισμός στην Υγεία θα υποστηριχτεί με προγραμματικές συμβάσεις, με εθελοντικές και μη κυβερνητικές Οργανώσεις και εκεί θεσπίζονται ειδικά κίνητρα», υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου
Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική, επανέλαβε το τρικ ότι οι κοινωνικές δαπάνες έχουν φτάσει στο 27% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ετησίως...

Επί της ουσίας

Αν και αναφέρθηκε σε χαμηλούς τόνους εκείνο που χαρακτήριζε την ομιλία του Γ. Παπανδρέου ήταν η υπόσχεση για τη θέσπιση «σύγχρονων κανόνων λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, για να υπάρχει συμπληρωματική λειτουργία και όφελος για το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον». Πρόκειται για μια θέση πανομοιότυπη με της ΝΔ που μιλά για ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Κατά τ' άλλα, υποστήριξε ότι ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ με 16.000 προσλήψεις από τις οποίες πάνω από το 50% είναι σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αποσιώπησε, βέβαια, ότι οι ετήσιες προσλήψεις απλώς ισοφαρίζουν τις αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδοτήσεων και έτσι τα κενά με βάση τους παλιούς οργανισμούς των νοσοκομείων παραμένουν σταθερά στις 25.000 θέσεις. Υποσχέθηκε ότι μέχρι το «τέλος του 2006, όλες οι Μονάδες συμπληρώνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ξεκινώντας από το 2004 με 10.000 προσλήψεις που γίνονται μέσω ειδικών ρυθμίσεων υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ». Πρόκειται για μια περίτεχνη διατύπωση της υπόσχεσης του Κ. Σημίτη για πρόσληψη 10.000 ατόμων την επόμενη τετραετία, όταν για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μια πενταετία πρέπει να γίνουν 5.000 προσλήψεις το χρόνο.

Αντιμετώπιση ράντζων με «συμμετοχική δημοκρατία»

Στη συμμετοχική δημοκρατία εναπέθεσε ο Γ. Παπανδρέου την εξάλειψη των ράντζων. Είπε λοιπόν: «Το ΕΣΥ έχει ακόμα προβλήματα. Εμείς τα γνωρίζουμε, αλλά εμείς, θέλουμε να βελτιώσουμε το ΕΣΥ, όχι να το ανατρέψουμε. Εμείς που εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε το ΕΣΥ μπορούμε και ξέρουμε να το βελτιώσουμε. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ράντζων στους διαδρόμους των νοσοκομείων που εφημερεύουν. Τα ράντζα δεν οφείλονται σε έλλειψη κλινών ή ανεπάρκεια υποδομής, αφού την ίδια στιγμή που γεμίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων, σε άλλα νοσοκομεία γειτονικά υπάρχουν άδειες κλίνες σε ετοιμότητα για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Είναι, λοιπόν, ζήτημα καλής οργάνωσης, όχι μέσων και ανθρώπων που λείπουν». Και ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Η συμμετοχική δημοκρατία, ο καθημερινός διάλογος με τον πολίτη δεν κερδίζονται στα λόγια αλλά στην ουσιαστική συμβολή μας στην επίλυση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων της δημόσιας ζωής και της καθημερινότητας...».

Μίλησε, επίσης, για τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου - όπως μετονομάστηκαν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και επίσης ανέφερε: