ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση και συνεργασία με την κυβέρνηση Σημίτη

Η συναίνεση και η σύνθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπουτης ΝΔ. Πίεση στην κυβέρνηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές

Τρίτη 11 Απρίλη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καταδικασμένη και αποφασισμένη να προχωρήσει στη γραμμή της συνεννόησης και συναίνεσης με την κυβέρνηση Σημίτη, που φτάνει μέχρι τα όρια της ανοιχτής συνεργασίας στην επιβολή σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών είναι η ηγεσία της ΝΔ. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι η ενίσχυση της εκλογικής δύναμής της αποτελεί επιβράβευση της παραπάνω τακτικής και γι' αυτό θα τη συνεχίσουν με ένταση την επόμενη τετραετία. Στην κατεύθυνση αυτή θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενώ απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα. Συγκεκριμένα, η ηγεσία της ΝΔ θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση να κατοχυρωθούν τα «θεσμικά όργανα» όπου θα εκφράζεται και υλοποιείται η συναίνεση με την κυβέρνηση (Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, Παιδείας και Ολυμπιακών Αγώνων). Ακόμα στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα επιδιώξει συναίνεση με την κυβέρνηση για την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία, εννοείται προς το αντιδραστικότερο. Παράλληλα, θα ασκήσει έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και αποτελεσματικά στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες άλλωστε περιλαμβάνονται και στο κυβερνητικό πρόγραμμά της. Η Ρηγίλλης, χωρίς να έχει βγάλει κανένα σοβαρό συμπέρασμα για τα αίτια της ήττας - αντίθετα ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη εκλογική επιτυχία, επιχειρεί να τονώσει το πεσμένο ηθικό των οπαδών του κόμματος διοχετεύοντας ότι είναι «κυβέρνηση εν αναμονή», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Σημίτη δε θα εξαντλήσει την τετραετία!

Ενδεικτικά για τις σκέψεις και τους προσανατολισμούς που επικρατούν στην ηγεσία του κόμματος είναι τα όσα είπε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ερμηνεύοντας τη δήλωση του Κ. Καραμανλή το βράδυ των εκλογών ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη δική μας συναίνεση», αποφάνθηκε ότι το μήνυμα του λαού ήταν «συναίνεση και σύνθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης»! Μάλιστα θεώρησε αυτό το μήνυμα της κάλπης ως επιτυχία της πολιτικής της ΝΔ. Προσδιορίζοντας την τακτική που θα εφαρμόσει, ανέφερε ότι η ΝΔ θα αναλάβει «διαρκείς πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση που προσδιορίζει το πρόγραμμά μας με συναίνεση και σύνθεση στα μείζονα και σημαντικά προβλήματα». «Κυρίαρχη πολιτική θέση της ΝΔ, τόνισε, είναι ότι στον 21ο αιώνα που θα διανύσουμε, στα μείζονα και σημαντικά προβλήματα που έχει ο τόπος, θα πρέπει να υπάρχει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων». Ταυτόχρονα θεώρησε χρέος του να επαναλάβει τη σταθερή αντίθεσή του κόμματός του στους λαϊκούς αγώνες: «Εμείς έχουμε εκφράσει αντίθεση σε ακραίες κινητοποιήσεις, όπως στην περίπτωση των αγροτών, των καταλήψεων, των μαθητικών κινητοποιήσεων. Μακριά από μας η σκέψη κάθε ακραίας κινητοποίησης, έστω κι αν η διεκδίκηση είναι λογική ή είναι εύλογη»!

Οσον αφορά το κεφάλαιο για τα αίτια της ήττας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ από τη μια ισχυρίστηκε ότι η επικοινωνιακή πολιτική, όπως και η γενικότερη πολιτική ήταν «αναμφίβολα επιτυχημένη», δήλωσε όμως ότι αγνοεί τι συνέβη «τα τελευταία 24ωρα», ενώ απέδωσε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στο ότι κατάφερε με εκβιαστικά διλήμματα «να συνθλίψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης»! Αυτή η άποψη κυριαρχεί στα ηγετικά στελέχη, τα οποία επιχειρούν να αναζητήσουν τις αιτίες της ήττας είτε στη λειψή κινητοποίηση του μηχανισμού των ετεροδημοτών, είτε στις απώλειες στους παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ και στη μουσουλμανική μειονότητα! Στο εσωκομματικό τοπίο ο Κ. Καραμανλής δε φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στη διεξαγωγή συνεδρίου το επόμενο διάστημα, αφού ούτε έχει τεθεί θέμα αμφισβήτησής του ούτε υπάρχει θέμα επεξεργασίας θέσεων και πολιτικής μετά το πρόσφατο έκτακτο συνέδριο θέσεων. Σοβαρό πρόβλημα όμως υπάρχει στους οπαδούς του κόμματος, καθώς κυριαρχεί η βαθιά απογοήτευση μετά την αποτυχία για τρίτη συνεχή φορά να καταλάβουν την εξουσία. Ο εκπρόσωπος του κόμματος όταν ρωτήθηκε τι έχει να πει στους οπαδούς της ΝΔ τώρα που το ΠΑΣΟΚ πάει να κλείσει ένα τέταρτο του αιώνα στην εξουσία, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις νωρίτερα: «Να δούμε, όταν έχουμε οριακές καταστάσεις, οι πολιτικές εξελίξεις δεν προβλέπονται». Σχετικά με τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Κ. Καραμανλής δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, αφού σχεδόν στο σύνολό τους οι βουλευτές είναι «δικοί του». Ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγούν στενοί συνεργάτες του (Ζαγοριανίτης, Λυκουρέντζος, Βλάχος, Χαρακόπουλος), ενώ στη Βουλή θα είναι παρόντες και γνωστοί εκπρόσωποι της ακροδεξιάς (Καμμένος, Καρατζαφέρης, Ανδρεουλάκος).