«Τόσο όμορφα» και αισιόδοξα
Τρίτη 9 Μάρτη 2004

Πρεμιέρα, αύριο, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Αμόρε», με το έργο «Τόσο όμορφα» του Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσε, που ανεβαίνει σε μετάφραση-σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, σκηνικά-κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Παίζουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Ακύλας Καραζήσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιωάννα Παππά, Γιάννος Περλέγκας και Νίκος Χατζόπουλος.

Ο τιμημένος με το βραβείο «Ιψεν», το «Θεατρικό Βραβείο του Βορρά» και με το μετάλλιο της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, Γιον Φόσε, σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία και δίδαξε δημιουργική γραφή. Στη νορβηγική λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1983 με το μυθιστόρημα «Κόκκινο και μαύρο». Στο ενεργητικό του έχει πολλά μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, δοκίμια, παιδικά βιβλία και θεατρικά έργα, τα οποία με το μινιμαλιστικό, ατμοσφαιρικό, αφαιρετικό, ελλειπτικά ψυχογραφικό νατουραλισμό τους ανανεώνουν τη νορβηγική δραματουργία. Για πρώτη φορά έργο του Φόσε στην Ελλάδα ανέβασε η «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης» της Θεσσαλονίκης («Το παιδί»). Το «Τόσο όμορφα» είναι το πρώτο έργο του που ανεβάζεται στην Αθήνα.

Στο έργο του Φόσε, μια τυπική οικογένεια - ο πατέρας, η μητέρα και η έφηβη κόρη τους - επισκέπτεται στις διακοπές το πατρικό σπίτι, όπου ζει η μητέρα του άντρα. Το ζευγάρι συναντά τον παιδικό φίλο του συζύγου, ενώ η κόρη τους γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός αγοριού, το οποίο ζει εκεί, αναπόσπαστα δεμένο με τον τόπο του. Μια συνηθισμένη ιστορία οικογενειακών διακοπών. Που, όμως, δεν είναι τόσο απλή, όσο κι αν μπορεί να περιγραφεί με λίγες λέξεις. Αιωρούνται τα μόνιμα συναισθήματα και προβλήματα στη ζωή του ζευγαριού. Η επιθυμία της αναγνώρισης, η αμηχανία της προσέγγισης, η διαπίστωση της αλλαγής, η συνειδητοποίηση της απώλειας, ο φόβος της συνέχειας.

Μέσα από τις σύντομες φράσεις του, κυρίως όμως μέσα από τις σιωπές των προσώπων του, ο συγγραφέας αφήνει το θεατή να ανασάνει, προφέροντας τα δικά του λόγια. Είναι μια ιστορία παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, μια περιγραφή του χρόνου, μέσα στην οποία διαφαίνεται μια αισιοδοξία πως η επόμενη γενιά ανθρώπων μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο τολμηρή, πιο ανοιχτή, πιο καθαρή.