ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ
Ανακατανομή σε όφελος της πλουτοκρατίας

Με αύξηση μισθών και συντάξεων, που πέρσι ήταν γύρω στο 3,5%, η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 14,4%. Αντίθετα, οι ΑΕ, που αύξησαν τα κέρδη τους πάνω από 20% (τα φορολογητέα αυξήθηκαν κατά 8,8%), πλήρωσαν μόλις 1,2% περισσότερους φόρους!

Τετάρτη 10 Μάρτη 2004

Συνεχίστηκε και το 2003 η υπερφορολόγηση των εργαζόμενων, μισθωτών, συνταξιούχων, ΕΒΕ, αγροτών, των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, σε αντίθεση με τη συμβολική φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχτές, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Τα ίδια στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα και τη φιλομονοπωλιακή πολιτική σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια - μέχρι και την περασμένη Κυριακή - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες πριμοδότησαν τις μεγάλες επιχειρήσεις και με τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ολα, δε, δείχνουν πως η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί και από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεσμεύτηκε να συνεχίσει στην ίδια ακριβώς αντιλαϊκή ρότα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τους συντελεστές φορολογίας πάνω στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Η καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων μέσω της άμεσης κρατικής φορολογίας και, αντίθετα, η μείωση του φόρου πάνω στο μεγάλο κεφάλαιο προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών για το οικονομικό έτος 2003 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2002), σύμφωνα με τα οποία: