ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Για 14.3
Κυριακή 14 Μάρτη 2004

Τηλέμαχος Γαβριηλίδης
Φωτ.

Πριν από ένα χρόνο και δύο μήνες «έφυγε» από κοντά μας ο Σπύρος Ζάχαρας (Χάρος).

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Η φίλη του Α. Π.

* * *

φΩΤ.

Στη μνήμη του αδελφού και θείου Χρήστου Λογαρά, αλλά και των υπολοίπων αδελφών Μίμη, Ασημίνας, Λεωνίδα, Λούλας και Αλέκου, καθώς και της μητέρας τους Ελένης, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη», 70 ευρώ.

Διονύσης και Κική Λογαρά

Ο ανιψιός του Πέτρος Λογαράς

* * *

Στη μνήμη της αδελφής μου Γεωργίας Ευσταθίου και του γαμπρού μου Αργύρη Ευσταθίου, προσφέρω 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Καματερού, για τον εκλογικό αγώνα του τιμημένου Κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Αγγελική Τσιρίκου

* * *

Φωτ. 2

Στις 10 Μάρτη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο Αγγελος Πανταζής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Μακρονησιώτης.

Συμπληρώθηκαν επίσης 3 χρόνια από το θάνατο του Χρυσάφη Πανταζή.

Στη μνήμη τους ο αδελφός τους Σαράντης Πανταζής προσφέρει 25 ευρώ στο ΚΚΕ και 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.2

Ο Κώστας Κοκόγιας (φωτογραφία), ΕΑΜίτης στην Κατοχή, μετά τη Βάρκιζα, διωκόμενος, κατέφυγε στα Χάσια και με τα αδέρφια της γυναίκας του Κώστα, Στάθη και Γεράσιμο, αντάρτες του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα του ΔΣΕ.

Στις 27 Ιούνη 1947 πιάστηκε μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο Κοκόγια και δολοφονήθηκαν και οι δύο με αποκεφαλισμό.

Η γυναίκα του Χάιδω Κοκόγια ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Στο σπίτι της έβρισκαν καταφύγιο διωκόμενοι αγωνιστές και γίνονταν διάφορες συνεδριάσεις. Το 1946 έκαψαν το σπίτι της, σκότωσαν τον εξάδελφό της Κ. Κελεπούρη, έπιασαν την ίδια, την ξυλοκόπησαν και την έκλεισαν στη φυλακή.

Κώστας Μακρής
Στη μνήμη τους ο Βασίλης Κοκόγιας και η οικογένειά του προσφέρουν 40 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα 85 χρόνια του Κόμματος, μέσω ΕΒΕ Ιλίου.

* * *

Το Παράρτημα Σερβίων της ΠΕΑΕΑ πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σερβίων, 40 ευρώ, στη μνήμη των: Ηλία Αθανασιάδη, Αναστάση Κουγιώνη, Θωμά Βαρταλά, Αθανάσιου Μπελιάτη, Αριστείδη Μαλούτα και Γρηγόρη Πανίνου, οι οποίοι διατέλεσαν πρόεδροί του.

** *

Φωτ.2

Στη μνήμη των αξέχαστων συντρόφων, μελών της ΚΟ Γερμανίας Γιάννη Ευθυμιάδη, ο οποίος πέθανε στις 19 Ιούλη 2003 και κηδεύτηκε στο χωριό του Χειμαδιό Κιλκίς. Και Τηλέμαχου Γαβριηλίδη, στελέχους της ΚΟ Γερμανίας, ο οποίος πέθανε πρόωρα πριν από 2 χρόνια, προσφέρουμε 50 ευρώ για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εύοσμου Θεσσαλονίκης.

Γιώργος και Μαρία Παπαδοπούλου

* * *

Αντιστασιακοί και απόγονοι αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πρόσφεραν στο ΚΚΕ, για τα 85χρονά του, 100 ευρώ (προϊόν εθελοντικής δουλιάς).

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του Σπύρου Μελετζή, φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης. Και του ακούραστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Δημήτρη Γυφτόπουλου, ο οποίος ως τα 80 χρόνια του, που έφυγε από τη ζωή έμεινε πιστός στα ιδανικά του, ο Βασίλης Μπαλαμούτης από τη Γαβαλού πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαβαλούς, 150 ευρώ.

Νίκος Βέτσης
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπητού αδελφού μας Γιώργου Τριανταφυλλίδη, στελέχους του ΚΚΕ και αδιάλλακτου αγωνιστή για τα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου.

Στάθης, Γιώτης

* * *

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γεωργίου Γιαννόπουλου (καπετάν Ξενοφώντα).

Στη μνήμη του η κόρη του Μαίρη προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ολυμπιακής Αεροπορίας».

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου Κωνσταντίνου Γούλα, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια του εμφύλιου στην περιοχή Γκραν Κορονέ Κιλκίς τον Αύγουστο του 1949, της μητέρας μου Ζωής, που πέθανε τον Ιούνη του 1998 και των συγχωριανών μου Στέργιου, Λάζαρου, Γιώργου Σιούλη, Γιάγκου Αρβανίτη, Κωνσταντίνου Πετσή και Ιωάννας Στάικου από το Νέο Πετρίτσι Σερρών, μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του εμφύλιου, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Δημήτριος Γούλας

* * *

Φωτ.

Στις 9 Μάρτη συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή Κώστα Μακρή, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Γιαννούλα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο παλαίμαχος αγωνιστής Νίκος Βέτσης, μέλος του ΚΚΕ, πέθανε στις 12 Μάρτη 1998. Γεννήθηκε στο χωριό Γρεκικό Αρτας το 1916. Ηταν τσαγκάρης στην Αρτα. Εφηβος συνδέθηκε με το εργατικό κομμουνιστικό κίνημα και τους αγώνες του νεαρού τότε εργατικού κινήματος. Πιάστηκε και εξορίστηκε το 1934 στη Σίκινο. Το 1936 καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλακής και 8 χρόνια εξορίας. Το 1938 διακόπηκε η εξορία για να υπηρετήσει τη θητεία του. Ο πόλεμος του '40 τον βρίσκει και πάλι εξόριστο στον Αϊ Στράτη, όπου αντιμετώπισε τις μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες τον ατσάλωσαν. Το 1943 οι εξόριστοι του Αϊ Στράτη απέδρασαν. Ως την Απελευθέρωση ο Ν. Βέτσης, στέλεχος του ΚΚΕ, δούλεψε στις ΕΑΜικές οργανώσεις και τις οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αρτα.

Αναστάσιος Σταματόπουλος
Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε και πέρασε στην παρανομία. Δούλεψε σε κομματικές οργανώσεις της Ηπείρου και το 1947 κατατάχτηκε στην VΙΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ στη Μουργκάνα. Πήρε μέρος σε μάχες στη Μουργκάνα και το Γράμμο. Το 1949 ήταν πολιτικός επίτροπος Τάγματος και αργότερα Ταξιαρχίας.

Από τα τέλη του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, ως το 1954 δούλεψε σε εργοστάσιο υφαντουργικών μηχανών ως φρεζαδόρος. Παράλληλα τελείωσε ανώτερη Τεχνική Σχολή. Στην Τασκένδη δημιούργησε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε το 1976 με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Αγωνίστηκε ενάντια στον αντικομμουνισμό και τον αναθεωρητισμό. Επαιρνε μέρος στις εκδηλώσεις των Παραρτημάτων Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ.

Στη μνήμη του η σύζυγος και τα παιδιά του πρόσφεραν 20 ευρώ στο «Ενημερωτικό Δελτίο» και 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Η Βασιλική Πανουργιά, το γένος Τσέπα, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ προσφέρει στο ΚΚΕ, για τα 85 χρόνια, μέσω ΚΟΒ Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης, 30 ευρώ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη του πατέρα της Φώτη Τσέπα, από το χωριό Τσούκα Καστοριάς, αντάρτη του ΕΛΑΣ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1944 σε μάχη με Γερμανούς και στη μνήμη του αδελφού της Θωμά Τσέπα, επίσης αντάρτη του ΕΛΑΣ, που πέθανε το Φλεβάρη του 2003.

