Οδηγίες για τους εκλογικούς αντιπροσώπους
Πέμπτη 4 Μάρτη 2004

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πλησιάζει η ώρα της κάλπης και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΚΚΕ θα πρέπει να είναι έτοιμοι για το καθήκον που έχουν αναλάβει. Πρώτιστο μέλημα είναι η αποφυγή παραλείψεων και λαθών που μπορεί να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο εκλογικός αντιπρόσωπος πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε παραβίαση της διαδικασίας της ψηφοφορίας που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα σε βάρος του ΚΚΕ, οφείλει να υποβάλει έγγραφη ένσταση στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής.

Κάτω από αυτό το πρίσμα της σημαντικής δουλιάς, που αναλαμβάνει ο εκλογικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ, οφείλει να έχει ενημερωθεί εγκαίρως για το εκλογικό τμήμα στο οποίο έχει διοριστεί, να παραβρίσκεται εκεί από τις 6 το πρωί της ημέρας των εκλογών και να γνωρίζει ποια είναι τα καθήκοντα του ίδιου και της εφορευτικής επιτροπής ώστε να παρέμβει άμεσα για τη διατήρηση της μυστικότητας της ψήφου, για την ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη ψηφοφορία και για τη διαφύλαξη της εγκυρότητας των ψηφοδελτίων υπέρ του Κόμματος. Η παρουσία του εκλογικού αντιπροσώπου από νωρίς στο εκλογικό του τμήμα είναι απαραίτητη, καθώς ενδεχομένως υπάρξουν έκτακτες περιπτώσεις που απουσιάζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι αναπληρωτές αυτών ή και μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Στην περίπτωση που παρουσιαστεί στο τμήμα μόνο ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής, αυτό διορίζει δύο και σε περίπτωση αδυναμίας έναν ψηφοφόρο ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο εκλογικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ, προσερχόμενος στο εκλογικό τμήμα, είναι να ελέγξει ότι υπάρχουν αρκετά ψηφοδέλτια του Κόμματος. Αν αυτό δε συμβαίνει, φροντίζει να σταλούν, μέσω της Οργάνωσης. Αν δεν υπάρχουν καθόλου ψηφοδέλτια του KKE, ζητά να μην αρχίσει η ψηφοφορία μέχρι να «έρθουν» και καλεί την εφορευτική επιτροπή να φροντίσει για τον εφοδιασμό του εκλογικού τμήματος με τον αναγκαίο αριθμό ψηφοδελτίων. Αν ο εφοδιασμός δε γίνει έγκαιρα, τότε ζητά από την εφορευτική επιτροπή να συντάξει πρακτικό που να εξηγεί το λόγο της έλλειψης ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και η ψηφοφορία συνεχίζεται με λευκά ψηφοδέλτια. Δηλαδή στα λευκά ψηφοδέλτια «μπαίνει» η σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, η ημερομηνία και η μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου, δίνονται στους εκλογείς και τους τονίζεται ότι μπορούν να συμπληρώσουν με το χέρι τους την προτίμησή τους στο ΚΚΕ. Αν δεν ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία, ο εκλογικός αντιπρόσωπος κάνει γραπτή ένσταση για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι στην ψηφοφορία των διπλοεγγεγραμμένων, οι οποίοι φέρουν την ένδειξη «Δ» δίπλα στο όνομά τους, στους εκλογικούς καταλόγους. Ψηφίζουν μόνο με υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν προσερχόμενοι στο εκλογικό τμήμα. Επίσης προσοχή χρειάζεται και στην ψηφοφορία με διαβατήριο. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να ελέγξουν την εγκυρότητα των διαβατηρίων (να μην έχει λήξει) και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι να φροντίσουν ότι αυτό συμβαίνει.

Ο εκλογικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να ελέγξει, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ότι:

Κατά την ψηφοφορία, ο εκλογικός αντιπρόσωπος ελέγχει την τήρηση της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα:

Αν ο εκλογικός αντιπρόσωπος διαπιστώσει παράβαση, θα ζητήσει προφορικά επανόρθωση, αλλιώς θα κάνει έγγραφη ένσταση και θα καταχωρηθεί στα πρακτικά.

Κατά τη διαλογή των ψήφων ο εκλογικός αντιπρόσωπος επαγρυπνά ώστε να βγει από την κάλπη ό,τι έχει μπει σε αυτήν στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Φάκελος που δε φέρει τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής ή τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου, δεν καθιστά άκυρο το ψηφοδέλτιο. Ομως ο εκλογικός αντιπρόσωπος, αν διαπιστώσει ότι εκ συστήματος δε σφραγίζονται ή δε μονογραφούνται οι φάκελοι, πρέπει να υποβάλλει ένσταση.

Στο τέλος της διαλογής, συντάσσεται πρακτικό των αποτελεσμάτων που υπογράφεται από τον αντιπρόσωπο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε το πρακτικό, στο οποίο εκτός των άλλων αναφέρεται και ο αριθμός των ψηφοδελτίων που πήρε κάθε συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος, να ανταποκρίνεται στην αλήθεια, γιατί σε αυτό θα βασιστούν τα τελικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να περιφρουρηθούν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ από τυχόν λάθος χαρακτηρισμό τους ως άκυρων ή αντίθετα ο χαρακτηρισμός ως έγκυρου ψηφοδελτίου άλλου κόμματος που είναι άκυρο.

Ακολούθως ο εκλογικός αντιπρόσωπος αντιγράφει το πρακτικό των αποτελεσμάτων και πηγαίνει αμέσως στα γραφεία της Οργάνωσης και δίνει τα αποτελέσματα ή τηλεφωνεί.

Αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις έχουν οι αντιπρόσωποι των κομμάτων που παρίστανται ενώπιον των Ειδικών Εφετειακών Εφορευτικών Επιτροπών, στα Εφετεία της χώρας, όπου ανοίγονται και οι φάκελοι των μεικτών εκλογικών τμημάτων των ετεροδημοτών.