ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
«Υμνοι» Πάουελ στις επιχειρήσεις Μουσάραφ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2004

Associated Press

Ουάνα: Η κατάσταση παραμένει «ήρεμη αλλά τεταμένη», μετά τις μάχες που είχαν πάνω από 42 νεκρούς
ΟΥΑΝΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- «Υμνησε» τις επιθετικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν «εναντίον τρομοκρατών» στη μεθόριο της χώρας - τις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών - ο αφιχθείς, χθες, στο Πακιστάν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Νεότερος, χθεσινός απολογισμός των σφοδρών συγκρούσεων στο νότιο Ουαζιριστάν έκανε λόγο για τουλάχιστον 14 παραστρατιωτικούς και 24 «υπόπτους» νεκρούς, ενώ ήταν ασαφής η τύχη κάπου 18 στρατιωτών και η κατάσταση στην περιοχή χαρακτηριζόταν, από ανταποκριτές, «ήρεμη αλλά τεταμένη».

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Dawn από την Πεσάβαρ σημείωνε ότι οι «εχθροί», εναντίον των οποίων επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, αποτελούνταν από «400 έως 500» άνδρες, οι οποίοι έδωσαν μάχη με «αξιοσημείωτο επαγγελματισμό». Σύμφωνα με πηγές του στρατού, οι 19 από τους 24 νεκρούς των «υπόπτων» ως μελών της «αλ Κάιντα» ήταν «ξένοι», πιθανώς «Τσετσένοι ή Κεντρασιάτες».

Ωστόσο, ο - αυτοεξόριστος στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας - πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, κατηγόρησε τον Μουσάραφ ότι «οδηγεί τη χώρα σε εμφύλιο». Οπως τόνισε σε δηλώσεις του ο ανατραπείς από τον Μουσάραφ και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος συντηρητικός πολιτικός Σαρίφ, «αντί να προστατεύει τα συμφέροντα του Πακιστάν, ο στρατηγός Μουσάραφ επιτίθεται εναντίον της χώρας».

Ο Πάουελ, πάντως, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση Μουσάραφ - η παρούσα «πολιτική» ηγεσία του Πακιστάν δίνει εξετάσεις υπακοής στις ΗΠΑ, όχι στο λαό της χώρας - και μάλιστα επαναβεβαίωσε ότι η «στρατηγική σχέση» ΗΠΑ - Πακιστάν παραμένει άθικτη: «Η συμμαχία μας είναι μακροπρόθεσμη και όχι γάμος συμφέροντος», δήλωσε ο Πάουελ. «Αυτό είναι το μήνυμα που φέρνω από τον Πρόεδρο Μπους».

Ο Πάουελ επρόκειτο να συναντηθεί έως το βράδυ με τον πρόεδρο - «στρατηγό» Μουσάραφ, τον πρωθυπουργό (μεγαλοτσιφλικά, διακριθέντα στις σφαγές των αγροτών - υπηκόων του...) Ζαφαρουλάχ Τζαμάλι και τον ΥπΕξ Χουρσίντ Μαχμούντ Κασούρι, με τους οποίους επρόκειτο να έχει εκτενείς συζητήσεις.

Ο Πάουελ πέρασε από το Αφγανιστάν - στη δυτική μεθόριο της οποίας γίνονται επίσης επιχειρήσεις «που αντικαθρεφτίζουν» αυτές του Πακιστάν - όπου υποσχέθηκε στον Χάμιντ Καρζάι άλλο ένα δισ. δολάρια σε αμερικανική «βοήθεια» (συνολικά θα δοθούν, είπε, 2,2 δισ. στην προσεχή Σύνοδο για το Αφγανιστάν στο Βερολίνο) και βεβαίωσε ότι «θα παραμείνουμε εδώ», αν κανείς αμφέβαλλε για τις αμερικανικές προθέσεις παγίωσης κι επέκτασης της κατοχής...