Γιώργος Τριανταφυλλίδης
* * *

Ο Κωνσταντίνος Πανουργιάς, αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ, προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη του πατέρα του Δημοσθένη Πανουργιά, από τα Μηλιανά Αρτας, ΕΑΜίτη, ο οποίος πέθανε από μεσαιωνικά βασανιστήρια από παρακρατικούς τρομοκράτες, μετά την Απελευθέρωση. Καθώς επίσης στη μνήμη του εξαδέλφου του Παντελή Παπαχρήστου, από τα Μηλιανά, που σκοτώθηκε σε μάχη έξω από την Πρέβεζα το 1944 και στη μνήμη όλων των νεκρών αγωνιστών από την Αρτα.

* * *

Στις 16 Μάρτη συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή Γιάννη Νικολακέα, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ηρακλείου Αττικής.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου Γεωργίου και Κωνσταντίνας, της αδελφής μου Ρίτσας και του γαμπρού Βασίλη προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μαρίνα Ζαφειρίου

* * *

Φωτ. 2

Ο Χρυσόστομος και η Πηνελόπη Γιώση προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, 60 ευρώ στο ΚΚΕ στη μνήμη των αδελφών τους Αθανάσιου Γιώση από το Βράχο Καστοριάς και Ελευθερίας Μιχαηλίδου από τη Νότια Πέλλας, μαχητών του ΔΣΕ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου Πάνου Ζαβιτσάνου, από τη Λευκάδα, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Αχαρνών, 100 ευρώ στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.

Χάϊδω Κοκόγια
Μαρία Ζαβιτσάνου

* * *

Στις 30 Γενάρη 2004 πέθανε ο Δημήτρης Σουσουγγέλης (μπαρμπα-Μήτσος), ο καρβουνιάρης.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του οι φίλοι του προσφέρουν στην ΚΟΒ Δραπετσώνας 100 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Δημήτριου Χρηστίδη τα αδέρφια του Βασίλης και Μαρία και ο ανιψιός του Γιώργος προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, ως πρώτη δόση για τις εκλογές, μέσω ΚΟΒ Πλάκας.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικός του ΔΣΕ Αναστάσιος Σταματόπουλος, μέλος του ΚΚΕ από το 1936, καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Γεννήθηκε το 1906. Στην Ελλάδα ήρθε το 1924 και ζούσε στο χωριό Κοίμηση Σερρών. Το 1940 πολέμησε τους Ιταλούς επιδρομείς στην πρώτη γραμμή και το Φλεβάρη του 1941 πολέμησε εναντίον των Γερμανών στα οχυρά του Μπέλλες. Τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας.

Επέστρεψε στο χωριό του έπειτα από 2 μήνες.

Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Μετέφερε όπλα για τις πρώτες ανταρτικές ομάδες από το Πετρίτσι. Στις 9 Σεπτέμβρη 1944, όταν τα τμήματα του ΕΛΑΣ πέρασαν από το χωριό του, κατατάχτηκε στο 21ο Σύνταγμα. Πολέμησε με το Σύνταγμά του για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και συνέχισαν προς τη Δράμα, όπου εξόντωσαν το Τμήμα του Αντόν Τσαούς.

Κώστας Κοκόγιας
Το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός και το Γενάρη του 1949 προήχθη στο βαθμό του Λοχαγού.

Από τα τέλη του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, δούλεψε σε τσιμεντοβιομηχανία επί 17 χρόνια.

Επαναπατρίστηκε στις 12 Νοέμβρη 1977. Ως το 2001, που πέθανε, έμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κοίμησης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του: Θανάσης, Πασχάλης, Κούλα.

* * *

Συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου Τάσου Παπαναστασάτου (καπετάν Κίσσαβου). Συμπληρώνονται επίσης 27 χρόνια από το θάνατο της γιαγιάς μου Ευτυχίας Κουβάτη, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη τους προσφέρω στο Κόμμα που τους ανέθρεψε, το ΚΚΕ, 100 ευρώ.

