ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Βία, νοθεία και επεισόδια
Τρίτη 11 Απρίλη 2000

Associated Press

Οπαδοί της αντιπολίτευσης καίνε σημαίες και σύμβολα της προεκλογικής καμπάνιας του Φουτζιμόρι
ΛΙΜΑ.-

Η επόμενη μέρα των διπλών, προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, βρίσκει μία χώρα κυριολεκτικά ανάστατη και οργισμένη, καθώς πια οι ενδείξεις για εκτεταμένη νοθεία στην εκλογική διαδικασία έγιναν αποδείξεις, τουλάχιστον για την αντιπολίτευση, οπαδοί της οποίας με επικεφαλής τον υποψήφιό της, διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι και φωνάζοντας «Κάτω η δικτατορία»!

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι σφυγμομετρήσεις έδιναν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Περού να προηγείται ο Αλεσάντρο Τολέδο, καθώς συγκέντρωνε ποσοστό 48,5% έναντι του νυν Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι - και τρίτη φορά υποψηφίου για την Προεδρία, κάτι που έχει καταγγελθεί ως αντισυνταγματικό - που συγκέντρωνε 42,7%. Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες στο Περού η μη κυβερνητική οργάνωση «Τρανσπαρένθια», που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, επιβεβαίωσε την αναστροφή της τάσης προς τον Φουτζιμόρι, μετά τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με την «Τρανσπαρένθια», ο Φουτζιμόρι συγκεντρώνει το 48,7% και ο Τολέδο το 41,08%. Συνεπώς, δεδομένων των ποσοστών των δύο υποψηφίων, θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για να κριθεί ο Πρόεδρος της χώρας.

Στην έδρα της οργάνωσης, που χαίρει μεγάλης αξιοπιστίας στους χώρους της αντιπολίτευσης, έσπευσε πρωί - πρωί και ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λίμα, Τζον Χάμιλτον, προκειμένου να ενημερωθεί προσωπικά για τις εκτιμήσεις της «Τρανσπαρένθια», ενώ μαζί του μετέβη και ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας, Εδουάρδο Στέιν.

Εντούτοις, ο Τολέδο - που είχε ενημερωθεί προσωπικά για την εκτίμηση της οργάνωσης - την απέρριψε και τόνισε πως έπεσε θύμα προδοσίας της «Τρανσπαρένθια». Αποτέλεσμα αυτής της απόρριψης, και δεδομένης της «απολυταρχικής πολιτικής» του Φουτζιμόρι, ο Τολέδο κατήγγειλε τη νοθεία, της οποίας υποστηρίζει πως έχει πέσει θύμα, και σε ένα πύρινο λόγο από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου «Σέρατον» - περιστοιχιζόμενος από άλλους πέντε υποψηφίους, ανάμεσά τους κι ο δήμαρχος της Λίμα, Αλβέρτο Αντράντε - κάλεσε τους οπαδούς του να διαμαρτυρηθούν με διαδήλωση προς το προεδρικό μέγαρο.

Η αστυνομία πάντως αντιμετώπισε τους χιλιάδες διαδηλωτές με δακρυγόνα και γκλομπ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ευρύτατα επεισόδια μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και τους χιλιάδες οπαδούς του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Για λίγη ώρα το κέντρο της Λίμα μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης, ενώ οι εξελίξεις αναμένονται...