ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μονομερείς διακηρύξεις Σαρόν και αναμονή αντιποίνων
Τρίτη 16 Μάρτη 2004

Associated Press

Η νεολαία της Παλαιστίνης ακόμα αντιστέκεται
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΣΝΤΟΝΤ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ.--

«Δεν υπάρχει Παλαιστίνιος ηγέτης που να έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή καμία διαπραγμάτευση με τους Παλαιστινίους». Με αυτά τα λόγια, ο Αριέλ Σαρόν παρουσίασε, χτες, στο Κοινοβούλιο τα σχέδιά του περί «μονομερών κινήσεων», χρησιμοποιώντας ως βασικό του επιχείρημα τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο λιμάνι Ασντόντ, στο Βόρειο Ισραήλ, την Κυριακή. Ισραηλινές πηγές ασφαλείας χαρακτήριζαν τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας, τα ξημερώματα χτες, μόνο μια «πρόγευση» μπροστά σε όσα, πιθανότατα, θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο των ισραηλινών αντιποίνων.

«Εφόσον δεν υπάρχει εταίρος για τον οποιοδήποτε διάλογο, το Ισραήλ υποχρεώνεται να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση με μονομερή τρόπο, πάντα σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ», διακήρυξε ο Αριέλ Σαρόν, παρουσιάζοντας στην Κνέσετ τα σχέδια μονομερούς εκκένωσης μέρους της Λωρίδας της Γάζας και ολοκλήρωσης του τείχους εντός παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη. Το σχέδιο Σαρόν εγκρίθηκε με ισχνή πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο, 46 υπέρ - 45 κατά, καθώς απείχαν της ψηφοφορίας διαφωνώντας με την προοπτική αποχώρησης, έστω και από ένα εκατοστό παλαιστινιακής γης, τα δύο ακροδεξιά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, το κόμμα Εθνικής Ενωσης και το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα.

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός «περιποιείται» Παλαιστίνιους αγρότες
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στήριξε μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας του στην επίθεση, της Κυριακής, στο λιμάνι Ασντόντ, του Βόρειου Ισραήλ. Δυο καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν προκαλώντας το θάνατο άλλων 10 ανθρώπων, κυρίως εργαζομένων στο λιμάνι. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν από κοινού η «Χαμάς» και οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των οργανώσεων, που μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία, στόχος της επίθεσης, που δεν επιτεύχθηκε, ήταν οι αποθήκες καυσίμων. Επίσης, υποστήριξαν ότι οι δύο καμικάζι ήταν 17χρονοι μαθητές από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ενίσχυση μέτρων ασφαλείας και προετοιμασία αντιποίνων

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσαν και οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες φέρονταν, όπως υποστηρίζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, να είναι ιδιαίτερα ανήσυχες καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει μια «αναβάθμιση» των επιθέσεων των παλαιστινιακών οργανώσεων. Υποστηρίζουν ότι αυτό αποδεικνύεται, καταρχάς, από το συντονισμό των οργανώσεων, από την επιλογή των στόχων, από τον τύπο των εκρηκτικών, που ήταν πλαστικά εκρηκτικά για πρώτη φορά, με εξαίρεση μια επίθεση πέρυσι στο Τελ Αβίβ, και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά, από το 2002, οι καμικάζι προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργώντας πλήθος ερωτηματικών για το πώς κατάφεραν να εξέλθουν από την περιφραγμένη λωρίδα γης.

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ ήταν η εξαπόλυση πυραυλικών επιθέσεων, από ελικόπτερα, τα ξημερώματα, χτες, στην πόλη της Γάζας. Στόχος ήταν 2 μεταλλουργίες, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα. Επίσης, έκλεισε, επ' αόριστον, το μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, ενώ νωρίς το πρωί ισραηλινά τανκς και οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισέβαλαν, πάλι, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου κατεδάφισαν σπίτια και σκοτώθηκε ένας 27χρονος Παλαιστίνιος. Εντούτοις, ισραηλινές πηγές ασφαλείας διέρρεαν ότι αναμένεται σκληρότερος κύκλος αντιποίνων αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Αμυνας, από την Ουάσιγκτον. Διαρρεόταν, επίσης, ότι έχουν, ήδη, αποφασιστεί οι δολοφονίες υψηλόβαθμων στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων, πιθανότατα ακόμη και του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς», Σέικ Αχμέντ Γιασίν.

Πριν από την επίθεση στο Ασντόντ, 3 Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, επειδή «θεωρήθηκαν ύποπτοι». Χτες, στην ίδια περιοχή, εξερράγη βόμβα τη στιγμή που περνούσε ισραηλινή φάλαγγα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι εντόπισε ένα 10χρονο Παλαιστίνιο, σε σημείο ελέγχου κοντά στη Νάμπλους, ο οποίος μετέφερε ζώνη με εκρηκτικά. Διευκρίνισε ότι θα αφεθεί ελεύθερος.

«Εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, τις διακηρύξεις Σαρόν περί τερματισμού του οποιουδήποτε διαλόγου. Η παλαιστινιακή ηγεσία καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας απευθύνοντας έκκληση τόσο στις παλαιστινιακές οργανώσεις, όσο και στο Ισραήλ «να διακόψουν αυτόν τον κύκλο βίας».