Κική Παπαναστασάτου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των αγωνιστών γονιών μας Παναγιώτη και Αναστασίας Μιχαηλίδη και του αδελφού μας Γιώργου Μιχαηλίδη, διοικητή λόχου του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1947 στο Μπελέσι, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ για τις εκλογές, μέσω ΚΟΒ Κοκκινιάς.

Χάρης Μιχαηλίδης - Αθηνά Νικολαΐδου

* * *

Φωτ.

Τιμώντας τη μνήμη και αντί για μνημόσυνο του Πρόδρομου και της Δέσποινας Σφέτκου, των παιδιών τους Θεόδωρου Σφέτκου (Κίτσου). (φωτογραφία) και Συμεών Σφέτκου, καθώς επίσης τη μνήμη των Αγησίλαου και Βιργινίας Αρβανιτίδου και των παιδιών τους Μηνά και Πολύκαρπου, αγωνιστών από την Ηλιοκώμη Σερρών, ο Λάμπρος και η Σταματούλα Σφέτκου προσφέρουν 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Ο Μίμης Διακουμής, δάσκαλος, αγωνιστής για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του σοσιαλισμού, τα οποία πιστά υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του, «πλήρωσε» την προσφορά του αυτή με απόλυση από τη θέση του, με διώξεις, φυλακίσεις και εξορία στο Μακρονήσι και αλλού.

Γιάννης Ευθυμιάδης
Στην άσβεστη μνήμη του η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου.

Φωτ.

Στις 25 του περασμένου Γενάρη συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς Νίκος Μάγγος, τυπογράφος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Στην Κατοχή αγωνίστηκε και αυτός για την Απελευθέρωση της πατρίδας και για τη δράση του αυτή «ανταμείφθηκε» από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς με βασανισμούς και φυλάκιση.

Ως το θάνατό του κράτησε πάνω από όλα την ιδεολογία του, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και της ειρήνης.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ελένη προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα, στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης ως το θάνατό του.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης συζύγου μου Χριστίνας Μπούντη προσφέρω 120 ευρώ στην ΚΟΒ Καλαμάτας για τον αγώνα υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Θανάσης Μπούντης

* * *

Ο Γιάννης Πασαγιώτης, αντιστασιακός, από την Καλαμάτα, πρόσφερε, ως δεύτερη δόση, 50 ευρώ στην ΚΟ Καλαμάτας για την εκλογική μάχη του ΚΚΕ, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

* * *

Ο Λεωνίδας Χανδρινός από την Καλαμάτα πρόσφερε στην ΚΟ Καλαμάτας 250 ευρώ για την εκλογική μάχη του ΚΚΕ, στη μνήμη των ηρωικών νεκρών της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Μπίρμπα, μέλους του ΚΚΕ, που συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατό του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν στην ΚΟ Καλαμάτας 65 ευρώ για την εκλογική μάχη του ΚΚΕ και τη συνέχιση του αγώνα για τα λαϊκά προβλήματα.

* * *

Φωτ.

Την 1η Μαρτίου 2004, «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής και σύντροφος Μπούχρας Γεώργιος. Γεννήθηκε στην Ανω Αγόριανη Δομοκού το 1918. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Το Γενάρη του 1949 τραυματίζεται στο αριστερό χέρι στη μάχη του Καρπενησίου, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί. Μετά από πολλές κακουχίες φθάνει στη μακρινή Τασκένδη. Επαναπατρίστηκε το 1965 και από τότε ζούσε μόνιμα στην Ομβριακή Δομοκού. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο ΚΚΕ. Στη μνήμη του η γυναίκα του Κωνσταντία, τα παιδιά του Παναγιώτης Μπούχρας και Δημήτρης Ντότσικας και τα εγγόνια του, προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» το ποσό των 100 ευρώ.



Μήτσος Γυφτόπουλος


Σπύρος Μελετζής


ΛΟΓΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